Κοσμος

Ποια fake news εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου

Aπό τον Οσάμα στον ηθοποιό Τζέιμς Γουντς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

11η Σεπτεμβρίου: Δύο δεκαετίες αργότερα, οι ψευδείς ισχυρισμοί εξακολουθούν

Έχουν περάσει 23 χρόνια από τότε που τρομοκράτες κατέλαβαν τέσσερα εμπορικά αεροπλάνα σε μια συντονισμένη επίθεση που σκότωσε 2.977 ανθρώπους στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και την Πενσυλβάνια στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Αν και οι Αμερικανοί που ζούσαν την 11 Σεπτεμβρίου 2001 στη συντριπτική τους πλειοψηφία θυμούνται ακριβώς πού βρίσκονταν όταν άκουσαν την είδηση, αυτή η συλλογική μνήμη δεν εμπόδισε ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας και κατασκευές να εξαπλωθούν και να επανεμφανιστούν στο διαδίκτυο περισσότερες από δύο δεκαετίες αργότερα, στοχεύοντας τα πάντα, από την αιτία των επιθέσεων μέχρι την αντίδραση που ακολούθησε.

Ακολουθούν μερικοί από τους ισχυρισμούς που η USA TODAY έχει καταρρίψει στο παρελθόν:

Ο ισχυρισμός: Το Κογκρέσο εξετάζει ένα νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της 11ης Σεπτεμβρίου
Η αξιολόγησή: Λάθος

Δεν υπάρχει καμία τέτοια νομοθεσία που να αναφέρεται σε ιστότοπους παρακολούθησης νομοσχεδίων ή σε νόμιμα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η εικόνα είναι μια περικομμένη έκδοση ενός κατασκευασμένου άρθρου της New York Post.

Ο ισχυρισμός: Ο Τραμπ είπε ότι δεν υπήρξε επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου
Η αξιολόγησή: Λάθος

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είπε ότι δεν υπήρξε επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Το πλήρες βίντεο καθιστά σαφές ότι είπε ότι αυτού του είδους η επίθεση δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του λόγω των μέτρων που είχε εφαρμόσει.

Ο ισχυρισμός: Η εικόνα δείχνει τη συνάντηση του Τζορτζ Μπους με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
Η αξιολόγησή: Παραποίηση

Η εικόνα έχει αλλοιωθεί ψηφιακά. Η αρχική εικόνα δείχνει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πολ Γούλφοβιτς και όχι τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν να συναντάται με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους και άλλους αξιωματούχους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο ισχυρισμός: Ένας σκύλος-οδηγός έσωσε 967 ανθρώπους από τους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου.
Η αξιολόγησή: Λάθος

Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Υπάρχουν μόνο δύο αναφορές για σκύλους-οδηγούς που βοήθησαν ανθρώπους να σωθούν μετά το χτύπημα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου από αεροπλάνα, και κανένας από τους δύο σκύλους δεν άφησε τους χειριστές του για να τρέξει πίσω στο εσωτερικό. 

Ο ισχυρισμός: Ο ηθοποιός Τζέιμς Γουντς προειδοποίησε το FBI για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ένα μήνα νωρίτερα
Η αξιολόγηση: Λάθος

Από το βίντεο παραλείπεται η δήλωση του Γουνόττς ι δεν ανέφερε τη συνάντηση στο FBI παρά μόνο μετά τις επιθέσεις. Στην ίδια συνέντευξη, ο Γουντς αντιτίθεται στον υπαινιγμό ότι η υπηρεσία αγνόησε μια προειδοποίηση του.

Ο ισχυρισμός: Στις 11/9, το BBC ανέφερε την κατάρρευση κτιρίου 26 λεπτά νωρίτερα- ήταν μια προσχεδιασμένη κατεδάφιση
Η αξιολόγηση: Λάθος

Η κατάρρευση του κτιρίου 7 δεν ήταν προγραμματισμένη ή σκόπιμη. Το BBC News μετέδωσε την κατάρρευση με βάση λανθασμένες πληροφορίες από το Reuters, οι οποίες διορθώθηκαν αργότερα.

Ο ισχυρισμός: Τα μέσα ενημέρωσης στις 11/9 ανέφεραν ότι οι καταρρεύσεις των κτιρίων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ήταν «ελεγχόμενη κατεδάφιση
Η αξιολόγησή: Λάθος

Η ανάρτηση παραποιεί τα αποσπάσματα των δημοσιογράφων της ραδιοτηλεόρασης που έλεγαν ότι οι καταρρεύσεις έμοιαζαν οπτικά με ανατινάξεις κτιρίων. Καμία από τις αναφορές δεν προσδιόρισε την αιτία των καταρρεύσεων των κτιρίων ως ελεγχόμενη κατεδάφιση. Η ταυτόχρονη κάλυψη και οι πολλαπλές έρευνες από τότε αποδεικνύουν ότι δύο κτίρια κατέρρευσαν από αεροσκάφη που έπεσαν πάνω τους, ενώ φλεγόμενα συντρίμμια προκάλεσαν πυρκαγιές που κατέρριψαν ένα τρίτο κτίριο.