- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γαλλία: Ο Μπαρνιέ παλεύει να σχηματίσει κυβέρνηση εν μέσω απειλών
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς υπουργούς, καθώς αγωνίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση για να βάλει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.
Ο βετεράνος πολιτικός και πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, o oποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτό το μήνα, είχε υποσχεθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, αφού «ακούσει τους πάντες».
Ωστόσο, με τις απειλές της ακροδεξιάς και της άκρας αριστεράς να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε όποιον πρωθυπουργό δεν τύχει της έγκρισής τους, πηγές προσκείμενες στον Μπαρνιέ λένε ότι είναι απίθανο να βάλει ονόματα σε θέσεις μέχρι το τέλος του επόμενου Σαββατοκύριακου.
Ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR), το οποίο εκπροσωπεί ο Μπαρνιέ, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει «μια πολύπλοκη εξίσωση να λύσει» και δεν αναμένει ανακοίνωση πριν από τότε.
Ο Μπαρνιέ έχει υποσχεθεί να αναζητήσει υπουργούς από όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά οι αριστεροί υποψήφιοι ήταν απρόθυμοι, ενώ ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) θεωρείται παρασκηνιακός διαιτητής.
Η απόφαση του Μακρόν τον Ιούνιο να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές άφησε την εθνοσυνέλευση με τρία περίπου ίσα πολιτικά μπλοκ -αριστερά, κέντρο και ακροδεξιά- κανένα από τα οποία δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.
Ένας αριστερός συνασπισμός, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), κέρδισε τις περισσότερες έδρες, ακολουθούμενος από την κεντρώα συμμαχία που περιλαμβάνει το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν και το κεντροδεξιό LR - αλλά το RN αναδείχθηκε το ισχυρότερο μεμονωμένο πολιτικό κόμμα.
Ο Christian Le Bart, πολιτικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών της Ρεν, δήλωσε ότι ο Μπαρνιέ «κόλλησε», ιδίως καθώς η ομάδα του LR είχε κερδίσει μόνο 47 από τις 577 έδρες στην εθνοσυνέλευση.
«Εάν επαναδιορίσει σημαντικό αριθμό [κεντρώων] υπουργών, ο κόσμος θα διαμαρτυρηθεί δικαίως ότι η εκτελεστική εξουσία δεν άκουσε το μήνυμα. Και αν ταλαντεύεται υπερβολικά προς τους Ρεπουμπλικάνους, όλοι θα προσβληθούν για το γεγονός ότι μια πολιτική οικογένεια με 47 βουλευτές υπερεκπροσωπείται στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Λε Μπαρτ στην εφημερίδα La Dépêche.
Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν ποντάρει στην προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών το επόμενο έτος. Ο Μακρόν δεν μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές παρά μόνο 12 μήνες μετά την τελευταία διάλυση.
Το Σαββατοκύριακο, η Λεπέν δήλωσε στους ηγέτες του RN ότι ελπίζει η θητεία του Μπαρνιέ ως επικεφαλής της κυβέρνησης να είναι «όσο το δυνατόν συντομότερη». «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το κόμμα που πήρε τις λιγότερες ψήφους είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό δεν μπορεί να κρατήσει», δήλωσε η ίδια.
Πηγή: Guardian