Κοσμος

Διάσημα εγκλήματα: Η κοσμική Μπάρμπαρα Μπέικλαντ που κατακρεουργήθηκε από τον γιο της

Δολοφόνος ο πάμπλουτος κληρονόμος και μητροκτόνος Άντονι Μπλέικλαντ

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ
Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ © They Walk Among Us Podcast/Youtube

Διάσημα εγκλήματα | Η κοσμική Μπάρμπαρα Μπέικλαντ μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου με ένα κουζινομάχαιρο από τον γιο της Άντονι

Στις 17 Νοεμβρίου 1972, ο 26χρονος Άντονι Μπέικλαντ κάλεσε την αστυνομία από το ρετιρέ του στο Λονδίνο λέγοντας ότι η μητέρα του, η 51χρονη Μπάρμπαρα Μπέικλαντ «είχε πέσει πάνω σε ένα μαχαίρι». Όταν έφτασαν οι βρετανοί αστυνομικοί στον τόπο του εγκλήματος βρήκαν τη μητέρα του μαχαιρωμένη στο πάτωμα της κουζίνας, ενώ ο Άντονι ήταν στο υπνοδωμάτιο και έκανε ήρεμα τηλεφωνική παραγελία για κινέζικο φαγητό.

Άντονι Μπέικλαντ
Άντονι Μπέικλαντ © Brooke Makenna/Youtube

Η Μπάρμπαρα πέθανε σχεδόν ακαριαία, ενώ τελικά ο Άντονι ομολόγησε ότι εκείνος τη σκότωσε

Ο Άντονι Μπέικλαντ ήταν είκοσι ενός χρονών, όταν οι γονείς του χώρισαν και ζούσε με τη μητέρα του Μπάρμπαρα. Ο προπάππους του, ο διακεκριμένος Βέλγος χημικός Λήο Μπέικλαντ που είχε πολιτογραφηθεί Αμερικανός, απέκτησε αμύθητα πλούτη με την εφεύρεση του Βακελίτη (Bakelite), του πρώτου πλαστικού προϊόντος που δημιουργήθηκε από συνθετικά υλικά στις αρχές του 20ου αιώνα στη Νέα Υόρκη.

Έχοντας πακτωλό χρημάτων από προηγούμενες πατέντες του, ο Λήο άρχισε μόνος του την ημι-εμπορική παραγωγή του καινοτομικού υλικού στο εργαστήριό του και μέχρι το 1910 παρήγαγε αρκετό υλικό, οπότε δημιούργησε την εταιρεία General Bakelite για την κατασκευή και εμπορία του νέου υλικού. Μέσω των γνωστών του, δημιούργησε υπερπόντιες επαφές για την παραγωγή του υλικού σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ευρώπη. Η σημαντική για εκείνη την εποχή χημική εφεύρεση του βακελίτη φέρει το όνομα του Μπέικελαντ, αφού καθιερώθηκε έτσι στην παγκόσμια αγορά.

Λήο Μπέικλαντ
Λήο Μπέικλαντ © They Walk Among Us Podcast/Youtube

Εγγονός του Λήο Μπέικλαντ και πατέρας του Άντονι ήταν ο Μπρουκς Μπέικλαντ, ένας παρακμιακός τυχοδιώκτης και αυτοαποκαλούμενος συγγραφέας. Η τραγική ιστορία της δολοφονίας της Μπάρμπαρα Μπέικλαντ από τον γιο της Άντονι ξεκινάει με τη δημιουργία μιας οικογένειας που αν και οικονομικά επιτυχημένη δεν ήταν καθόλου σταθερή.

Η Μπάρμπαρα Ντέιλι είχε γεννηθεί στη Μασαχουσέτη και το 1933, όταν ήταν 11 ετών, ο πατέρας της αυτοκτόνησε. Μετά το θάνατό του, η Μπάρμπαρα και η μητέρα της μετακόμισαν σε ακριβό ξενοδοχείο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, όπου είχαν πολύ πλούσια κοινωνική ζωή.

Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ
Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ © True Crime Brewery/Youtube

Η ομορφιά της νεαρής Μπάρμπαρα απαθανατίστηκε από πολλούς ζωγράφους και φωτογράφους μεγάλων περιοδικών, όπως Vogue και Harper’s Bazaar

Η κοινωνική της θέση και η ομορφιά της είχαν ως αποτέλεσμα συχνές προσκλήσεις σε πάρτι υψηλής κοινωνίας. Είχε επίσης προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η μητέρα της και ήταν ιδιωτική ασθενής του φημισμένου ψυχιάτρου Φόστερ Κένεντι. Μια πρόσκληση στο Χόλιγουντ για δικιμαστικό δεν οδήγησε σε καριέρα της στον κινηματογράφο, αλλά οδήγησε σε μια φιλία με την επίσης επίδοξη ηθοποιό Κορνήλια Μπέικλαντ που τη σύστησε στον μικρότερο αδερφό της Μπρουκς, ασκούμενο πιλότο στη Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία.

Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ
Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ © They Walk Among Us Podcast/Youtube

Όταν η Μπάρμπαρα είπε ψευδώς στον Μπρους Μπέικλαντ ήταν έγκυος, το ζευγάρι παντρεύτηκε γρήγορα στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια έμενε σε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν, όπου διοργάνωναν υπέροχα πάρτι για δείπνο με φίλους τους, μεταξύ των οποίων ήταν η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Τενεσί Γουίλιαμς και η Γιασμίν Αγά Χαν. Με την πάροδο του χρόνου, η Μπάρμπαρα έγινε γνωστή για την ασταθή προσωπικότητά της, τα αγενή ξεσπάσματα και τις κρίσεις βαριάς κατάθλιψης. Έπινε επίσης πολύ και τόσο αυτή όσο και ο σύζυγός της είχαν ξωσυζυγικές σχέσεις.

Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ
Η Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ με τον Άντονι © True Crime Brewery/Youtube

Η Μπάρμπαρα και ο Μπρους απέκτησαν τον γιο τους Άντονι στις 28 Αυγούστου 1946

Από το καλοκαίρι του 1954 και μετά, με τον Άντονι σε ηλικία οκτώ ετών, η οικογένεια Μπέικλαντ ενώ διατηρούσε το σπίτι της στη Νέα Υόρκη, έμενε κυρίως στην Ευρώπη. Οι Μπέικλαντ νοίκιαζαν σπίτια και βίλες στο Λονδίνο, στην Ελβετία, στη Γαλλική Ριβιέρα και πολλά μέρη της Ιταλίας. Από το 1960 και μετά, η κύρια βάση της οικογένειας ήταν ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, όπου σε ένα πάρτι, ο Μπρουκς γνώρισε την κόρη ενός Άγγλου διπλωμάτη που ήταν 15 χρόνια νεότερή του.

Η Μπάρμπαρα και ο Μπρους Μπέικλαντ
Η Μπάρμπαρα και ο Μπρους Μπέικλαντ © They Walk Among Us Podcast/Youtube

Αφού ο Μπρουκς ζήτησε διαζύγιο και η Μπάρμπαρα προσπάθησε να αυτοκτονήσει, ο Μπρουκς τερμάτισε τη σχέση. Το 1967, η οικογένεια ζούσε ανάμεσα στην Ελβετία και την Καταλονία, όπου ο 20χρονος Άντονι γνώρισε έναν αμφιφυλόφιλο Αυστραλό, τον Κούπερ, που τον μύησε στα παραισθησιογόνα ναρκωτικά και ταξίδεψαν μαζί στο Μαρόκο για να τα προμηθευτούν. Φέρεται να ξεκίνησαν επίσης μια σχέση -αν και αυτό διαψεύδεται από τον Κούπερ. Όταν η Μπάρμπαρα ενημερώθηκε για αυτό από μια φίλη της, πήγε με αυτοκίνητο στην Ισπανία για να φέρει τον γιο της πίσω στην Ελβετία. Ωστόσο, στα γαλλικά σύνορα, επειδή ο Άντονι δεν είχε το διαβατήριό του, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Επιστρέφοντας στην Ισπανία, η Μπάρμπαρα αποδέχτηκε τη σχέση του γιου της με τον Κούπερ, ωστόσο ενθάρρυνε την αναπτυσσόμενη σχέση του με μια νεαρή Ισπανίδα, τη Σίλβι. Ωστόσο, η Σίλβί ξεκίνησε μια σχέση με τον σύζυγο της Μπάρμπαρα, τον Μπρουκς. Αφού το ανακάλυψε η Μπάρμπαρα τον Φεβρουάριο του 1968, προσπάθησε και πάλι να αυτοκτονήσει, αλλά ο Μπρουκς προχώρησε σε διαζύγιο. Η Μπάρμπαρα έπεσε σε βαριά κατάθλιψη κι έκανε άλλη μια απόπειρα αυτοκτονίας. Ο Μπρουκς παντρεύτηκε τη Σίλβι και απέκτησε έναν γιο, αλλά αργότερα χώρισαν.

Άντονι Μπέικλαντ
Άντονι Μπέικλαντ © True Crime Brewery/Youtube

Το 1969, η Μπάρμπαρα ξεκίνησε μια σχέση με τον διάσημο επιμελητή της ποπ αρτ Σάμιουελ Γκριν. Όταν του παρουσίασε τα έργα του γιου της Άντονι, ο Γκριν δεν εντυπωσιάστηκε πολύ από τις καλλιτεχνικές του ικανότητες. Σύντομα ο Γκριν διέκοψε τη σχέση, αν και η Μπάρμπαρα ήταν ακόμα εμμονική μαζί του, σε σημείο που περπάτησε ξυπόλητη στο Σέντραλ Παρκ, μέσα στα χιόνια φορώντας ένα γούνινο παλτό και τίποτε άλλο, επιμένοντας να μπει στο διαμέρισμά του.

Η Μπάρμπαρα Μπέικλαντ είχε μια πολύπλοκη και υποτιθέμενη αιμομικτική σχέση με τον γιο της. Προσπάθησε να «θεραπεύσει» τον γιο της από την ομοφυλοφιλία προσλαμβάνοντας ιερόδουλες για να κάνουν σεξ μαζί του. Αφού αυτό απέτυχε, κι ενώ το ζευγάρι ζούσε στη Μαγιόρκα μετά το διαζύγιο της Μπάρμπαρα από τον Μπρουκς, σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων της η Μπάρμπαρα τους έλεγε ότι είχε σχέσεις αιμομιξίας με τον γιο της. Μετά την ενηλικίωση, ο Άντονι εμφάνιζε όλο και πιο συχνά σημάδια παρανοϊκής σχιζοφρένειας.

Άντονι Μπέικλαντ
Άντονι Μπέικλαντ © They Walk Among Us Podcast/Youtube

Τελικά διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια

Ωστόσο, ο πατέρας του αρνήθηκε αρχικά να του επιτρέψει τη θεραπεία από ψυχιάτρους, ένα επάγγελμα που δεν εκτιμούσε. Στα τέλη Ιουλίου 1972, ο Άντονι προσπάθησε να ρίξει τη μητέρα του κάτω στον πολυσύχναστο δρόμο από το ρετιρέ της στο Τσέλσι του Λονδίνου. Την έσωσε η παρέμβαση μιας φίλης της, αλλά η αστυνομία συνέλαβε τον Άντονι για απόπειρα φόνου. Η Μπάρμπαρα δεν υποστήριξε την κατηγορία. Ο Άντονι στη συνέχεια εισήχθη στο ιδιωτικό ψυχιατρικό νοσοκομείο, αλλά σύντομα αφέθηκε ελεύθερος. Στη συνέχεια, έκανε συνεδρίες με έναν ψυχίατρο όσο έμενε στο σπίτι. Ο γιατρός ανησυχούσε πολύ για την κατάσταση του Άντονι και στις 30 Οκτωβρίου προειδοποίησε τη Μπάρμπαρα ότι ήταν ικανός για δολοφονία, αλλά εκείνη αγνόησε τον ισχυρισμό του γιατρού.

Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ
Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ © They Walk Among Us Podcast/Youtube

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου 1972, ο Άντονι δολοφόνησε τη μητέρα του μαχαιρώνοντάς τη με ένα κουζινομάχαιρο

Ο Άντονι νοσηλευόταν στo ψυχιατρικό νοσοκομείο υψηλής ασφαλείας Broadmoor Hospital μέχρι τις 21 Ιουλίου 1980, όταν, μετά από πιέσεις ομάδας φίλων, αφέθηκε ελεύθερος. Ο Άντονι ήταν τότε 33 ετών και πήγε αμέσως αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη για να μείνει με την 87χρονη γιαγιά του, Νίνι Ντέιλι.

Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ
Μπάρμπαρα Ντέιλι Μπέικλαντ © They Walk Among Us Podcast/Youtube

Μόλις έξι μέρες μετά την αποφυλάκισή του, στις 27 Ιουλίου, της επιτέθηκε με κουζινομάχαιρο, μαχαιρώνοντάς τη οκτώ φορές και σπάζοντάς της αρκετά κόκαλα -ωστόσο, η Νίνι Ντέιλι επέζησε

Συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απόπειρα φόνου. Φυλακίστηκε στο νησί Ρίκερς και μετά από οκτώ μήνες αξιολόγησης από ψυχιατρική ομάδα, ανέμενε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση όταν γινόταν η προανάκριση στις 20 Μαρτίου 1981. Ωστόσο, η υπόθεση αναβλήθηκε επειδή δεν μεταφέρθησαν εγκαίρως τα ιατρικά του αρχεία από την Αγγλία. Ο Άντονι επέστρεψε στο κελί του και μισή ώρα αργότερα βρέθηκε νεκρός.

Είχε αυτοκτονήσει τυλίγοντας γύρω από το κεφάλι του μια πλαστική σακούλα

Η ταινία του 2007 Savage Grace βασίζεται στη ζωή της Μπάρμπαρα και του Άντονι Μπέικλαντ ξεκινώντας από τη γέννηση του Άντονι και ακολουθώντας την οικογένεια μέχρι τη στιγμή της σύλληψης του Άντονι για τον φόνο της μητέρας του. Η ταινία (με πρωταγωνιστές τους Τζίλιαν Μουρς, Έντι Ρεντμέικ κ.α.) βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο. Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, ο πρώην εραστής της Μπάρμπαρα, ο Σάμιουελ Γκριν, έγραψε ένα άρθρο που επισημαίνει στοιχεία στην ταινία παραπλανητικά για όσους προσπαθούν να διαβάσουν την πραγματικότητα που την ενέπνευσε. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ερωτική σκηνή του τρίο, που απεικόνιζε τη Μπάρμπαρα, τον Άντονι και τον Γκριν στο κρεβάτι να κάνουν σεξ.

2007, Savage Grace
2007, Savage Grace

Ο Γκριν έγραψε: «Είναι αλήθεια ότι σχεδόν πριν από 40 χρόνια είχα σχέση με τη Μπάρμπαρα, αλλά σίγουρα δεν κοιμήθηκα ποτέ με τον γιο της, ούτε είμαι αμφιφυλόφιλος. Άρχισε να λέει στους ανθρώπους ότι είχε μια αιμομικτική σχέση με τον γιο της ως έναν τρόπο να τον “θεραπεύσει” από την ομοφυλοφιλία… Αλλά δεν πιστεύω ότι έκανε σεξ με τον Τόνι. Νομίζω ότι απλά απολάμβανε να σοκάρει τους ανθρώπους». Στη συνέχεια, ο Γκρiν ξεκίνησε νομική αγωγή κατά των δημιουργών της ταινίας, η οποία ήταν ακόμη ανεπίλυτη τη στιγμή του θανάτου του το 2011.

2007, Savage Grace
2007, Savage Grace

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ αληθινού εγκλήματος σχετικά με τη δολοφονία της Μπάρμπαρα Μπέικλαντ από τον γιο της Άντονι Μπλέικλαντ.

*Ακούστε εδώ τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;
Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές; Ο καθηγητής Brantly Womack εξηγεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.