Κοσμος

Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση Μπρετόν και η σχέση με την φον ντερ Λάιεν

H Kομισιόν τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση Μπρετόν και η σχέση με την φον ντερ Λάιεν
© EPA/DANIEL JOUBERT

Τιερί Μπρετόν: Γιατί η σχέση του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν κακή;

Ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα με σκληρά λόγια για την επανεκλεγείσα εκτελεστική επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η απομάκρυνση του Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είχε συγκρουστεί δημοσίως με τη φον ντερ Λάιεν, ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει η Γαλλία για να διατηρήσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα.

Αυτή ήταν μια απροσδόκητη τροπή στην άκρως πολιτική μετάβαση εξουσίας της ΕΕ που ακολουθεί τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και κατά την οποία κατανέμονται θέσεις-κλειδιά στα ισχυρά θεσμικά όργανα λήψης αποφάσεων του μπλοκ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μια πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαπραγματεύτηκε μια ενισχυμένη εντολή εκτελεστικού αντιπροέδρου για την εσωτερική αγορά και τη βιομηχανία για τον Γάλλο υποψήφιο, ο οποίος θα επιβλέπει μια ομάδα επιτρόπων.

Ως το δεύτερο μεγαλύτερο κράτος μέλος της ΕΕ, η Γαλλία κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί ένα σημαντικό πόστο στην αναδιάταξη των θέσεων κλειδιά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ που ακολουθεί τις εκλογές του Ιουνίου.

«Ο πρόεδρος επεδίωκε πάντοτε να αποκτήσει η Γαλλία ένα βασικό χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεντρωμένο στα ζητήματα της βιομηχανικής, τεχνολογικής κυριαρχίας και της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», ανέφερε το γραφείο του Μακρόν σε ανακοίνωσή του.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Μπρετόν ανέφερε ότι η φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει από τη Γαλλία «πριν από λίγες ημέρες» να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της για την Επιτροπή «για προσωπικούς λόγους» με αντάλλαγμα ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων - περαιτέρω μαρτυρία αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης - πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκήσω τα καθήκοντά μου στο Σώμα», ανέφερε ο Μπρετόν στην επιστολή.

Σιγή ιχθύος από την Κομισιόν

Το γραφείο της φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Breton και την παραίτησή του. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσει την προτεινόμενη νέα ομάδα της Επιτροπής την Τρίτη.

Ο Μπρετόν, ένα από τα πιο προβεβλημένα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι περισσότερο γνωστός για τη δημόσια αντιπαράθεση με τον δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας Έλον Μασκ και για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη διαμόρφωση του κανονισμού της ΕΕ των 27 χωρών για τη Μεγάλη Τεχνολογία, την αντιμετώπιση του εμβολίου COVID και τις προσπάθειες για την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών.

Πρώην Γάλλος υπουργός και στέλεχος επιχειρήσεων, ήταν επίτροπος βιομηχανίας και εσωτερικής αγοράς της ΕΕ κατά την πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν. Είχε υποστηρίξει την προσπάθεια του τομέα των τηλεπικοινωνιών να πείσει τη Μεγάλη Τεχνολογία να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του 5G και των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλά η σχέση του Μπρετόν και της φον ντερ Λάιεν πήρε μια στροφή προς το χειρότερο τους τελευταίους μήνες. Ο Γάλλος επίτροπος είχε επικρίνει δημόσια τόσο την ίδια όσο και το ΕΛΚ.  Παρ' όλα αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις αποτέλεσαν έκπληξη, δήλωσε άτομο με άμεση γνώση του θέματος, προσθέτοντας ότι ο Μπρέτον αναμενόταν να διοριστεί εκ νέου από την φον ντερ Λάιεν.

Η κίνηση αυτή μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων βαρέων βαρών της ΕΕ - της πατρίδας της φον ντερ Λάιεν, της Γερμανίας και της Γαλλίας - σχετικά με το ποιος κάνει κουμάντο στην ΕΕ, σε μια εποχή που ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος στο εσωτερικό της χώρας του, αφού έχασε τις ευρωεκλογές και τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.