Κοσμος

Ο Τζέι Ντι Βανς επανήλθε με τα σχόλια για τoυς «μετανάστες που τρώνε γάτες»

Η πόλη του Οχάιο συνεχίζει να καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί κατανάλωσης κατοικίδιων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τζέι Ντι Βανς: Επανήλθε με τα σχόλια του Τραμπ για τους μετανάστες

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Τζέι Ντι Βανς δεν έκανε πίσω την Κυριακή από τους ψευδείς ισχυρισμούς που έχουν διατυπώσει ο ίδιος και ο Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Αϊτινοί σε μια κοινότητα του Οχάιο απαγάγουν και τρώνε κατοικίδια ζώα, ακόμη και όταν ο κυβερνήτης του ΓΑΠ της πολιτείας και άλλοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για μια τέτοια συμπεριφορά.

Ο Τζέι Ντι Βανς, γερουσιαστής του Οχάιο, δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι στο Σπρίνγκφιλντ του μεταφέρουν ανησυχίες και ότι τουλάχιστον 10 ήταν «επαληθεύσιμες». Σε μια σειρά συνεντεύξεων σε ειδησεογραφικές εκπομπές, είπε ότι ενισχύει τους ισχυρισμούς ως έναν τρόπο να τραβήξει την προσοχή στη μεταναστευτική πολιτική της Δημοκρατικής Καμάλα Χάρις, η οποία, όπως είπε, είναι χαλαρή, ενώ πρόσθεσε: «Όποιος έχει ασχοληθεί με μια μεγάλη εισροή μεταναστών γνωρίζει ότι μερικές φορές υπάρχουν πολιτιστικές πρακτικές που φαίνονται πολύ μακρινές σε πολλούς Αμερικανούς».

Τοπικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς, ρίχνουν λανθασμένα αρνητικό φως στην πόλη και έχουν φέρει ανεπιθύμητη και τρομακτική αρνητική προσοχή από τότε που ο Τραμπ το ανέφερε στο προεδρικό ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα, όταν αποκάλεσε ονομαστικά το Σπρίνγκφιλντ. Για δύο συνεχόμενες ημέρες, απειλές για βόμβες προκάλεσαν την εκκένωση σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, με ορισμένες απειλές που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να αναφέρονται σε εισροή μεταναστών στην κοινότητα.

Αλλά δεν ήταν μόνο οι αξιωματούχοι του Σπρίνγκφιλντ που διέψευδαν τους ισχυρισμούς. Ο κυβερνήτης της πολιτείας δήλωσε την Κυριακή ότι «υπάρχουν πολλά σκουπίδια στο διαδίκτυο και, ξέρετε, αυτό είναι ένα κομμάτι σκουπίδι που απλά δεν είναι αληθινό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη γι' αυτό».

Η πόλη του Οχάιο συνεχίζει να καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί κατανάλωσης κατοικίδιων. «Επιτρέψτε μου να σας πω αυτό που ξέρουμε, όμως. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι Αϊτινοί που βρίσκονται στο Σπρίνγκφιλντ είναι νόμιμοι. Ήρθαν στο Σπρίνγκφιλντ για να εργαστούν. Το Οχάιο είναι σε κίνηση και το Σπρίνγκφιλντ έχει πραγματικά κάνει μια μεγάλη ανάκαμψη με πολλές εταιρείες να έρχονται. Αυτοί οι Αϊτινοί ήρθαν για να εργαστούν σε αυτές τις εταιρείες. Αυτό που μας λένε οι εταιρείες είναι ότι είναι πολύ καλοί εργαζόμενοι. Είναι πολύ χαρούμενοι που τους έχουν εκεί. Και, ειλικρινά, αυτό βοήθησε την οικονομία».

«Ό,τι κι αν είπε κάποιος τοπικός δήμαρχος για την υπόθεση αυτή, ακούω από δεκάδες ψηφοφόρους που ανησυχούν για αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο Βανς.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν είμαστε θυμωμένοι με τους μετανάστες από την Αϊτή που θέλουν να έχουν μια καλύτερη ζωή. Είμαστε θυμωμένοι με την Καμάλα Χάρις που άφησε να συμβεί αυτό σε μια μικρή πόλη του Οχάιο, και δόξα τω Θεώ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιστήσει την προσοχή και θα πολεμήσει ενάντια σε αυτές τις πολιτικές αν ο αμερικανικός λαός».

Περίπου 15.000 μετανάστες έχουν φθάσει τα τελευταία χρόνια στην κυρίως λευκή, εργατική πόλη των περίπου 60.000 κατοίκων, λίγο περισσότερο από μία ώρα δυτικά του Κολόμπους.

Το Σπρίνγκφιλντ λέει επίσης ότι οι μετανάστες από την Αϊτή βρίσκονται νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού προγράμματος που τους επιτρέπει να παραμείνουν προσωρινά στη χώρα. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Μπάιντεν χορήγησε δικαίωμα για προσωρινό νόμιμο καθεστώς σε περίπου 300.000 Αϊτινούς που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ, επικαλούμενη συνθήκες στην Αϊτή που θεωρούνται επικίνδυνες για την επιστροφή τους. Η κυβέρνηση της Αϊτής έχει επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της ενδημικής βίας των συμμοριών.

Πηγή: AP