Κοσμος

Podcast: Aμερική και Κίνα: ανταγωνιστές ή εχθροί;

Ο καθηγητής Neysun Mahboubi απαντά σε βασικά ερωτήματα για μία από τις σημαντικότερες διμερείς σχέσεις στον κόσμο

Μαριλίζα Αναστασοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι μία από τις σημαντικότερες διμερείς σχέσεις στον κόσμο, όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν το 2023.

Είναι η Κίνα ανταγωνιστής ή εχθρός της Αμερικής; Ποια είναι τα τρία βασικά θέματα που απασχολούν την αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με την Κίνα; Τι θα συμβεί με την Ταϊβάν; Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ; Πώς συνδέεται η Κίνα με τα αυταρχικά καθεστώτα και το «άτυπο» δίκτυο που δημιουργείται παγκοσμίως;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά ο καθηγητής Neysun Mahboubi, διευθυντής του Προγράμματος για το «Μέλλον των Αμερικανο-Κινεζικών Σχέσεων» του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Αυτή η συζήτηση αποτελεί μέρος της σειράς podcast του Κινεζικού Προγράμματος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σε συνεργασία με το "Ti Kosmos podcast". Παρουσιάστρια του podcast είναι η Μαριλίζα Αναστασοπούλου.

Το Κινεζικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.Δ.Ι.Σ.) προωθεί τη συστηματική μελέτη της σύγχρονης Κίνας στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να προσφέρει μια σε βάθος κατανόηση της ιστορικής εξέλιξης, των αντιθέσεων, των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών διεργασιών, καθώς και του παγκόσμιου ρόλου της σύγχρονης Κίνας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, δείτε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ