Κοσμος

Ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας δέχτηκε τον πρώτο πρεσβευτή του παλαιστινιακού κράτους

Μετά την αναγνώριση τον Μάιο μαζί με Ιρλανδία και Νορβηγία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας δέχτηκε τον πρώτο πρεσβευτή του παλαιστινιακού κράτους

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ ΄έλαβε σήμερα Δευτέρα τα διαπιστευτήρια του Χόσνι Αμπντέλ Ουάχεντ, πρώτου πρεσβευτή στην Ισπανία του παλαιστινιακού κράτους, μετά την αναγνώρισή του από τη Μαδρίτη τον Μάιο.

Ο αρχηγός του ισπανικού κράτους δέχτηκε τον Χόσνι Αμπντέλ Ουάχεντ στα Ανάκτορα της Μαδρίτης για την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, σύμφωνα με εικόνες που ανάρτησε ο βασιλικός οίκος στην πλατφόρμα Χ.

© ΕΡΑ/BORJA SANCHEZ-TRILLO

Ο Χόσνι Αμπντέλ Ουάχεντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστίνης στην Ισπανία από το 2022 και απολάμβανε παρόμοιο καθεστώς με αυτό του πρεσβευτή, άλλαξε διπλωματικό βαθμό επίσημα μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη πριν από λίγους μήνες.

Στις 28 Μαΐου, η ισπανική προοδευτική κυβέρνηση, όπως αυτή της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η «πρώτη διμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ισπανίας και της Παλαιστίνης» θα διεξαχθεί «έως το τέλος του έτους». Η Ισπανία υιοθέτησε από την αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα πολύ επικριτική θέση απέναντι στο Ισραήλ.

Καθώς εισήλθε στον 12ο μήνα του, ο πόλεμος που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.205 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των επίσημων ισραηλινών στοιχείων, που περιλαμβάνει επίσης ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν αιχμάλωτοι.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής, 97 συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί, όπως διαπίστωσε ο στρατός.

Η στρατιωτική εκστρατεία των ισραηλινών αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας μετρά ήδη 41.226 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα, που δεν διευκρινίζει τον αριθμό των νεκρών μαχητών και αμάχων.