Κοσμος

Στον δρόμο των Γερμανών και οι Ολλανδοί ετοιμάζονται για σαρωτικούς περιορισμούς στο μεταναστευτικό

Τα νήματα κινεί ο Χέερτ Βίλντερς παρότι δεν είναι πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολλανδία: Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα ζητήσει να εξαιρεθεί από τους κανόνες της ΕΕ για τη μετανάστευση.
© EPA/Robin Utrecht

Mεταναστευτικό: Στον δρόμο των Γερμανών και οι Ολλανδοί ετοιμάζονται για περιορισμούς

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να εφαρμόσει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός μορατόριουμ για όλες τις νέες αιτήσεις, λίγες ημέρες αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε νέους συνοριακούς ελέγχους για να κρατήσει έξω τους ανεπιθύμητους μετανάστες.

Η νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το αντι-ισλαμικό κόμμα PVV του εθνικιστή Χέερτ Βίλντερς, δήλωσε ότι θα κηρύξει εθνική κρίση ασύλου, γεγονός που θα της επιτρέψει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν κατά πόσον η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη ή ακόμη και νόμιμη, αλλά η υπουργός Μετανάστευσης του PVV δήλωσε ότι ενεργεί βάσει των δυνατοτήτων που της παρέχει η ίδια η μεταναστευτική νομοθεσία της χώρας.

Οι Ολλανδοί δέχθηκαν δύο αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά ανά 1.000 κατοίκους το 2023, ίσες με τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Δέκα ευρωπαϊκές χώρες είχαν υψηλότερο σχετικό αριθμό αιτούντων άσυλο πέρυσι.

Αλλά μετά από χρόνια περικοπών στον προϋπολογισμό, το μοναδικό κέντρο καταγραφής αιτούντων άσυλο της χώρας δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη ροή των μεταναστών, αναγκάζοντας εκατοντάδες πρόσφυγες κατά καιρούς να κοιμούνται στα ακατοίκητα.

Παρά τους σχετικά μέτριους αριθμούς, ο πρωθυπουργός Ντικ Σούφ δήλωσε ότι ο περιορισμός της ροής των μεταναστών είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά κατοικίας και τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

«Δεν θέλω να το χαρακτηρίσω ως το μοναδικό πρόβλημα, αλλά το γεγονός είναι ότι δεν βοηθάει», δήλωσε ο Σουφ.

Η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τον στόχο της να επιδιώξει εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο, παρόλο που οι Βρυξέλλες είναι πιθανό να αντισταθούν, καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει για το μεταναστευτικό.

Μεταξύ των πρώτων κινήσεών της, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σταματήσει να χορηγεί άδειες ασύλου αορίστου χρόνου, ενώ θα περιορίσει σημαντικά τις επιλογές για όσους έχουν λάβει άσυλο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Θα αρχίσει επίσης να επεξεργάζεται έναν νόμο που θα αναστέλλει όλες τις αποφάσεις για νέες αιτήσεις για έως και δύο χρόνια και που θα περιορίζει τις διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.

Ο Βίλντερς κέρδισε τις εκλογές πέρυσι με την υπόσχεση να επιβάλει τους αυστηρότερους μεταναστευτικούς κανόνες στην ΕΕ. Κατάφερε να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο με τρεις δεξιούς εταίρους τον Μάιο, αλλά μόνο αφού εγκατέλειψε τη δική του φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός. Το υπουργικό συμβούλιο διοικείται αντ' αυτού από τον Σουφ, έναν μη εκλεγμένοτεχνοκράτη που δεν έχει κομματική ένταξη.

Οι Κάτω Χώρες θα επιβάλουν επίσης αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.