Κοσμος

Οι «πλημμύρες του αιώνα» στην κεντρική Ευρώπη - Σαρωτικό το πέρασμα της κακοκαιρίας Boris

Νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι - Για «δραματικές ώρες» κάνουν λόγο οι Αρχές

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kακοκαιρία Boris στην κεντρική Ευρώπη: Πλημμύρες και νεκροί
Kακοκαιρία Boris στην κεντρική Ευρώπη: Πλημμύρες και νεκροί © ROBERT GHEMENT/ EPA

Kακοκαιρία Boris στην κεντρική Ευρώπη: Πλημμύρες και νεκροί - Για «δραματικές ώρες» κάνουν λόγο οι Αρχές - Πώς θα συνεχιστούν τα φαινόμενα

Νεκροόυς, πολλούς αγννούμενους, πλημμύρες και καταστροφές άφησε πίσω της η ξαφνική επέλαση της κακοκαιρίας Boris στην κεντρική Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες. Και έπεται συνέχεια. Μέχρι στιγμής ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διάσωσης από πλημμύρα στην Αυστρία και ένα άτομο πνίγηκε στην Πολωνία, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές που έφερε η καταιγίδα Boris συνέχισαν να προκαλούν καταστροφές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στη Ρουμανία, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πέρασμα της κακοκαιρίας Boris.

Tέσσερις άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι - τρεις σε ένα αυτοκίνητο που εξαφανίστηκε σε ποτάμι στη Βόρεια Μοραβία στη Τσεχία και ένας άνδρας που παρασύρθηκε σε πλημμυρισμένο ρέμα στη Νότια Μοραβία.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για τις «πλημμύρες του αιώνα» στην Τσεχία, όπου 250.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην πόλη Κρνοβ, 240 χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το 70-80% της πόλης έχει καλυφθεί από τα νερά και είναι πλέον «πολύ αργά» για μία επιχείρηση εκκένωσης. Το ίδιο χωριό είχε πληγεί με σφοδρότητα και το 1997 από τις πλημμύρες, τότε που εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Πάβελ απευθύνει έκκληση για δωρεές, επισημαίνοντας ότι οι πλημμύρες έπληξαν μερικές από τις πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας. Αλλά και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Εικόνες θεομηνίας έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης με μεγάλες πόλεις στα κεντρικά κι ανατολικά να έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό. Τις πιο σοβαρές πληγές μετρούν Πολωνία, Τσεχία και Αυστρία.

Από την κακοκαιρία έχουν χτυπηθεί τόσο η Ουγγαρία όσο και η νοτιοανατολική Γερμανία, με τις προειδοποιήσεις για εκτεταμένες πλημμύρες να αφορούν σε περιοχές γύρω από τον Δούναβη.

Απώλειες και καταστροφές από την επέλαση της κακοκαιρίας Boris

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά την Ευρώπη ζουν τις τελευταίες ώρες χωρίς ρεύμα, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης διαδέχθηκαν η μία την άλλη.

Η αυστριακή περιφέρεια γύρω από τη Βιέννη δίνει την εντύπωση της φυσικής καταστροφής, με τους υπεύθυνους να κάνουν λόγο για μία πρωτοφανή κατάσταση.

Storm Boris brings flooding to Central and Eastern Europe | ABC News


Οι επιχειρήσεις διάσωσεις ανά την Ευρώπη συνεχίζονται και με τη συνδρομή εναέριων μέσων, με τις καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες και την αγωνία για την επόμενη μέρα μεγάλη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.