Κοσμος

Η Χάγη γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει τις διαφημίσεις για τα ορυκτά καύσιμα

Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς ανέκοψε την πτωτική τάση των τιμών του πετρελαίου
© ΕΡΑ / Singh Bakshi

Ορυκτά καύσιμα: Η Χάγη γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει τις διαφημίσεις 

Η Χάγη έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγόρευσε τις διαφημίσεις που προωθούν προϊόντα ορυκτών καυσίμων και υπηρεσίες που καταστρέφουν το κλίμα.

Ένας νόμος που ψηφίστηκε την Πέμπτη σηματοδοτεί το τέλος των διαφημίσεων που χρηματοδοτούνται δημόσια και ιδιωτικά για τα ορυκτά καύσιμα, τις αερομεταφορές και τα κρουαζιερόπλοια στους δρόμους της ολλανδικής πόλης, συμπεριλαμβανομένων των διαφημιστικών πινακίδων και των στεγάστρων λεωφορείων. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους.

Η απαγόρευση της Χάγης, η οποία χρειάστηκε δύο χρόνια για να περάσει, είναι νομικά δεσμευτική. Απαγορεύει τα προϊόντα ορυκτών καυσίμων και τις υπηρεσίες με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, αλλά δεν καλύπτει την πολιτική διαφήμιση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων ή τις διαφημίσεις που προωθούν ένα γενικό εμπορικό σήμα.

Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη απαγορεύει τη διαφήμιση υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα μέσω τοπικής νομοθεσίας. Η απόφαση ακολουθεί την έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, νωρίτερα φέτος προς τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης να θεσπίσουν τέτοιες απαγορεύσεις, όπως έχουν κάνει με τον καπνό.

Ορισμένες πόλεις έχουν ήδη προσπαθήσει να περιορίσουν την εμβέλεια των προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα μέσω προτάσεων του δημοτικού συμβουλίου ή εθελοντικών συμφωνιών με τους φορείς διαφήμισης. Το συμβούλιο του Εδιμβούργου συμφώνησε τον Μάιο να απαγορεύσει τη διαφήμιση για εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, κρουαζιερόπλοια και όπλα σε διαφημιστικούς χώρους που ανήκουν στο συμβούλιο. Οι εταιρείες που πωλούν αυτά τα προϊόντα δεν θα μπορούν επίσης πλέον να χορηγούν εκδηλώσεις ή άλλες συνεργασίες στην πρωτεύουσα της Σκωτίας.

Η νομοθεσία της Χάγης θεωρείται ως πιθανός καταλύτης για παρόμοιες εκστρατείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Τορόντο στον Καναδά και του Γκρατς στην Αυστρία. Ένας τοπικός νόμος έχει επίσης προταθεί στην ολλανδική πρωτεύουσα, το Άμστερνταμ.

Πηγή: Guardian/Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.