- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μεταναστευτικό: Συνάντηση Στάρμερ - Μελόνι - Ο Βρετανός πρωθυπουργός «ενδιαφέρεται πολύ» για το σχέδιο της Ιταλίας να μεταφέρει τις αιτήσεις ασύλου στην Αλβανία
Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη με το μεταναστευτικό στο επίκεντρο πραγματοποιεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δήλωσε ότι «ενδιαφέρεται» να μάθει για το σχέδιο της Ιταλίας να στέλνει τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα στην Αλβανία για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου τους.
Ο Κιρ Στάρμερ συναντάται τη Δευτέρα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το μεταναστευτικό και το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μάθει από την Ιταλία, το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων μεταναστών, αλλά το οποίο πρόσφατα σημείωσε δραματική πτώση.
Στάρμερ - Μελόνι: Το μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας
Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι θέλει να καταλάβει πώς η Ιταλία πέτυχε αυτή τη μείωση, προσθέτοντας: «Πιστεύω εδώ και καιρό ότι η πρόληψη και το να σταματήσουν οι άνθρωποι να ταξιδεύουν εξαρχής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος».
Ο Κιρ Στάρμερ και η Τζόρτζια Μελόνι είναι πρωθυπουργοί σε αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος. Όπως αναφέρει το BBC News, ο πρώτος ξεκίνησε την πολιτική με τη συμμετοχή του στους νέους σοσιαλιστές και τώρα ηγείται μιας κυβέρνησης των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Μελόνι προέρχεται από την ακροδεξιά και τώρα ηγείται ενός δεξιού συνασπισμού στην Ιταλία. Αμφότεροι ωστόσο επιθυμούν να χτίσουν πάνω σε μια κρίσιμη ευρωπαϊκή σχέση.
Στη συνάντηση της Δευτέρας, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς και οι δύο χώρες στοχεύουν στη μείωση των αφίξεων μέσω θαλάσσης.
Στην ηπειρωτική χώρα, η Frontex, η συνοριακή δύναμη της ΕΕ, έχει υπολογίσει ότι φέτος μειώθηκαν κατά 64% όσοι κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα από τη βόρεια Αφρική προς την Ιταλία.
Λίγο πάνω από 43.000 έχουν φθάσει μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σε σύγκριση με ένα σύνολο σχεδόν 158.000 το 2023. Ορισμένοι προσπαθούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους μέσω Γαλλίας και μέχρι τη Βρετανία.
Η Βρετανία πασχίζει να ανταποκριθεί στη μεταναστευτική κρίση
Το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη μεταναστευτική κρίση στη Μάγχη, με τις αφίξεις από τη Γαλλία να έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, όταν ένα σκάφος ανατράπηκε στη Μάγχη.
Κεντρικό ρόλο στην πτώση των διελεύσεων προς την Ιταλία παίζουν οι οικονομικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Τυνησία και τη Λιβύη, από όπου αναχωρούν οι περισσότεροι άνθρωποι για την Ευρώπη.
Η ΕΕ κατέβαλε στην Τυνησία 105 εκατ. ευρώ το 2023 για να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και να εκπαιδεύσει την ακτοφυλακή της. Η Ιταλία προμήθευσε τη χώρα με περιπολικά σκάφη και έδωσε στην κυβέρνησή της άλλα 100 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις και να επενδύσει στην εκπαίδευση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Μελόνι υπέγραψε επίσης μια σημαντική συμφωνία για το φυσικό αέριο με τη Λιβύη και η Ιταλία εκπαιδεύει και εξοπλίζει τη λιβυκή ακτοφυλακή.
Οι συμφωνίες απηχούν τη στρατηγική της ΕΕ με την Τουρκία στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης του 2016, όταν το μπλοκ έδωσε στην Άγκυρα 6 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις περιπολίες στα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό οδήγησε σε δραματική μείωση των αναχωρήσεων.
Όμως οι συμφωνίες για την παραμονή των μεταναστών στη βόρεια Αφρική ενέχουν τεράστια αμφισβήτηση.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε την Ιταλία και την ΕΕ ότι είναι «συνένοχοι» σε εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον μεταναστών στη Λιβύη, αναφέροντας περιπτώσεις «δολοφονιών, εξαφανίσεων, βασανιστηρίων, υποδούλωσης, σεξουαλικής βίας, βιασμών και άλλων απάνθρωπων πράξεων» στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
(Με πληροφορίες του BBC News)