Κοσμος

«Αυτή είναι η κυρία Ντάουτφαϊερ»: Αντιδράσεις για το άγαλμα της βασίλισσας Ελισάβετ

Κάποιοι το χαρακτήρισαν προσβλητικό και γελοίο και απαίτησαν να λιώσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Αυτή είναι η κυρία Ντάουτφαϊερ»: Αντιδράσεις για το άγαλμα της βασίλισσας Ελισάβετ
© screenshot

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αντιδράσεις για το νέο άγαλμα της στο Μπέλφαστ

Ένα χάλκινο άγαλμα στη μνήμη της Ελισάβετ Β' έχει δεχθεί επικρίσεις μετά τα αποκαλυπτήριά του στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το γλυπτό, το οποίο απεικονίζει την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ να φοράει μαντήλι και να κρατάει μια τσάντα, βρίσκεται στους κήπους του Antrim Castle Gardens, στο Μπέλφαστ, μπροστά από δύο κόργκι και ένα υπάρχον άγαλμα του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος έχει τα χέρια του πίσω από την πλάτη του.

Ένας άνδρας είπε ότι έκανε την εκλιπούσα βασίλισσα να μοιάζει με την κυρία Ντάουτφαϊερ. Άλλοι στάθηκαν στο σχήμα του προσώπου, τη στάση του σώματος και τα γαλότσες. Κάποιοι το χαρακτήρισαν προσβλητικό και γελοίο και απαίτησαν να λιώσει.

«Είναι στην πραγματικότητα προσβολή στη μνήμη της μεγαλειότητάς της, δεν της μοιάζει καθόλου», δήλωσε ένας. «Πάρτε το. Είναι απαίσιο», είπε ένας άλλος.

Το δημοτικό συμβούλιο του Antrim and Newtownabbey ανέθεσε στον τοπικό καλλιτέχνη Άντο Μπρέναν. Τοποθετήθηκε δίπλα σε ένα άγαλμα του συζύγου της, του εκλιπόντος πρίγκιπα Φίλιππου. Προστέθηκαν επίσης δύο χάλκινα κόργκι.

«Αυτό το μνημείο θα αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση της αφοσίωσής της στην υπηρεσία, της ανθεκτικότητάς της και της ικανότητάς της να ενώνει τους ανθρώπους από γενιά σε γενιά», δήλωσε δήμαρχος του Antrim και του Newtownabbey.

Ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι αντικατοπτρίζει τα πάθη της μονάρχη. «Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ίσως πιο ευτυχισμένη όταν απολάμβανε τη ζωή στην ύπαιθρο, ιδίως όταν περπατούσε στην εξοχή και περνούσε χρόνο με τα σκυλιά της».

Αλλά δεκάδες post στη σελίδα του συμβουλίου στο Facebook περιφρόνησαν το γλυπτό ως αποτυχία. «Όποιος το υπέγραψε αυτό από το συμβούλιο θα έπρεπε να το πληρώσει ο ίδιος, όχι εμείς οι φορολογούμενοι», ανέφερε ένας.

«Θεέ μου, τι κρίμα, είμαι πολύ σίγουρος ότι η αξιαγάπητη βασίλισσά μας δεν θα ήθελε να απαθανατιστεί με γαλότσες για όλη την αιωνιότητα», ανέφερε ένας άλλος.

Mια δημοτική σύμβουλος των Antrim και Newtownabbey, δήλωσε στο BBC ότι οι επικριτές είχαν δίκιο: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, δεν μοιάζει με τη βασίλισσα σε καμία περίπτωση».

Σε απάντηση στην προσοχή που προκάλεσε το άγαλμα, το συμβούλιο αναγνώρισε ότι η τέχνη μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές απόψεις, αλλά δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένο με τη γενικά θετική ανταπόκριση. Επέμεινε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «μπορεί να ενισχύσουν ορισμένες αρνητικές απόψεις».

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.