Κοσμος

Επικυρώθηκε η ποινή της Γκισλέιν Μάξγουελ για το κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Έχασε την έφεση για την εμπλοκή στην υπόθεση Έπσταϊν και παραμένει στη φυλακή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γκισλέιν Μάξγουελ: Εφετείο του Μανχάταν επικύρωσε την ποινή που είχε επιβληθεί για την εμπλοκή της στην υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων του Τζέφρι Έπσταϊν.

Το Εφετείο του Μανχάταν επικύρωσε σήμερα την καταδίκη που είχε επιβληθεί το 2021 στην Γκισλέιν Μάξγουελ επειδή βοηθούσε τον χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος στο μεταξύ απεβίωσε, να κακοποιήσει ανήλικα κορίτσια.

Η 62χρονη Γκισλέιν Μάξγουελ εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών αφού καταδικάστηκε το 2021 για πέντε κατηγορίες που αφορούσαν τη «στρατολόγηση» τεσσάρων εφήβων με σκοπό να τις εκμεταλλευτεί σεξουαλικά ο Έπσταϊν, μεταξύ 1994-2004.

Ο Έπσταϊν υπήρξε για μια περίοδο σύντροφος της Μάξγουελ. Αυτοκτόνησε σε ηλικία 66 ετών το 2019 στο κελί του, πέντε εβδομάδες αφού συνελήφθη και κατηγορήθηκε για σωματεμπορία.

Η Γκισλέιν Μάξγουελ εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών αφού καταδικάστηκε για «στρατολόγηση» εφήβων © EPA/Jason Szenes

Γκισλέιν Μάξγουελ: Δήλωνε αποδιοπομπαίος τράγος της υπόθεσης Έπσταϊν

Η έφεση της Μάξγουελ επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μια συμφωνία «μη δίωξης» που είχε συνάψει το 2007 ο Έπσταϊν με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη νότια Φλόριντα. Ισχυριζόταν ότι λόγω αυτής της συμφωνίας δεν ήταν νόμιμη η δίωξή της στο Μανχάταν, 13 χρόνια αργότερα. Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ωστόσο υποστήριζαν ότι η συμφωνία αυτή δέσμευε μόνο τις αρχές της νότιας Φλόριντας.

Επιπλέον, η Μάξγουελ υποστήριζε ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος επειδή ο Έπσταϊν ήταν πλέον νεκρός και η κοινή γνώμη απαιτούσε να λογοδοτήσει κάποιος άλλος για την υπόθεση. Στα επιχειρήματά της ήταν επίσης ότι δεν έτυχε δίκαιης αντιμετώπισης επειδή ένας από τους ενόρκους δεν αποκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά όταν ήταν παιδί.

Ο Έπσταϊν είχε δηλώσει ένοχος το 2008 στη Φλόριντα και εξέτισε 13 μήνες στη φυλακή, μια συμφωνία η οποία στη συνέχεια θεωρήθηκε πολύ επιεικής.

Τα θύματά του διεκδίκησαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την κληρονομιά του και από τις τράπεζες που κατηγορήθηκαν ότι διαχειρίζονταν τις συναλλαγές με τις οποίες χρηματοδοτούσε τη δράση του.

Τον Ιούλιο του 2037 θα δικαιούται να αποφυλακιστεί η Μάξγουελ

Η Μάξγουελ εκτίει την ποινή της σε μια φυλακή χαμηλής ασφαλείας στο Ταλαχάσι της Φλόριντας και θα δικαιούται να αποφυλακιστεί τον Ιούλιο του 2037.

Οι δικηγόροι της είπαν ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τη σημερινή απόφαση και άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.