Κοσμος

«Έβαλα στόχο να την κάνω διάσημη»: Μωρό ιπποπόταμος προκαλεί φρενίτιδα στο διαδίκτυο

Η Μου-Ντενγκ κλέβει καρδιές στην Ασία - Έχει 2,5 εκατομμύρια followers στο TikTok

Newsroom
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μωρό ιπποπόταμος προκαλεί φρενίτιδα στην Ταϊλάνδη και το διαδίκτυο - Η Μου-Ντενγκ έχει συγκεντρώσει στρατιές θαυμαστών στο TikTok και το Instagram.

Ένας θηλυκός πυγμαίος ιπποπόταμος ηλικίας δύο μηνών έχει προκαλέσει αίσθηση στο διαδίκτυο σε όλη την Ταϊλάνδη και όχι μόνο, μετά από πλάνα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και την έδειχναν να περιφέρεται στον περίβολό της, να δαγκώνει τον φροντιστή της και να ψεκάζεται με νερό.

Η Μου-Ντενγκ, όπως είναι το όνομα του πυγμαίου ιπποπόταμου, έχει κατακτήσει καρδιές σε όλη την Ασία. Οι θαυμαστές της έχουν φτιάξει κέικ με την εικόνα της και έργα τέχνης που αναδεικνύουν τα ροζ μάγουλα και τα φωτεινά μάτια της.

Μια αλυσίδα καλλυντικών εκμεταλλεύτηκε την τάση, λέγοντας στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «φορέστε το ρουζ σας σαν μωρό ιπποπόταμος» σε αναρτήσεις που προωθούν προϊόντα σε ροζ και ροδακινί τόνους.

Σε μια αντανάκλαση της αυξανόμενης παγκόσμιας επιρροής της Μου-Ντενγκ, η ιστοσελίδα του περιοδικού Time την ονόμασε «σύμβολο» και «θρύλο».

Η φήμη της πηγάζει από έναν λογαριασμό TikTok με 2,5 εκατομμύρια followers αφιερωμένο στους ιπποπόταμους και άλλα είδη στον ανοιχτό ζωολογικό κήπο Khao Kheow στο Chonburi της Ταϊλάνδης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ακολουθούν επίσης λογαριασμούς που καταγράφουν την καθημερινότητά της στο Facebook και το Instagram.

H Μου-Ντενγκ διάσημη στην Ταϊλάνδη, αλλά και διεθνώς

Ο Atthapon Nundee, 31 ετών, φύλακας ζωολογικού κήπου στο Khao Kheow Open Zoo, δήλωσε ότι άρχισε να δημοσιεύει αποσπάσματα των ζώων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν διαπίστωσε ότι είχε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στα χέρια του. Η Μου-Ντενγκ, το όνομα της οποίας σημαίνει περίπου «γουρουνάκι που χοροπηδάει», όντας επίσης το όνομα ενός ταϊλανδέζικου πιάτου, έχει προσελκύσει μακράν τη μεγαλύτερη προσοχή.

«Τη στιγμή που είδα τη Μου-Ντενγκ να γεννιέται, έβαλα στόχο να την κάνω διάσημη, αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι θα εξαπλωνόταν στο εξωτερικό. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να γίνει διάσημη στην Ταϊλάνδη, αλλά όχι διεθνώς», δήλωσε.

Τα βίντεο των τουριστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη βοήθησαν να αποκτήσει φήμη στο διαδίκτυο, αλλά το ίδιο και ο χαρακτήρας της, είπε.

Το κόστος της διασημότητας - Τουρίστες παρενοχλούν το ιπποποταμάκι

Η δημοτικότητά της έχει προκαλέσει αύξηση των επισκεπτών στον ζωολογικό κήπο, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ευημερία της. Τουρίστες κατηγορήθηκαν ότι έριχναν νερό και κοχύλια στη Μου-Ντενγκ για να την ξυπνήσουν, προφανώς επειδή ήθελαν να βγάλουν φωτογραφίες.

Οι αρχές του ζωολογικού κήπου καταδίκασαν όσους προσπάθησαν να ενοχλήσουν τη Μου-Ντενγκ. Ο Atthapon δήλωσε ότι έχει εγκατασταθεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και ένας αξιωματικός είναι παρών για να την προσέχει.

«Τον περισσότερο καιρό κοιμάται», δήλωσε ο Atthapon, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά της είναι παρόμοια με ενός ανθρώπινου μωρού, με παιχνιδιάρικα ξεσπάσματα και πολλή ξεκούραση. «Έχει μόνο γάλα από τη μαμά, δεν τρέφεται με τίποτα άλλο εκτός από το γάλα». Σε ηλικία δύο μηνών, ζυγίζει ήδη πάνω από 20 κιλά και είναι πιθανό να αρχίσει να τρώει χορτάρι τον επόμενο μήνα.

Στους ενήλικες πυγμαίους ιπποπόταμους αρέσει επίσης να κοιμούνται πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Τις περισσότερες φορές κοιμούνται και μουλιάζουν στο νερό επειδή κάνει αρκετή ζέστη», δήλωσε ο Atthapon.

Απειλούμενοι με εξαφάνιση οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι

Οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ως απειλούμενοι με εξαφάνιση. Μια μελέτη του 1993 έδειξε ότι μόλις 2.000 έως 2.5000 πυγμαίοι ιπποπόταμοι απομένουν στη φύση.

Κατάγονται από τη Δυτική Αφρική, όπου ζουν σε βάλτους και κοντά σε ποτάμια, αλλά απειλούνται από την απώλεια ενδιαιτημάτων λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η υλοτομία, η εξόρυξη, καθώς και το κυνήγι.

(Με πληροφορίες του Guardian)