- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιταλία: Αυστηροποίηση των ποινών για όσους μπλοκάρουν δρόμους με διαδηλώσεις και κάνουν κατάληψη σε ακίνητα
Νέος νόμος που προώθησε η κυβερνητική πλειοψηφία της κυβέρνησης Μελόνι και ο οποίος αναμένεται να λάβει το οριστικό «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο της Ιταλίας την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για τους πολίτες που μπλοκάρουν οδικούς άξονες με διαδηλώσεις τους.
Ειδικότερα οι νέοι κανόνες προβλέπουν την καταδίκη των υπεύθυνων μέχρι και σε ένα μήνα φυλάκισης, αλλά σε περίπτωση μαζικής κινητοποίησης η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δυο χρόνια φυλάκισης στην Ιταλία.
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο νέος αυτός νόμος υιοθετείται κυρίως για να περιοριστούν οι διαδηλώσεις μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως της «Τελευταίας Γενιάς», οι οποίες συχνά σταματούν την κυκλοφορία σε δρόμους και λεωφόρους.
Στην Ιταλία πάντως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι καταδίκες μέχρι και σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπούν σε εναλλακτικές ποινές.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Μελόνι ενέκρινε και νέα μέτρα για όσους ευθύνονται για κατάληψη ακινήτων, με φυλάκιση από 2 μέχρι 7 ετών. Βάσει του νέου νόμου, στην περίπτωση που το υπό κατάληψη διαμέρισμα αποτελεί το μόνο ακίνητο στοιχείο του ιδιοκτήτη, η αστυνομία θα μπορεί να εισέρχεται άμεσα σε αυτό και να απομακρύνει τους καταληψίες.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι πρόκειται για «μέτρα προπαγάνδας», από την στιγμή που στην χώρα υπάρχουν ήδη νόμοι οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στελέχη του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος προσθέτουν ότι «με τον τρόπο αυτό μπορεί να τιμωρηθούν μαθητές και εργαζόμενοι οι οποίοι διεκδικούν, με κινητοποιήσεις, τα δικαιώματά τους». Η κυβέρνηση της Ρώμης απαντά, όμως, ότι τα μέχρι τώρα μέτρα περιορίζουν και καθυστερούν την δυνατότητα παρέμβασης της δικαιοσύνης.