Κοσμος

Χιλιάδες τραυματίες στο Λίβανο από έκρηξη βομβητών ασύρματης επικοινωνίας

Toυς χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίβανος: Περισσότεροι από 1.000 τραυματίες από έκρηξη βομβητών
© EPA/ATEF SAFADI

Λίβανος: Περισσότεροι από 2.000 τραυματίες από έκρηξη βομβητών

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη της Χεζμπολάχ, τραυματίστηκαν την Τρίτη όταν οι βομβητές που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους εξερράγησαν Λίβανο, δήλωσαν πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η έκρηξη των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας» που έχει υποστεί η ομάδα σε σχεδόν ένα χρόνο πολέμου με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχουν εμπλακεί σε διασυνοριακό πόλεμο από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα, η χειρότερη τέτοια κλιμάκωση εδώ και χρόνια.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr δήλωσε ότι ο Ιρανός πρεσβευτής στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε από μία από τις εκρήξεις. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αμέσως την αναφορά.

Οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν το τελευταίο μοντέλο που έφερε η Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν τρεις πηγές ασφαλείας.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, εν μέσω πανικού. Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι μηχανισμοί εξερράγησαν επίσης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Στο νοσοκομείο του όρους Λίβανος, ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε μοτοσικλέτες να σπεύδουν στα επείγοντα, όπου άνθρωποι με ματωμένα χέρια ούρλιαζαν από τον πόνο.

Ο επικεφαλής του δημόσιου νοσοκομείου Nabatieh στα νότια της χώρας, Hassan Wazni, δήλωσε στο Reuters ότι περίπου 40 τραυματίες νοσηλεύονται στις εγκαταστάσεις του. Τα τραύματα περιλάμβαναν τραύματα στο πρόσωπο, τα μάτια και τα άκρα.

Το κύμα των εκρήξεων διήρκεσε περίπου μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν περίπου στις 15:45 τοπική ώρα (1345 GMT). Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς πυροδοτήθηκαν οι μηχανισμοί.

Οι λιβανέζικες δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας δήλωσαν ότι ένας αριθμός συσκευών ασύρματης επικοινωνίας πυροδοτήθηκε σε ολόκληρο τον Λίβανο, ιδίως στα νότια προάστια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί.

Ομάδες ανθρώπων συνωστίζονταν στην είσοδο κτιρίων για να ελέγξουν ανθρώπους που γνώριζαν και που μπορεί να είχαν τραυματιστεί, δήλωσε ο δημοσιογράφος του Reuters.

Οι περιφερειακοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί μετέφεραν πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που έδειχναν αυτό που φαινόταν να είναι μια μικρή φορητή συσκευή τοποθετημένη δίπλα σε ταμείο παντοπωλείου όπου ένα άτομο πλήρωνε να εκρήγνυται αυθόρμητα. Σε άλλα πλάνα, μια έκρηξη φάνηκε να βγάζει νοκ άουτ κάποιον που στεκόταν σε πάγκο με φρούτα σε περιοχή της αγοράς.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς κατά του Ισραήλ που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν έκτοτε συνεχώς πυρά, αποφεύγοντας όμως μια μεγάλη κλιμάκωση. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από πόλεις και χωριά και στις δύο πλευρές των συνόρων εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.