Κοσμος

Θα επηρεάσει τελικά η υποστήριξη της Τέιλορ Σουίφτ στην Χάρις τους ψηφοφόρους ενόψει των αμερικανικών εκλογών;

H στήριξη της Όπρα φέρεται να προσέθεσε ένα εκατομμύριο ψήφους στον Μπαράκ Ομπάμα το 2008

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Aμερικανικές Εκλογές: Θα επηρεάσει τελικά η υποστήριξη της Τέιλορ Σουίφτ στην Χάρις; 

Η υποστήριξη της ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ προς την Κάμαλα Χάρις μπορεί να ενίσχυσε τις ελπίδες της αντιπροέδρου των Δημοκρατικών να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, αλλά το ερώτημα παραμένει: Θα κάνει τη διαφορά την ημέρα των αμερικανικών εκλογών;

Εγκλωβισμένοι σε μια αμφίρροπη κούρσα για τον Λευκό Οίκο, τόσο η Χάρις όσο και ο αντίπαλός της, ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνουν ό,τι μπορούν για να προσελκύσουν ψηφοφόρους την ημέρα των αμερικανικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Σουίφτ προς τη Χάρις το βράδυ της Τρίτης, λέγοντας ότι «δεν είναι θαυμαστής της Τέιλορ».

Οι νέοι ψηφοφόροι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν επί του τότε νυν προέδρου Τραμπ το 2020. Ο Μπάιντεν κατέλαβε περίπου το 61% των ψήφων έναντι 36% του Τραμπ από ψηφοφόρους ηλικίας 18 έως 29 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Tufts.

Μια ανάλυση του Ιουλίου 2024 από την ομάδα πολιτικής δέσμευσης των νέων του Πανεπιστημίου Tufts, CIRCLE, διαπίστωσε ότι οι εγγραφές ψηφοφόρων έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε σε 36 πολιτείες μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών. Η Χάρις ξεκίνησε την εκστρατεία της στις 21 Ιουλίου μετά την απόσυρση του Μπάιντεν. «Η εγγραφή των νέων παραμένει ένα σημαντικό έργο τους επόμενους μήνες», ανέφερε η ανάλυση.

Ερχόμαστε στην Σουίφτ, μια καλλιτέχνιδα τόσο επιτυχημένη που ισοφάρισε το ρεκόρ της σταρ του χιπ-χοπ Μπιγιονσέ με 30 βραβεία ζωής στα MTV Video Music Awards το βράδυ της Τετάρτης. Μια δημοσκόπηση του 2023 της Morning Consult διαπίστωσε ότι το 55% των αυτοπροσδιοριζόμενων οπαδών της ήταν Δημοκρατικοί και το 45% ήταν millennials ηλικίας 28 έως 43 ετών.

«Ψηφίζω την @kamalaharris επειδή αγωνίζεται για τα δικαιώματα και τους σκοπούς που πιστεύω ότι χρειάζονται έναν πολεμιστή για να τους υπερασπιστεί», έγραψε την Τρίτη στους 284 εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram, προτρέποντάς τους να εγγραφούν για να ψηφίσουν και να κάνουν τη δική τους επιλογή.

Η ανάρτησή της συγκέντρωσε 10,4 εκατομμύρια «likes». Ο ιστότοπος vote.gov δέχθηκε 405.999 επισκέπτες μέσα σε 24 ώρες αφότου  μοιράστηκε μια προσαρμοσμένη διεύθυνση URL με τους οπαδούς της, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Συνεργάτες της Χάρις λένε ότι θα ήθελαν πολύ η Σουίφτ να κάνει ενεργή προεκλογική εκστρατεία, όπως με την εμφάνισή της σε μια συγκέντρωση στη γενέτειρά της Πενσυλβάνια, μια πολιτεία κρίσιμη που θα μπορούσε κάλλιστα να κρίνει τις εκλογές.

Τι διαφορά κάνει η υποστήριξη μιας διασημότητας;

Μια έκθεση του Πανεπιστημίου Northwestern του 2008 διαπίστωσε ότι η υποστήριξη της Oprah Winfrey προσέθεσε ένα εκατομμύριο ψήφους στον Μπαράκ Ομπάμα.

Αλλά μια έκθεση του 2010 του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσε ότι οι εγκρίσεις διασημοτήτων από τον Τζορτζ Κλούνεϊ και την Αντζελίνα Τζολί ελάχιστα μετακίνησαν την πολιτική βελόνα.

Η Margaretha Bentley, καθηγήτρια στο Arizona State University της οποίας το μάθημα μελετά την κοινωνική επιρρόη της Σουίφτ, δεν είναι σίγουρη αν η υποστήριξη της τραγουδίστριας της ποπ θα έχει αντίκτυπο. Ρώτησε τους φοιτητές της νωρίτερα φέτος αν μια υποστήριξη της Σουίφτ θα είχε σημασία.

Ορισμένοι είπαν ότι θα ακολουθούσαν το παράδειγμα της και άλλοι είπαν ότι θα τους ωθούσε να κάνουν περισσότερη έρευνα. «Κάποιοι μαθητές μου είπαν ότι ακούνε διασημότητες όταν πρόκειται για το τι καφέ θα έπιναν, όχι για την πολιτική», είπε η Bentley.

Η Ashley Spillane έγραψε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ ότι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί διαπίστωσαν «υψηλότερα ποσοστά ηλεκτρονικής εγγραφής ψηφοφόρων ή εγγραφών εκλογέων όταν μια διασημότητα προωθεί αυτές τις εκκλήσεις για δράση».

«Ενώ ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι δεν επηρεάζονται από τις φωνές των διασημοτήτων όταν πρόκειται για πολιτική, πιο αυστηρά στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι φωνές είναι απίστευτα ισχυρές», δήλωσε η Spillane.

Πηγή: Reuters