Κοσμος

Λόρα Λούμερ: Ποια είναι η συνωμοσιολόγος θαυμάστρια του Τραμπ;

Οι σύμβουλοι του δεν θέλουν ούτε να τη βλέπουν, θεωρώντας την βαρίδι στην προεκλογική του εκστρατεία

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κάποιοι λένε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είναι κάτι παραπάνω από θαυμάστρια του Τραμπ καθώς την έχουν δει και στο σπίτι του

Η παρουσία της ακροδεξιάς συνωμοσιολόγου Λόρα Λούμερ στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και ερωτήματα –ακόμα και στους Ρεπουμπλικανικούς κύκλους- και αναφορικά με την επιρροή που μπορεί να έχει στον υποψήφιο για την προεδρία η συγκεκριμένη γυναίκα.

Γιατί η Λούμερ δεν είναι ακόμα μία θεωρητικός της συνωμοσίας ή μια οποιαδήποτε συνωμοσιολόγος. Η αμφιλεγόμενη Λούμερ ήταν πρώην υποψήφια για το Κογκρέσο και αυτό λέει πολλά. Γνωστή για την ισλαμοφοβική / αντιμουσουλμανική  ρητορική της και για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένης της άποψης ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν «δουλειά εκ των έσω» που πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Λούμερ συμμετείχε με τον Τραμπ σε εκδήλωση την Τετάρτη που μας πέρασε για τον εορτασμό των επιθέσεων, προκαλώντας αντιδράσεις και καθαρή οργή από αρκετά Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ. Και μάλιστα ΜΜΕ που δεν είναι απαραιτήτως με την πλευρά των Δημοκρατικών σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Ακόμα χειρότερα; Μόλις την Τρίτη, η 31χρονη είχε ταξιδέψει στη Φιλαδέλφεια με το αεροπλάνο του Τραμπ για το προεδρικό ντιμπέιτ στην πόλη.

Ίσως η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή αυτής της συζήτησης ήταν όταν ο Τραμπ επανέλαβε έναν αβάσιμο ισχυρισμό ότι παράνομοι μετανάστες από την Αϊτή έτρωγαν τα κατοικίδια ζώα των πολιτών σε μια μικρή πόλη του Οχάιο. «Τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί», είχε πει χαρακτηριστικά ξεσηκώνοντας κύμα ετερόκλιτων αντιδράσεων – γέλια, θυμό, φόβο για την πνευματική κατάσταση του Τραμπ.

Αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν αργότερα στο BBC Verify ότι δεν υπήρξαν «αξιόπιστες αναφορές» ότι κάτι τέτοιο έχει πράγματι συμβεί. Ο Τραμπ δήλωσε ότι επαναλάμβανε ισχυρισμούς που είχε ακούσει στην τηλεόραση, όμως αυτό το fake news διαδόθηκε από τη Λούμερ μόλις μία ημέρα πριν από το κρίσιμο ντιμπέιτ του Τραμπ με την Κάμαλα Χάρις. Τη Δευτέρα, η ειδήμων του περιθωρίου, η οποία είναι και influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανέλαβε αυτούς τους ισχυρισμούς στους 1,2 εκατ. followers της στο X.

Αν και το επίπεδο πρόσβασης που έχει η Λούμερ στον Τραμπ δεν είναι σαφές, και ο υποψήφιος συνεργάτης του JD Vance έχει επίσης διαδώσει την αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας περί... βρώσης κατοικιδίων, η ανάρτηση της Λούμερ και η παρουσία της στη Φιλαδέλφεια οδήγησαν ορισμένους Ρεπουμπλικάνους να την κατηγορήσουν ότι ευθύνεται για τον παραλογισμό που ξεστόμισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ και τελικά γελοιοποιήθηκε με τους δημοσιογράφους να παρεμβαίνουν για να διορθώσουν το fake news.

Ο Τραμπ, τα fake news και η σχέση του με αυτή τη γυναίκα

Ανώνυμη πηγή προσκείμενη στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Semafor ότι ανησυχούσαν «100%» για το «πόσο κοντά» είχε βρεθεί η κυρία Λούμπερ στον Ντόναλντ Τραμπ και ποιος, τελικά, ήταν ο βαθμός επιρροής της στην... απόδοσή του.

«Ανεξάρτητα από τις όποιες προστατευτικές μπάρες έχει βάλει η εκστρατεία του Τραμπ πάνω της, δεν νομίζω ότι λειτουργεί», ανέφερε η πηγή.

Μια άλλη πηγή, ωστόσο, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η Λούμερ δεν παρενέβαινε στις προετοιμασίες του ντιμπέιτ και ότι ήταν ένα «άτομο με θετική ενέργεια, κατάλληλο για να βρίσκεται κανείς δίπλα του».

Ο Ντένις Λένοξ, ένας Ρεπουμπλικανός σύμβουλος, ήταν πολύ πιο αιχμηρός στην κριτική του για την επίδοση του Τραμπ στο ντιμπέιτ και τη Λούμερ. «Αυτό συμβαίνει όταν ζεις στη φούσκα του Fox News-X και βασίζεσαι στον Matt Gaetz, πόσο μάλλον στη Λόρα Λούμερ», δήλωσε στο Semafor.

Φυσικά και έχει ζητηθεί από τη Λούμερ να σχολιάσει όλα τα παραπάνω, αλλά προτιμά να απαντά μέσω των social της και φυσικά να μην απαντά ευθέως στα ΜΜΕ. Και κάπως έτσι, η ίδια απάντησε στο Χ ότι λειτουργεί «ανεξάρτητα» για να βοηθήσει τον Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε «πραγματικά την τελευταία ελπίδα του έθνους μας».

«Στους πολλούς δημοσιογράφους που μου τηλεφωνούν και μου ζητούν εμμονικά να τους μιλήσω σήμερα, η απάντηση είναι όχι», έγραψε. «Είμαι πολύ απασχολημένη με τις έρευνές μου και δεν έχω χρόνο να διασκεδάσω τις θεωρίες συνωμοσίας σας».

Γεννημένη στην Αριζόνα το 1993, η αυτοαποκαλούμενη ερευνητική δημοσιογράφος έχει εργαστεί ως ακτιβίστρια και σχολιάστρια για οργανισμούς όπως το Project Veritas και το Infowars του Alex Jones.

Το 2020 κατέβηκε -με την υποστήριξη του Τραμπ- ως υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη Φλόριντα, αλλά έχασε από τη Δημοκρατική Λόις Φράνκελ.

Προσπάθησε ξανά δύο χρόνια αργότερα, όταν έβαλε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για να εκθρονίσει τον αντιπρόσωπο Ντάνιελ Γουέμπστερ σε προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών σε διαφορετική περιφέρεια της Φλόριντα.

Τώρα, είναι γνωστή για την ηχηρή υποστήριξή της στον Τραμπ και για την προώθηση μιας μακράς σειράς θεωριών συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι η Κάμαλα Χάρις δεν είναι μαύρη και ότι ο γιος του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος έστελνε κωδικοποιημένα μηνύματα που πρακτικά διέτασσαν τη δολοφονία του Τραμπ.

Οι αναρτήσεις αυτές, βέβαια, την έθεσαν «εκτός» από πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων το Facebook, το Instagram και ακόμα, σύμφωνα με την ίδια από εταιρείες μετακίνησης μεταξύ των οποίων η Uber και τη Lyft, επειδή έκανε προσβλητικά σχόλια για τους μουσουλμάνους οδηγούς. Κάποτε, μάλιστα, περιέγραψε τον εαυτό της ως «περήφανη ισλαμοφοβική».

Η Λούμερ παρίσταται συχνά πυκνά σε εκδηλώσεις υποστήριξης του Τραμπ ενώ έχει θεαθεί και στο πολυτελές σπίτι του στη Φλόριντα, τη διαβόητη κατοικία του, στο Mar-a-Lago.

Νωρίτερα φέτος, ταξίδεψε με το αεροπλάνο του στην Αϊόβα, όπου μάλιστα σε κάποια φάση την κάλεσε στη σκηνή λέγοντας χαρακτηριστικά στο κοινό των Ρεπουμπλικανών ότι είναι κάποια «που θέλετε στο πλευρό σας». Ο πρώην πρόεδρος έχει επίσης μοιραστεί αρκετά από τα βίντεό της στο Truth Social, το δικό του social medium, το οποίο δημιούργησε όταν τον απέκλεισαν από το Twitter και μετά από τα έκτροπα στο Καπιτώλιο το 2021.

Και πέρυσι, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ είχε εκφράσει ενδιαφέρον να την προσλάβει για την προεκλογική του εκστρατεία, υποχωρώντας μόνο αφού κορυφαίοι σύμβουλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα μπορούσε να βλάψει τις εκλογικές του προσπάθειες.

«Όλοι όσοι εργάζονται γι' αυτόν πιστεύουν ότι είναι βάρος», δήλωσε ένας σύμβουλος του Τραμπ για την Λούμερ σε δημοσίευμα του NBC News τον Ιανουάριο.

Με πληροφορίες από το BBC.com