Κοσμος

Ο Φρίντριχ Μερτζ υποψήφιος καγκελάριος του CDU στις εκλογές του 2025

Υπήρξε άσπονδος εσωκομματικός αντίπαλος της Ανγκέλα Μέρκελ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φρίντριχ Μερτζ: Θέτει υποψηφιότητα για καγκελάριος το 2025

Οι επικεφαλής των συντηρητικών της Γερμανίας συμφώνησαν να προτείνουν τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτζ για καγκελάριο στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής των συντηρητικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

«Το ζήτημα του υποψηφίου καγκελάριου έχει κριθεί - ο Φρίντριχ Μερτζ», δήλωσε ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Ζέντερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μερτς, προσθέτοντας ότι έχει την πλήρη υποστήριξή του.

Με την αποχώρησή του, ο Ζέντερ άνοιξε τον δρόμο για τον 68χρονο Μέρτζ που έχει οδηγήσει το κόμμα προς τα δεξιά από τότε που ανέλαβε επικεφαλής του κόμματος το 2022, μετά την 16χρονη παραμονή της Ανγκέλα Μέρκελ στην καγκελαρία. Ειδικότερα, έχει ζητήσει μια πιο σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό.

Το συντηρητικό μπλοκ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με πολλές έρευνες να το τοποθετούν μπροστά από τη συνδυασμένη υποστήριξη των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Όλαφ Σολτς με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Για την υποψηφιότητα απαιτείται ακόμη η έγκριση των συντηρητικών κομμάτων, αλλά η υποψηφιότητα έχει σχεδόν σφραγιστεί, καθώς ένας άλλος πιθανός αντίπαλος, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέντρικ Βέστ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα συμμετάσχει στην κούρσα και υποστήριξε τον Μερτς.

Η σχετικά έγκαιρη απόφαση, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, αποσκοπεί στην αποφυγή μιαςς διαμάχης και της επανάληψης των λαθών της προεκλογικής εκστρατείας του 2021 που κόστισε ακριβά στους συντηρητικούς. Οι συντηρητικοί σημείωσαν το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους σε εκείνη την ψηφοφορία.

Ο Μερτζ μπορεί να είναι δημοφιλής στο κόμμα του, αλλά είναι λιγότερο δημοφιλής στο ευρύτερο εκλογικό σώμα.

Μια δημοσκόπηση της INSA το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι μόνο το 25% των ψηφοφόρων θα επέλεγε τον Μερτζ για καγκελάριο σε μια άμεση ψηφοφορία, έναντι 21% για τον Σολτς. Περίπου το 48% δεν θα επέλεγε κανέναν από τους δύο.

«Θα μπούμε στο εκλογικό έτος μαζί με τη σταθερή πρόθεση να αναλάβουμε εκ νέου την ευθύνη για τη χώρα μας», δήλωσε ο Μερτζ.

Οι εκλογές στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου την Κυριακή θα αποτελέσουν ένα πρώιμο τεστ για το CDU του Μερτς, το οποίο βρίσκεται στην τρίτη θέση στις περισσότερες δημοσκοπήσεις πίσω από το SPD και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία προηγείται.

Δικηγόρος από τη δυτική Γερμανία, ο Μερτζ ήταν βουλευτής στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πριν παραιτηθεί αφού έχασε σε μια μάχη εξουσίας με τη Μέρκελ. Πήγε να ακολουθήσει μια επικερδή καριέρα στη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων BlackRock πριν επιστρέψει στο γερμανικό κοινοβούλιο το 2021.

Πηγή: Reuters