Κοσμος

Ο «φάκελος» της δεύτερης απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Ανεβαίνει ξανά επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Ο «φάκελος» της δεύτερης απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ
© Patrick McMullan/Patrick McMullan via Getty Images/Ideal Images'

Τραμπ: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζoυμε για την δεύτερη απόπειρα δολοφονίας

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε στόχος μιας δεύτερης απόπειρας δολοφονίας ενώ έπαιζε γκολφ στη Φλόριντα την Κυριακή.

Το περιστατικό προστίθεται σε μια σειρά πρωτοφανών γεγονότων και έρχεται μόλις εννέα εβδομάδες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ πυροβολήθηκε στο αυτί κατά την προηγούμενη απόπειρα δολοφονίας.

Εκείνος ο πυροβολισμός έλαβε χώρα σε μια συγκέντρωση τον Ιούλιο στην Πενσυλβάνια και προκάλεσε καταιγισμό ερωτημάτων σχετικά με την προετοιμασία της Μυστικής Υπηρεσίας και το πώς η πολιτική ρητορική μπορεί να έπαιξε ρόλο στη βία.

Το περιστατικό της Κυριακής αναζωπύρωσε ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες καθώς οι εκλογές του Νοεμβρίου πλησιάζουν.

FBI investigating apparent assassination attempt of Trump in Florida

Τι γνωρίζουμε για τη νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ 

Ο πρώην πρόεδρος έπαιζε γκολφ την Κυριακή στο γήπεδό του στο Γουέστ Παλμ Μπιτς, όταν πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, που είχαν τοποθετηθεί κοντά, αντιλήφθηκαν έναν άνδρα με τουφέκι. Η καραμπίνα προεξείχε μέσα από τους θάμνους, σε απόσταση 300 έως 500 μέτρων.

Ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας πυροβόλησε εναντίον του άνδρα, ο οποίος πέταξε το τουφέκι τύπου AK-47 και διέφυγε με ένα αυτοκίνητο. Οι αξιωματούχοι της Μυστικής Υπηρεσίας επικοινώνησαν με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Παλμ Μπιτς γύρω στη 1:30 μ.μ., με αποτέλεσμα οι αρχές να αποκλείσουν αμέσως την περιοχή, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Ρικ Μπράντσο.

Οι αρχές συνέλαβαν τελικά έναν άνδρα που ταξίδευε από την κομητεία Παλμ Μπιτς προς την κομητεία Μάρτιν στον I-95, αφού ένας μάρτυρας τράβηξε μια φωτογραφία του οχήματος του ατόμου, δήλωσε ο Μπράντσο. Ένα τουφέκι τύπου AK-47 με διόπτρα, δύο σακίδια πλάτης και μια GoPro βρέθηκαν στους θάμνους όπου εντοπίστηκε ο ύποπτος, πρόσθεσε.

Περίπου μία ώρα αφότου η Μυστική Υπηρεσία άνοιξε πυρ εναντίον του υπόπτου, η εκστρατεία του Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση ότι ο πρώην πρόεδρος είναι «ασφαλής».

Ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε ως ο Ράιαν Γουέσλι Ρούθ

Ο ύποπτος για την προφανή δολοφονία της Κυριακής είναι ένας λευκός άνδρας με το όνομα Ράιαν Γουέσλι Ρούθ, μετέδωσε το NewsNation, το αδελφό δίκτυο του The Hill, επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ο 58χρονος Routh καταδικάστηκε το 2002 για κατοχή όπλου μαζικής καταστροφής, ανέφερε το NewsNation, επικαλούμενο διαδικτυακά αρχεία του Τμήματος Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων Ενηλίκων της Βόρειας Καρολίνας.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Παλμ Μπιτς Ντέιβ Άρονμπεργκ δήλωσε στο NewsNation ότι ο Ρούθ δεν βρισκόταν προηγουμένως στο ραντάρ των διωκτικών αρχών.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ρουθ έδειχναν ότι εκφράζει την άποψή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι New York Times δήλωσαν την Κυριακή ότι του είχαν πάρει συνέντευξη για ένα αφιέρωμα για φιλο-ουκρανούς ξένους μαχητές πέρυσι. Οι Times ανέφεραν ότι ο Ρουθ κατάγεται από το Greensboro της Νέας Υόρκης και ταξίδεψε στην Ουκρανία το 2022 για να στρατολογήσει πρώην Αφγανούς στρατιώτες που εγκατέλειψαν τους Ταλιμπάν για να πολεμήσουν για το εμπόλεμο έθνος.

Ο Άρονμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει ότι ο Ρούθ θα αντιμετωπίσει κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και αδικήματα σχετικά με όπλα, ανέφερε το NewsNation.

Sheriff describes 'the oddest part' about  Ryan Wesley Routh's arrest

Αυξημένοι φόβοι για ρητορική που οδηγεί σε βία

Και οι δύο απόπειρες δολοφονίας κατά του Τραμπ έρχονται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης αύξησης της επιθετικής πολιτικής ρητορικής και από τις δύο πλευρές. Οι Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να επιρρίψουν ευθύνες στους Δημοκρατικούς για τη ρητορική του κόμματός τους μετά τις δύο απόπειρες κατά της ζωής του Τραμπ.

«Φτάνει πια!» Ο βουλευτής Ρότζερ Γουίλιαμς (R-Texas) έγραψε στην κοινωνική πλατφόρμα X μετά την απόπειρα δολοφονίας της Κυριακής. «Η Αριστερά συνεχίζει να προωθεί την μισητή και επικίνδυνη ρητορική της».

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τη Γερουσία της Βιρτζίνια Χουνγκ Κάο έγραψε στην πλατφόρμα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ χρησιμοποιούν «ακραία ρητορική» για να τον παρουσιάσουν ως «δικτάτορα» και «απειλή για τη δημοκρατία».

Οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αντιπάλου του Τραμπ, Χάρις, έσπευσαν να εκφράσουν ανακούφιση που ο 45ος πρόεδρος είναι ασφαλής και καταδίκασαν την πολιτική βία.

«Η βία δεν έχει θέση στην Αμερική», έγραψε η Χάρις στο X.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ (Ν.Υ.) επανέλαβε τη Χάρις σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα, ζητώντας να διωχθεί ο δράστης. «Δεν υπάρχει θέση σε αυτή τη χώρα για πολιτική βία οποιουδήποτε είδους. Ο δράστης πρέπει να διωχθεί στο μέγιστο βαθμό του νόμου», έγραψε ο Σούμερ.

Ο Τραμπ και ο συνυποψήφιός του γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς (R-Oh.) αντιμετώπισαν επικρίσεις την περασμένη εβδομάδα για την ενίσχυση αβάσιμων θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τους μετανάστες από την Αϊτή στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο. Η μεσοδυτική πόλη αντιμετώπισε πολλαπλές απειλές για βόμβες, ενώ δύο πανεπιστήμια της περιοχής έκλεισαν τις πανεπιστημιουπόλεις τους την Κυριακή, αφού έλαβαν απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που «στόχευαν τα μέλη της κοινότητάς μας από την Αϊτή».

Officials describe apparent assassination attempt on Donald Trump

Τι γίνεται με την Μυστική Υπηρεσία;

Οι πυροβολισμοί στη συγκέντρωση του Τραμπ τον Ιούλιο έθεσαν τη Μυστική Υπηρεσία υπό έντονη κριτική διότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη και απέτυχε να ενημερώσει το κοινό.

Αυτό, ωστόσο, δεν συνέβη την Κυριακή.

Αξιωματούχοι της Μυστικής Υπηρεσίας, του FBI, του γραφείου του σερίφη της κομητείας Παλμ Μπιτς και του γραφείου του εισαγγελέα της πολιτείας πραγματοποίησαν κοινή ενημέρωση γύρω στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας την Κυριακή, περίπου τρεις ώρες αφότου ο πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας πυροβόλησε εναντίον του υπόπτου.

Οι πυροβολισμοί του Ιουλίου είχαν οδηγήσει τους νομοθέτες και από τις δύο πλευρές να στοχοποιήσουν την τότε διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών Κίμπερλι Τσέιτλ σχετικά με την προετοιμασία ή την έλλειψή της για την ασφάλεια του Τραμπ πριν από τη συγκέντρωσή του στην Πενσυλβάνια.

Το περιστατικό έφερε στο προσκήνιο το πόσο μεγάλη προστασία παρέχεται στους προέδρους, τους υποψήφιους προέδρους και άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους, ιδίως κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού κύκλου. Δύο ημέρες μετά τους πυροβολισμούς του Ιουλίου, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προσέφερε στον ανεξάρτητο υποψήφιο πρόεδρο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας.

Οι ανησυχίες σχετικά με τα πρωτόκολλα της Μυστικής Υπηρεσίας εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ ορισμένων νομοθέτων και τα γεγονότα της Κυριακής φαίνεται ήδη να ενισχύουν ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες.

Η ειδική ομάδα της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά την απόπειρα δολοφονίας του Ιουλίου απαίτησε την Κυριακή ενημέρωση από τη Μυστική Υπηρεσία σχετικά με τα γεγονότα και «τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε η ασφάλεια».

Ταραχώδης προεκλογική καμπάνια

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ έρχεται και πάλι με φόντο μια ταραχώδη προεδρική κούρσα που θα φτάσει στην κόψη του ξυραφιού σε 50 ημέρες.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έσπευσαν να ζητήσουν να μειωθεί η ρητορική μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, αλλά οι εκκλήσεις αυτές γρήγορα πνίγηκαν από τον θόρυβο της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν είναι σαφές αν ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας των εκλογών θα υπερκεράσει τις εκκλήσεις για μείωση της ρητορικής αυτή τη φορά.

Ο Τραμπ και η εκστρατεία του έσπευσαν να απευθυνθούν στους υποστηρικτές τους μετά τους πυροβολισμούς της Κυριακής μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη συγκέντρωση χρημάτων.

«Τίποτα δεν θα με επιβραδύνει. Δεν θα παραδοθώ ποτέ», αναφέρει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τραμπ για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Αλλά είναι επίσης ασαφές πώς η τελευταία απόπειρα δολοφονίας θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι δύο υποψήφιοι διεξάγουν την εκστρατεία τους στο μέλλον. Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ έχει απομακρυνθεί από τις υπαίθριες συγκεντρώσεις μετά την πρώτη απόπειρα κατά της ζωής του.

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους συνυπεύθυνους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ προς το προσωπικό προέτρεπε τους υπαλλήλους να «παραμείνουν σε επαγρύπνηση» και να «διατηρήσουν ένα συνεχές επίπεδο επίγνωσης της κατάστασης» μετά τους πυροβολισμούς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.