Κοσμος

Δεκάδες πυροσβέστες της 11η Σεπτεμβρίου έχουν χάσει την ζωή τους από σχετιζόμενες ασθένειες

Υπολογίζεται ότι 400.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε τοξικούς μολυσματικούς παράγοντες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεκάδες πυροσβέστες της 11η Σεπτεμβρίου έχουν χάσει την ζωή τους από σχετιζόμενες ασθένειες
© EPA/AFP

11η Σεπτεμβρίου: Το βαρύ κόστος στην υγεία των πυροσβεστών 

Ο αριθμός των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος της Νέας Υόρκης που πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου κατά τις δεκαετίες μετά την επίθεση ξεπερνά πλέον τον αριθμό των νεκρών πυροσβεστών εκείνης της ημέρας.

Το πυροσβεστικό σώμα πρόσθεσε το όνομα 32 ατόμων που πέθαναν από προβλήματα υγείας που οφείλονται στις προσπάθειες διάσωσης και ανάκαμψης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στον τοίχο μνήμης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μέλων του που πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου σε πάνω από 360. Την ημέρα που χτυπήθηκαν οι πύργοι, 343 μέλη του σώματος έχασαν τη ζωή τους.

«Όπως κάνουμε κάθε χρόνο, θα αναλογιστούμε τα 343 μέλη που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα και θα απογοητευτούμε γνωρίζοντας ότι αυτές οι ανυπέρβλητες απώλειες δεν τελείωσαν στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου», δήλωσε ο Επίτροπος Πυροσβεστικής Robert S. Tucker κατά την τελετή. «Αντίθετα, είδαμε τα μέλη μας να αρρωσταίνουν εξαιτίας του χρόνου που ξόδεψαν δουλεύοντας στη διάσωση και την αποκατάσταση».

Την ίδια ώρα, 377 μέλη της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης έχουν πεθάνει από θανατηφόρες ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου στα χρόνια μετά την επίθεση, σύμφωνα με την υπηρεσία, πάνω από 16 φορές ο αριθμός των μελών που πέθαναν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος καθώς ανταποκρίνονταν στις επιθέσεις (23).

Ο τοίχος τιμής του FBI αναγνωρίζει 27 υπαλλήλους που πέθαναν από επιπλοκές στην υγεία τους μετά τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο. Δύο υπάλληλοι του FBI έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι το 2022. Στα 23 χρόνια από την πτώση των Πύργων, οι πρώτοι ανταποκριτές και άλλοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και άλλες ασθένειες από την έκθεση σε τοξική σκόνη στο Ground Zero και κοντά σε αυτό.

«Υπολογίζεται ότι 400.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε τοξικούς μολυσματικούς παράγοντες, κίνδυνο σωματικών τραυματισμών και σωματικά και συναισθηματικά στρεσογόνες συνθήκες τις ημέρες, τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν τις επιθέσεις», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών.

Το Ταμείο Αποζημίωσης Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο το Κογκρέσο ψήφισε το 2019 να παραταθεί έως το 2092, παρέχει ομοσπονδιακή αποζημίωση σε όσους πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με την επίθεση και ήταν παρόντες σε έναν από τους τρεις τόπους συντριβής εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Πηγή: Axios

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.