- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διάσημα εγκλήματα: Η δίχρονη Ράιλι Ανν Σόγιερς ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τη μητέρα και τον πατριό της
Το πτώμα ενός άγνωστου κοριτσιού ξεβράστηκε στη θάλασσα τον Οκτώβριο του 2007
Διάσημα εγκλήματα | Υπόθεση Baby Grace: Το σκίτσο που φανέρωσε την ταυτότητα και τη φρικτή δολοφονία ενός παιδιού
Το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου 2007 ένα πλαστικό κοντέινερ, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση και μετακόμιση, επέπλεε στον κόλπο του Γκάλβεστον στο Τέξας. Ο ψάρας που το συνέλεξε στη βάρκα του κάλεσε την αστυνομία, όταν είδε ότι μέσα ήταν ένα παιδικό παπουτσάκι και τυλιγμένο σε σακούλες σκουπιδιών ήταν κάτι που έμοιαζε με πτώμα. Ο ιατροδικαστής που το εξέτασε αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για πτώμα κοριτσιού 2-5 ετών που στο κρανίο έφερε τρία κατάγματα. Η έρευνα συνεχίστηκε ως υπόθεση ανθρωποκτονίας. Η έκταση των τραυματισμών ήταν τόσο μεγάλη, όση θα ήταν αν το κορίτσι είχε πέσει από ταράτσα. Δεν υπήρχαν στοιχεία για προσδιορισμό της ταυτότητας και ανατέθηκε σε ζωγράφο -συνεργάτη δικαστικού ανθρωπολόγου- να απεικονίσει κατά προσέγγιση την εμφάνιση του θύματος εν ζωή. Όσο το θύμα δεν είχε ταυτότητα και επειδή ήταν μικρής ηλικίας, οι αρχές το ακοκαλούσαν «Baby Grace» (μικρή Θεία Χάρη).
Στην προσπάθειά διακρίβωσης της ταυτότητας του θύματος, η αστυνομία σύγκρινε το DNA της μικρής με το DNA γνωστών εξαφανισμένων κοριτσιών της ίδιας ηλικίας (μέχρι και της Μαντλίν ΜακΚαν που είχε απαχθεί πρόσφατα στην Πορτογαλία και η υπόθεση είχε προβληθεί διεθνώς). Παράλληλα έδωσε πολύ μεγάλη δημοσιότητα μέσω της τηλεόρασης, προβάλλοντας το σκίτσο της «Baby Grace» σε όλα τα εθνικά δίκτυα. Μέσα σε τρεις μέρες αναγνωρίστηκε από τη γιαγιά της -από τη μεριά του πατέρα της- που ανέφερε στις αρχές ότι το σκίτσο έμοιαζε με την εγγονή της, Ράιλι Ανν Σόγιερς. Η εξέταση DNA επιβεβαίωσε αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου 2007, ότι πράγματι τα λείψανα ήταν του παιδιού, όπως είχαν ήδη υποψιαστεί οι αρχές από τα λεγόμενα της γιαγιάς της Ράιλι.
Η Ράιλι Ανν ήταν κόρη του Ρόμπερτ Σόγιερς και της Κίμπερλι Τρένορ. Η μητέρα έμεινε έγκυος σε ηλικία 15 ετών, όταν το ζευγάρι είχε σχέσεις στο γυμνάσιο
Ήταν καλή μαθήτρια, αλλά μετά την εγκυμοσύνη οι βαθμοί της άρχισαν να πέφτουν. Το σχολείο, όπως πολλά σχολεία στις ΗΠΑ, είχε υιοθετήσει ένα πρόγραμμα (ονομάζεται GRADS) για έγκυες μαθήτριες και τους φίλους τους. Η Τρένορ και ο Σόγιερς εγγράφηκαν και οι δύο και έμαθαν βασικές γονικές δεξιότητες -η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα υποστήριξης για τις έγκυες έφηβες και τους φίλους τους, ώστε να παραμείνουν στο σχολείο.
Μετά από πρόσκληση της μητέρας του Ρόμπερτ που έμενε στο Οχάιο και ήταν νοσοκόμα, οι δύο έφηβοι γονείς ξεκίνησαν μια κοινή ζωή στο σπίτι του Σόγιερς μόλις γεννήθηκε η Ράιλι στις 11 Μαρτίου 2005. Η μητέρα του Ρόμπερτ είχε ουσιαστικά επωμισθεί τη φροντίδα της Ράιλι Ανν. Τον Οκτώβριο του 2006, η Τρένορ τερμάτισε ξαφνικά τη σχέση με τον Σόγιερς χωρίς εξηγήσεις. Αλλά συνέχισαν να μένουν όλοι στο ίδιο σπίτι. Ο Ρόμπερτ έκανε σχέση με μια άλλη γυναίκα, την οποία αργότερα παντρεύτηκε. Η Τρένορ αποφοίτησε, αλλά ο Σόγιερς παράτησε το σχολείο για να εργαστεί και να συντηρήσει τη νέα του οικογένεια -πήρε απολυτήριο αργότερα.
Η Κίμπερλι είχε εθιστεί σε ένα βιντεοπαιχνίδι που είχε μάθει από τον Ρόμπερτ. Έπαιζε σχεδόν όλη μέρα και ζητούσε από άλλους να της φέρουν φαγητό σε πακέτο, επειδή δεν ήθελε να αφήσει τον υπολογιστή. Στη συνέχεια, άρχισε να μιλάει για έναν παίκτη στην ομάδα της, κάποιον από το Χιούστον του Τέξας που λεγόταν Ζίγκλερ και της έλεγε ιστορίες για τη ζωή του εκτός σύνδεσης στη βιομηχανία πετρελαίου, στην Shell Oil.
Η Κίμπερλι ήταν 18 ετών και αφελής. Η εικόνα που της παρουσίασε για τον εαυτό του την έκανε να μετακομίσει κοντά του
Στις 23 Μαΐου, η Κίμπερλι και ο Ρόμπερτ είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο για να συζητήσουν την επιμέλεια της Ράιλι. Κανείς από τους δύο δεν είχε δικηγόρο και την επιμέλεια έλαβε η Τένορ. Αλλά ούτε η Τένορ ούτε ο Σόγιερς γνώριζαν κάτι που ονομάζεται ρήτρα μετεγκατάστασης -ένα τυπικό ένθετο στις συμφωνίες επιμέλειας που απαιτεί από τον γονέα που έχει την επιμέλεια να ειδοποιεί το δικαστήριο εάν σκοπεύει να φύγει από την περιοχή. Μετά από εκείνη την ακρόαση, η Κίμπερλι εξαφανίστηκε. Τον Μάιο του 2007, η Τρένορ και η Ράιλι Ανν μετακόμισαν στο Σπρινγκ του Τέξας. Η Τρένορ παντρεύτηκε τον Ρόις Ζίγκλερ την 1η Ιουνίου 2007.
Αφότου μητέρα και κόρη εξαφανίστηκαν, ο Ρόμπερτ και η μητέρα του καλούσαν συγγενείς και φίλους, προσπαθώντας να εντοπίσουν τη Ράιλι και την Κίμπερλι. Η ίδια η οικογένεια της Τρένορ έλεγε στους Σόγιερς ότι δεν ήξερε πού βρίσκεται η κόρη τους (Τον Αύγουστο που έπρεπε να της επιδοθούν δικαστικά έγγραφα, ο δικηγόρος του Σόγιερς την εντόπισε στο Χιούστον, αλλά όποτε καλούσαν οι Σόγιερς, η Τρένορ με κάποιο ψέμα απέφευγε την επικοινωνία τους με το παιδί, λέγοντας ότι η Ράιλι έπαιρνε έναν υπνάκο ή έπαιζε έξω).
Ο Ζίγκλερ πίστευε ότι η Ράιλι Ανν έπρεπε να μάθει να πειθαρχεί, να λέει «κύριος» και «κυρία» στους ενήλικες, καθώς και «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», και ότι η σωματική τιμωρία ήταν το καλύτερο μέσο πειθαρχίας για ένα παιδί. Πιστεύοντας ότι η Τρένορ δεν έκανε σωστά τους ξυλοδαρμούς, χτυπούσε το παιδί ο ίδιος. Σύμφωνα με όσα έχει πει η πρώην θετή μητέρα του Ζίγκλερ -ο πατέρας του παντρεύτηκε τέσσερις φορές- ο πρεσβύτερος Ζίγκλερ είχε παρόμοιες μεθόδους για την ανατροφή των παιδιών του, οι οποίες συχνά περιλάμβαναν κακοποίηση. Άλλες πρώην σύζυγοι μίλησαν επίσης για την κακοποίηση του πρεσβύτερου Ζίγκλερ και παρομοίασαν τις συνθήκες με αυτές γύρω από τον θάνατο της Ράιλι Ανν.
Σε μια βιντεοσκοπημένη ομολογία, η Κίμπερλι Τρένορ παραδέχτηκε ότι στις 24 Ιουλίου 2007 αυτή και ο Ζίγκλερ χτύπησαν τη Ράιλι Ανν με δύο δερμάτινες ζώνες και κράτησαν το κεφάλι της κάτω από το νερό στη μπανιέρα. Η Τρένορ δήλωσε ότι ο Ζίγκλερ σήκωσε τη Ράιλι Ανν τραβώντας την από τα μαλλιά και την πέταξε στην άλλη άκρη του μπάνιου, οπότε χτύπησε δυνατά το κεφάλι της στο δάπεδο με τα πλακάκια. Η Ράιλι Ανν, έχοντας τραυματιστεί από τον ξυλοδαρμό, δε μπορούσε να σταθεί όρθια όταν τη διέταξε ο Ζίγκλερ. «Δεν είχε τον έλεγχο των ποδιών της», δήλωσε η Τρένορ. Το παιδί είχε προσπαθήσει επίσης να σταματήσει τον ξυλοδαρμό λέγοντας «σ'αγαπώ» στη μητέρα της ενώ γινόταν η κακοποίηση εκείνο το βράδυ. Υποστήριξε ότι ο θάνατος της κόρης της ήταν ατύχημα, ότι ήταν «παρατραβηγμένη περίπτωση επιβολής πειθαρχίας».
Όταν συνειδητοποίησαν ότι η Ράιλι Ανν ήταν νεκρή, η Τρέβορ και ο Ζίγκλερ πήγαν και αγόρασαν ένα πλαστικό κοντέινερ αποθήκευσης. Τύλιξαν το πτώμα σε σακούλες σκουπιδιών και το έβαλαν μέσα στο κοντέινερ. Το κράτησαν σε ένα υπόστεγο στην αυλή περίπου δύο μήνες και μετά το έριξαν στον Κόλπο του Γκάλβεστον από μια γέφυρα. Η Τρένορ πλαστογραφούσε νομικά έγγραφα προσπαθώντας να συγκαλύψει το έγκλημα. Τα έγγραφα ανέφεραν ότι τους είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια της Ράιλι Ανν λόγω υποτιθέμενης «σεξουαλικής κακοποίησης». Υποστήριξε ότι ο Ζίγκλερ την ανάγκασε να το κάνει.
Λίγο πριν την Ημέρα των Ευχαριστιών του 2007 ο Ζίγκλερ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών και φαρμάκων για την πίεση. Άφησε ένα σημείωμα που έλεγε: «Η γυναίκα μου είναι αθώα για τις αμαρτίες που διέπραξα». Ωστόσο, αργότερα κατά τη διάρκεια της δίκης του ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού όταν πέθανε η Ράιλι Ανν και δε μπορούσε να είναι ένοχος. Μετά τη σύλληψή τους, οι δυο κατηγορούμενοι κρατήθηκαν με εγγύηση 350.000 δολαρίων ο καθένας. Αρχικά είχαν κατηγορηθεί για τραυματισμό παιδιού και παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων.
Η δίκη για την Τρένορ καθυστέρησε λόγω εγκυμοσύνης της και αναβλήθηκε ώσπου να γεννήσει, τον Ιανουάριο του 2009
Η Τρένορ και ο Ζίγκλερ ανέλαβαν τελικά την ευθύνη για τον θάνατο της Ράιλι Ανν. Η Τρένορ καταδικάστηκε για φόνο συνεπαγόμενο θανατική ποινή στις 2 Φεβρουαρίου 2009. Χρειάστηκαν 90 λεπτά για να καταλήξουν οι ένορκοι σε ετυμηγορία. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης. Ο Ζίγκλερ κατηγορήθηκε για δολοφονία συνεπαγόμενη θανατική ποινή και παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων. Στις 6 Νοεμβρίου 2009 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής. Η ποινή ήταν αυτόματη και για τους δυο ενόχους, επειδή η πολιτεία δεν επεδίωξε τη θανατική ποινή (θεωρώντας ότι η ισόβια κάθειρξη ήταν η πιο αυστηρή τιμωρία).
Στις 14 Ιανουαρίου 2008, τα αποτεφρωμένα λείψανα της Ράιλι Ανν παραδόθηκαν στην οικογένειά της στο Οχάιο
Η υπόθεση της Ράιλι Ανν Σόγιερς, ή «Baby Grace», είχε ευρύτατη προβολή από εφημερίδες, τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και δημοσιογραφικές εκπομπές («Investigation Discovery», «48 Hours Mystery», «The Evidence Room» κ.ά.), ενώ εξακολουθούν να βγαίνουν σχετικά βίντεο και podcast αληθινού εγκλήματος στο διαδίκτυο.
*Ακούστε εδώ τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη