Κοσμος

Ο Πρίγκιπας Χάρι γίνεται σήμερα 40 - Το μαύρο πρόβατο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που επαναστάτησε

Η ιστορία ενός πρίγκιπα που έσπασε τους κανόνες ή αλλιώς του «Χάρι Χωρίς Στέμμα»

Γεωργία Ζερβογιάννη
Γεωργία Ζερβογιάννη
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρίγκιπας Χάρι: Σήμερα 15.09 τα γενέθλιά του: Το ανάκτορο, ο γάμος και η παραίτηση
Πρίγκιπας Χάρι: Σήμερα 15.09 τα γενέθλιά του: Το ανάκτορο, ο γάμος και η παραίτηση © picture alliance / Getty Images

Σαν σήμερα: Ο πρίγκιπας Χάρι «πάτησε» τα 40: Ο ατίθασος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που έσπασε τους κανόνες και αναζήτησε τη δική του αλήθεια - Ποια τελικά είναι αυτή;

Από τα πρώτα του χρόνια στη βασιλική αυλή, μέχρι την απόφαση του να αποχωρήσει από τα επίσημα καθήκοντα, η ζωή του πρίγκιπα Χάρι έχει χαρακτηριστεί από έντονη δημοσιότητα, αντισυμβατικές επιλογές και μια αγωνιώδη προσπάθεια να βρει το δικό του μονοπάτι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο Χάρι δεν είναι ο κλασικός πρίγκιπας.

Ο κατεξοχήν ατίθασος γόνος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, είναι σαν το μικρό αδερφάκι που όλοι αγαπούν και ταυτόχρονα φοβούνται μην τυχόν τους αναστατώσει το οικογενειακό τραπέζι. Ο Πρίγκιπας Χάρι γίνεται σήμερα 40 ετών όμως δεν είναι πλέον «Πρίγκιπας» με την παραδοσιακή έννοια. Ίσως περισσότερο του ταίριαζε ο όρος «πρίγκιπας της ποπ κουλτούρας». Έχει υπογράψει συμφωνίες με το Netflix, έχει εκδόσει δικό του βιβλίο, έχει συμμετάσχει σε podcasts.

H ζωή του πρίγκιπα Χάρι - μία ζωή με έντονη δημοσιότητα και αντισυμβατικές επιλογές
H ζωή του πρίγκιπα Χάρι - μία ζωή με έντονη δημοσιότητα και αντισυμβατικές επιλογές © ALESSANDRO DI MARCO/ EPA

Πρώτα Χρόνια: Στη Σκιά της Βασιλικής Οικογένειας

Γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 1984, ως Χένρι Τσαρλς Άλμπερτ Ντέιβιντ, στο Λονδίνο είναι ο νεότερος γιος του Καρόλου, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και της Πριγκίπισσας Νταϊάνα. Από μικρός βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης. Ζούσε μία ζωή προγραμματισμένη με αυστηρότητα και πολυτέλεια, με τον βρετανικό λαό να παρακολουθεί κάθε του βήμα.

Η παιδική του ηλικία στιγματίστηκε από τον έντονο χωρισμό των γονιών του το 1996 και, στη συνέχεια, από τον τραγικό θάνατο της μητέρας του, Πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997. Αυτή η στιγμή άλλωστε ήταν αναμφισβήτητα μια από τις πιο εμβληματικές ίσως εικόνες του εικοστού αιώνα: δύο αγόρια περπατούσαν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθούσε συγκλονισμένος την κηδεία της- την ίδια ώρα βέβαια όλοι αναρωτιόντουσαν πώς ένιωθαν και τι σκέφτονταν αυτά τα δύο παιδιά και βέβαια πώς θα ήταν από εκεί και πέρα η πορεία και η ζωή τους.

Everything Prince Harry's Said About Princess Diana in 'Spare' Interviews

Η απώλεια της μητέρας του είχε βαθιά επίδραση στον Χάρι, δημιουργώντας μια περίοδο σύγχυσης και πένθους. Η Νταϊάνα ήταν μια στοργική και αγαπητή φιγούρα στη ζωή του και ο θάνατός της αποτέλεσε σημείο καμπής για τον νεαρό πρίγκιπα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ψυχικής υγείας και της διαχείρισης της θλίψης.

Οι σπουδές και η στρατιωτική καριέρα

Ο Χάρι σπούδασε στο περίφημο Κολλέγιο Ίτον, όπου καλλιέργησε το ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό και την υπαίθρια ζωή. Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ακολουθούσε την πιο ακαδημαϊκή πορεία. Αποφασίζοντας να μην προχωρήσει αμέσως στις σπουδές, ο Χάρι πέρασε ένα χρόνο ταξιδεύοντας και κάνοντας εθελοντισμό σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Αφρική -αυτή ήταν μια περίοδος που επηρέασε έντονα τη μετέπειτα πορεία του.

Το 2005, αποφάσισε να καταταγεί στον Βρετανικό Στρατό, αναζητώντας έναν διαφορετικό δρόμο από τους παραδοσιακούς βασιλικούς ρόλους. Η στρατιωτική του καριέρα τον οδήγησε στο Αφγανιστάν, όπου υπηρέτησε με τον βαθμό του υπολοχαγού. Ο Χάρι έδειξε έντονη αφοσίωση στη στρατιωτική του υπηρεσία, δηλώνοντας πολλές φορές ότι η εμπειρία του αυτή τον βοήθησε να βρει νόημα και κατεύθυνση. Παράλληλα, η εμπειρία αυτή του πρόσφερε μια νέα αίσθηση ευθύνης και υπηρεσίας προς τους άλλους.

Ο πρίγκιπας Χάρι
© FACUNDO ARRIZABALAGA

Η στρατιωτική του καριέρα διήρκεσε δέκα χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2015, με τον Χάρι να ιδρύει τους Invictus Games, έναν διεθνή αθλητικό διαγωνισμό για τραυματισμένους και ασθενείς βετεράνους πολέμου. Ο διαγωνισμός αυτός αναδεικνύει τον ρόλο του Χάρι ως υποστηρικτή των βετεράνων και αποδεικνύει την προσήλωσή του στην κοινωνική προσφορά.

Η Συνάντηση με τη Μέγκαν Μαρκλ και το «Megxit»

Το 2016, η ζωή του Χάρι άλλαξε δραματικά όταν γνώρισε τη Μέγκαν Μαρκλ, μια Αμερικανίδα ηθοποιό και φιλάνθρωπο. Το ζευγάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα του το 2017 και παντρεύτηκε το 2018 σε μια λαμπερή τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η σχέση τους έφερε φρέσκο αέρα στη βασιλική οικογένεια, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε πηγή έντασης με τα μέσα ενημέρωσης και το παλάτι.

Όταν ο Χάρι συνάντησε τη Μέγκαν
Όταν ο Χάρι συνάντησε τη Μέγκαν © STRINGER/EPA

Η έντονη πίεση των βρετανικών μέσων και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις σχετικά με την κάλυψη της προσωπικής τους ζωής οδήγησαν τελικά τον Χάρι και τη Μέγκαν να πάρουν τη δραστική απόφαση να αποχωρήσουν από τα επίσημα βασιλικά καθήκοντα το 2020, σε μια κίνηση που γρήγορα ονομάστηκε «Megxit» από τα μέσα ενημέρωσης. Η απόφαση αυτή ήταν άνευ προηγουμένου και προκάλεσε αναστάτωση τόσο στη βασιλική οικογένεια όσο και στη βρετανική κοινωνία.

Prince Harry on what led to royal rift, what he thinks is needed for reconciliation l GMA

Ο Χάρι και η Μέγκαν μετέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, ανεξάρτητη από την επιρροή και τα πρωτόκολλα της βασιλικής οικογένειας. Εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια, όπου άρχισαν να εργάζονται σε διάφορα φιλανθρωπικά και επιχειρηματικά έργα, όπως η παραγωγή ντοκιμαντέρ και το podcasting, αναδεικνύοντας τις προσωπικές τους απόψεις και αξίες.

«Spare»: Το σεξ, τα ναρκωτικά και το Παλάτι

Η απόφαση του Χάρι να απομακρυνθεί από τη βασιλική οικογένεια ήταν αμφιλεγόμενη και προκάλεσε έντονο διάλογο στα μέσα ενημέρωσης. Οι αποκαλύψεις που έκανε κατά καιρούς για τη βασιλική οικογένεια, τόσο στη συνέντευξή του με την Όπρα Γουίνφρεϊ το 2021 όσο και στο βιβλίο του «Spare» το 2023, μία αυτοβιογραφία που προσφέρει μια ειλικρινή και αποκαλυπτική ματιά στη ζωή του ως μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ο τίτλος «Spare» (που μεταφράζεται ως «ρεζέρβα»), υποδηλώνει αυτό ακριβώς που ένιωθε σε όλη του τη ζωή ο Χάρι.

Αισθανόταν πάντα ότι ήταν ο εφεδρικός πρίγκιπας, σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Πρίγκιπα Γουίλιαμ. Εκείνος ήταν ο «διάδοχος». Στο βιβλίο, ο Χάρι περιγράφει τις προκλήσεις του να ζει ως δευτερεύον μέλος της βασιλικής οικογένειας. Αποκαλύπτει προσωπικές λεπτομέρειες για τη σχέση του με τον πατέρα του, Βασιλιά Κάρολο, και τον αδελφό του οι οποίες δεν ήταν πάντοτε αρμονικές.

Ο Χάρι αισθανόταν πάντα ότι ήταν ο εφεδρικός πρίγκιπας, σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Πρίγκιπα Γουίλιαμ
Ο Χάρι αισθανόταν πάντα ότι ήταν ο εφεδρικός πρίγκιπας, σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Πρίγκιπα Γουίλιαμ © CPL REBECCA BROWN/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT/ EPA

Επικρίνει επίσης τον ρόλο των βρετανικών ταμπλόιντ και του Τύπου, κατηγορώντας τους για εισβολή στην ιδιωτική του ζωή και για τις βλαβερές συνέπειες στην ψυχική του υγεία.

Ο Χάρι αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μεγαλώνοντας υπό τα βλέμματα του κοινού και στη μάχη του με τη θλίψη και τη μοναξιά. Η αναφορά που κάνει στην πρώτη φορά που έκανε σεξ, το πρώτο μήνυμα που έστειλε στη Μέγκαν Μαρκλ και το πώς κατέληξαν στο γάμο είναι άκρως λεπτομερής - θα μπορούσε κανείς να πει πως ο ίδιος έγινε εκδότης της δικής του ζωής και ό,τι είχε μείνει κρυφό μέχρι τότε το αφηγήθηκε ο ίδιος. Η αναφορά του στην τοξική σχέση με τον βρετανικό Τύπο και τις εσωτερικές συγκρούσεις στο Παλάτι έδωσαν μία εικόνα που λίγο πολύ όλοι ήξεραν, ίσως βέβαια όχι στον βαθμό που πράγματι υπήρχαν. Ο Χάρι παραδέχτηκε ακόμη ότι δοκίμασε κοκαΐνη. «Δεν ήταν πολύ διασκεδαστικό, δεν με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο (…) αλλά αισθάνθηκα διαφορετικά και αυτός ήταν ο βασικός στόχος μου, να αισθάνομαι, να είμαι διαφορετικός» (…) «Ήμουν ένας νέος 17 ετών που ήθελε να δοκιμάσει οτιδήποτε ανέτρεπε τα καθιερωμένα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι έκανα». Ο βασιλιάς Κάρολος, ο πατέρας του Χάρι, τον είχε πάει όταν ήταν έφηβος σε μια κλινική αποτοξίνωσης για να συναντήσει απεξαρτημένα άτομα, όταν ανακάλυψε ότι κάπνισε μαριχουάνα και ότι έπινε αλκοόλ σε ηλικία που δεν του επιτρεπόταν ακόμη.

Prince Harry, The Duke of Sussex Talks #Spare with Stephen Colbert - EXTENDED INTERVIEW

Τα 40ά γενέθλια του Πρίγκιπα Χάρι - Πώς θα τα γιορτάσει;

Ο ίδιος μια ανάσα πριν τα 40, νιώθει πως βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο της ζωής του, δηλώνοντας έτοιμος να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο. Θα γιορτάσει σήμερα τα γενέθλιά του με ένα μεγάλο πάρτι στην πολυτελή του έπαυλη στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια., στην έπαυλη των 14,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Έπειτα θα γίνει «μία μικρή απόδραση στο βουνό μαζί με τους πιο στενούς φίλους του ζευγαριού». Όπως ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του στο BBC:«Ήμουν πολύ αγχωμένος λίγο πριν κλείσω τα 30 μου αλλά πλέον είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τα 40 μου». Όπως είπε ακόμη ο Δούκας του Sussex: «Όποια και αν είναι η ηλικία μου, σκοπός μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω σε αυτόν τον κόσμο».

Στη συνέχεια δεν έλειψαν οι αναφορές στην οικογένειά του, δηλώνοντας πως κινητήριος δύναμη, αποτελούν τα δύο του παιδιά. «Το να γίνω πατέρας δύο υπέροχων παιδιών, μου έδωσε μια νέα οπτική στη ζωή. Επίσης με βοήθησε να παραμείνω προσηλωμένος στη δουλειά μου».

Πώς θα είναι το μέλλον του Πρίγκιπα Χάρι;

Ο Πρίγκιπας Χάρι είναι ένας άνθρωπος που μοιάζει να ζει τη ζωή του σαν να πρωταγωνιστεί σε ένα πραγματικό βασιλικό δράμα - αλλά όχι του είδους που βλέπουμε στις ταινίες της Disney. Αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη και να παραμείνει στο ρόλο του «εφεδρικού» πρίγκιπα, αποφάσισε να κάνει ένα σάλτο από τη βασιλική άμαξα και να γίνει μια σύγχρονη περσόνα με λίγη δόση αυτογνωσίας και πολλή δόση Netflix.

Ο Χάρι θέλει να ζήσει απλά και αυθεντικά, αλλά με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται ένας δισεκατομμυριούχος – ιδιωτικά τζετ, πολυτελείς βίλες, και τηλεοπτικές παραγωγές. Αντί να βρει ησυχία και ιδιωτικότητα, μοιάζει να την κυνηγάει με έναν τρόπο που μόνο ένας πρίγκιπας θα μπορούσε: εκδίδοντας βιβλία και κάνοντας αποκαλυπτικές συνεντεύξεις.

Πρίγκιπας Χάρι
© FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA

Στο τέλος της ημέρας, ο Χάρι είναι ο αντι-ήρωας μιας σύγχρονης ιστορίας και μπορεί να μην ξέρουμε ποιος ακριβώς είναι, αλλά σίγουρα ξέρουμε ένα πράγμα: Δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει – είτε με τις αποφάσεις του είτε με την ικανότητά του να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει για εκείνον.

Με πληροφορίες απο Britannica, BBC και The Hollywood Reporter

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.