Κοσμος

Politico: Πέντε συμπεράσματα για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ενισχυμένη βγαίνει η Πολωνία και οι χώρες του Νότου σύμφωνα με το μέσο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κομισιόν: Πέντε συμπεράσματα για τη νέα σύνθεση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Προειδοποίηση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ισχυρές θέσεις για γυναίκες. Αυτά είναι μερικά από τα κυριότερα συμπεράσματα της νέας σύνθεσης της Κομισιόν που παρουσιάστηκε την Τρίτη μετά από μήνες αναμονής, αντιπαραθέσεων και αλλαγών της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με το Politico, η Γερμανίδα πολιτικός κατόρθωσε να παρουσιάσει μια σχεδόν ισορροπημένη Κομισιόν με βάση το φύλο, παρά το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ είχαν αρχικά προτείνει ελάχιστες γυναίκες για τους 26 ρόλους. Οι χειρισμοί της τελευταίας στιγμής οδήγησαν σε κάποιες αντιπαραθέσεις, όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι η επιλογή της Σλοβενίας εξακολουθεί να καθυστερεί σε μια εσωτερική κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλλά τελικά, το 40% των ρόλων πήγε σε γυναίκες.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εξετάσει τους επιτρόπους, έναν από κάθε χώρα μέλος, εκτός από τη Γερμανία (επειδή η φον ντερ Λάιεν είναι επίτροπος της), σε ακροάσεις που ξεκινούν τον Οκτώβριο, το POLITICO ζουμάρει στα πέντε βασικά σημεία που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την αποκάλυψη:

1. Αυτά είναι κακά νέα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Αν η Μόσχα χρειαζόταν μια υπενθύμιση ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από το Κίεβο, την πήρε σήμερα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας και αυτό αντικατοπτρίζεται στη σύνθεση της Κομισιόν. Δύο υποψήφιοι από τη Βαλτική παίρνουν χαρτοφυλάκια-κλειδιά για τον χειρισμό των σχέσεων με τη Ρωσία. Εκτός από την Κάγια Κάλας που θα είναι επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο Λιθουανός Andrius Kubilius θα είναι υπεύθυνος για το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο άμυνας. Ο Kubilius θα αναφέρεται στον Επίτροπο της Φινλανδίας, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο για θέματα τεχνολογίας, κυριαρχίας, ασφάλειας και δημοκρατίας Henna Virkkunen. Το Ελσίνκι είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι καθοριστικά για την προετοιμασία της διεύρυνσης του μπλοκ ώστε να υποδεχθεί την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης χωρίζεται σε δύο, ώστε ο ένας επίτροπος να μπορεί να εστιάζει κυρίως στη διεύρυνση και ο άλλος να επικεντρώνεται στα συμφέροντα της Ευρώπης στη Μεσόγειο - δηλαδή στην οικονομική ανάπτυξη και στον έλεγχο της μετανάστευσης. Η Σλοβένα επίτροπος, Marta Kos, θα είναι υπεύθυνη για τη διεύρυνση.

2. Η Φον ντερ Λάιεν διατηρεί τον έλεγχο των χρημάτων 

Το βασικό χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού πηγαίνει στον Πολωνό Piotr Serafin. Το μπλοκ ετοιμάζεται για επική μάχη για το επόμενο επταετές πρόγραμμα δαπανών, όπου κάθε χώρα θέλει να δει τις δικές της προτεραιότητες να αντικατοπτρίζονται.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είχε καλό διαπραγματευτικό χάρτι στο παιχνίδι του χαρτοφυλακίου, καθώς η χώρα του είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά σε εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (η ίδια η πολιτική οικογένεια της φον ντερ Λάιεν) και την βοήθησε να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ο Πολωνός επίτροπος θα αναφέρεται απευθείας στη φον ντερ Λάιεν αντί σε έναν από τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους, δίνοντάς της άμεσο έλεγχο του προϋπολογισμού - σε περίπτωση που υπήρχε αμφιβολία για το ποιος είναι πραγματικά επικεφαλής αυτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3. Το ζήτημα της φυλετικής εκπροσώπησης

Ο πολύμηνος αγώνας της Φον ντερ Λάιεν για μια ισορροπημένη ως προς το φύλο Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν οδήγησε σε ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στην ομάδα της.. Σήμερα υπάρχουν 11 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (συμπεριλαμβανομένης της φον ντερ Λάιεν).

4. Ο Νότος παίρνει βασικά οικονομικά χαρτοφυλάκια

Οι χώρες του Νότου τα πήγαν καλά, παίρνωντας μια σειρά από περιζήτητα οικονομικά χαρτοφυλάκια. Η Ιταλία θα είναι υπεύθυνη για το τεράστιο πορτοφόλι του ταμείου συνοχής της ΕΕ, η Πορτογαλία θα είναι υπεύθυνη για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (μια θέση-κλειδί εν μέσω της προσπάθειας μεταρρύθμισης των κεφαλαιαγορών της ΕΕ), ενώ η Ισπανίδα Teresa Ribera θα αναλάβει την εποπτεία των ισχυρών εργαλείων επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ. Η Γαλλία λειτουργεί συχνά ως γέφυρα μεταξύ της νότιας και της βόρειας παράταξης του μπλοκ και θα είναι υπεύθυνη για τη βιομηχανική πολιτική και την «ευημερία».

5. Η Μελόνι από «κοντά»

Ο Ιταλός Raffaele Fitto αναλαμβάνει μια εκτελεστική αντιπροεδρία και θα είναι υπεύθυνος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό συμβαίνει παρά τις διαμαρτυρίες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), της φιλελεύθερης Ανανεωτικής Ευρώπης, των Πρασίνων και της Αριστεράς, οι οποίοι έχουν καταφερθεί εναντίον της ιδέας να δοθεί ένας τόσο σημαντικός ρόλος σε ένα μέλος των Αδελφών της Ιταλίας.

Η επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων, Valérie Hayer, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την υποψηφιότητα του Fitto ενώ οι σοσιαλιστές έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν να αποσύρουν την υποστήριξή τους, αν και μένει να δούμε αν οι απειλές θα ακολουθήσουν με πράξεις.

Ο διορισμός του Fitto είναι μια νίκη για την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει υποστεί «κυρώσεις» λόγω της απόφασης να μην στηρίξει την Φον ντερ Λάιεν. Πρώην υπουργός Ευρώπης στο υπουργικό συμβούλιο της Μελόνι, ο Fitto θεωρείται μετριοπαθής φωνή στο στρατόπεδο της πρωθυπουργού. Τόσο η συνοχή όσο και οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικοί φάκελοι για την Ιταλία, αν και τα βασικά οικονομικά χαρτοφυλάκια-βαρίδια κατέληξαν στη Γαλλία και την Ισπανία.