Κοσμος

Δικάζονται για εξτρεμισμό στη Ρωσία τρεις δικηγόροι του Αλεξέι Ναβάλνι

Κατηγορούνται ότι τον βοηθούσαν να διαπράξει εγκλήματα από το κελί του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσία: Ξεκίνησε η δίκη τριών δικηγόρων του Αλεξέι Ναβάλνι – Εντάχθηκαν στη λίστα των εξτρεμιστών - Ανοιχτή η ακροαματική διαδικασία.

Η δίκη τριών δικηγόρων του διάσημου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή τον Φεβρουάριο, ξεκίνησε σήμερα στην περιφέρεια του Βλαντίμιρ, με την κατηγορία του «εξτρεμισμού» που τιμωρείται με έξι χρόνια φυλάκιση.

Ο Αλεξέι Λίπτσερ, ο Ιγκόρ Σεργκούνιν και ο Βαντίμ Κόμπζεφ συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2023 στη Ρωσία και στη συνέχεια εντάχθηκαν στη λίστα των «εξτρεμιστών». Έκτοτε, η προσωρινή τους κράτηση παρατάθηκε πολλές φορές.

Ρωσία: Ξεκίνησε η δίκη τριών δικηγόρων του Ναβάλνι

Οι τρεις δικηγόροι κατηγορούνται ότι μετέφεραν στον Ναβάλνι, που ήταν φυλακισμένος στη Ρωσία από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον θάνατό του στις 16 Φεβρουαρίου υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες, πληροφορίες που του επέτρεπαν να «σχεδιάσει, να προετοιμάσει και να διαπράξει εξτρεμιστικά εγκλήματα» από το κελί του, σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές.

Η δίκη διεξάγεται ενώπιον δικαστηρίου στο Πετούσκι, στην περιφέρεια Βλαντίμιρ, ανατολικά της Μόσχας, όπου κάποτε ήταν φυλακισμένος ο ορκισμένος εχθρός του προέδρου Πούτιν.

«Η ακροαματική διαδικασία αποφασίστηκε ότι θα είναι ανοιχτή», ανακοίνωσε η δικαστής Γιούλια Σιλόβα γύρω στις 11:00 π.μ. (τοπική ώρα).

Ο 46χρονος Σεργκούνιν φέρεται να ομολόγησε την ενοχή του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο Mediazona, σε αντίθεση με τους άλλους δύο κατηγορούμενους.

Καταστολή κάθε Ρώσου αντιφρονούντα τα τελευταία χρόνια

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχει κατασταλεί κάθε φωνή αντιφρονούντα στη Ρωσία.

Οι δικηγόροι ακτιβιστών της αντιπολίτευσης σπάνια φυλακίζονταν κάποτε, αν και υπόκεινταν σε αυξανόμενη παρακολούθηση και δέχονταν απειλές. Τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετοί από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγουν τη φυλάκισή τους.

Καλούσε τους Ρώσους να αντισταθούν ο Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2021 κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύτηκε αφού έπεσε θύμα δηλητηρίασης για την οποία κατηγόρησε το Κρεμλίνο.

Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε πολλές βαριές ποινές, συμπεριλαμβανομένων 19 ετών κάθειρξης τον Αύγουστο του 2023 για «εξτρεμισμό».

Χαρισματικός μπλόγκερ, γνωστός για τις έρευνές του κατά της διαφθοράς, ο Ναβάλνι επικοινωνούσε κυρίως από τη φυλακή μέσω μηνυμάτων που έστελνε στους δικηγόρους του, στα οποία κατήγγειλε κυρίως την επίθεση στην Ουκρανία και καλούσε τους Ρώσους να «αντισταθούν».

Η οργάνωσή του, το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, έχει επίσης χαρακτηριστεί ως «εξτρεμιστική» στη Ρωσία από το 2021. Οι συνθήκες του θανάτου του σε σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής παραμένουν ασαφείς.

Πολλοί από τους πρώην συνεργάτες του, αυτοεξόριστοι στο εξωτερικό, εργάζονται τώρα με τη χήρα του, τη Γιούλια Ναβάλναγια, η οποία δεσμεύτηκε εξαρχής να συνεχίσει το έργο του συζύγου της.