Κοσμος

Η γλώσσα του σώματος «μίλησε» για το ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ - Τα εννέα σημεία

Το βλεφάρισμα, τα γέλια και το σφίξιμο των χειλιών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την αίθουσα Τύπου κατά τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ μεταξύ Χάρις - Τραμπ
Στιγμιότυπο από την αίθουσα Τύπου κατά τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ μεταξύ Χάρις - Τραμπ © EPA / JIM LO SCALZO

Ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ: Εννέα σημεία από τη γλώσσα του σώματος - Το βλεφάρισμα, τα γέλια και το σφίξιμο των χειλιών

Ο Joe Navarro, συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ για τη γλώσσα του σώματος, καταγράφει για το Politico τα εννέα σημεία που ξεχώρισε από το ντιμπέιτ μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ. 

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, 25 από αυτά με το FBI, έχω μελετήσει τη λεπτή γλώσσα της μη λεκτικής επικοινωνίας. Ειδικά στην πολιτική, οι λέξεις έχουν τον τρόπο να κάμπτουν την αλήθεια. Αλλά τα μηνύματα που στέλνουμε με το σώμα μας - ένα ανασηκωμένο φρύδι, τα σφιγμένα χείλη, ένα πολύ σφιχτό χαμόγελο - μιλούν με μια αυθεντικότητα που σπάνια συναντάμε σε μια ομιλία», γράφει ο Navarro για όσα παρατήρησε κατά τη διάρκεια του πολυσυζητημένου ντιμπέιτ

Η χειραψία Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ

Μπορεί στο «καταστροφικό» ντιμπέιτ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν οι δύο πολιτικοί να μην έδωσαν τα χέρια στην αρχή της συζήτησής τους, όμως, η Κάμαλα Χάρις δεν θα άφηνε τον Ντόναλντ Τραμπ να φύγει χωρίς να του δώσει με μια χειραψία. Ο Τραμπ φάνηκε απρόθυμος, παίρνοντας τη θέση του πίσω από το βήμα. Όμως η Χάρις πέρασε από τη σκηνή και άπλωσε το χέρι της. Όταν η Χάρις ξεκίνησε τη χειραψία, ενσάρκωσε το μήνυμά της για ενότητα έναντι του διχασμού και έδειξε ότι δεν φοβόταν να αντιμετωπίσει τον Τραμπ. Καθώς επέστρεφε στο πλάι της σκηνής, είχε ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό της. Πήρε αυτό που ήθελε και το ήξερε.

Η ένταση της Χάρις φάνηκε στον λαιμό της

Η Χάρις έκανε την πρώτη ερώτηση και μπορούσες να δεις μεγάλη ένταση στο λαιμό της. Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, από μη λεκτική σκοπιά, αυτό το είδος νευρικής έντασης μειώνει την εμφάνιση της αυτοπεποίθησης. Συγκριτικά, ο Τραμπ φαινόταν πιο έτοιμος, λιγότερο νευρικός στην αρχή, αν και ο Χάρις ανέκαμψε καθώς συνεχιζόταν η συζήτηση.

Ο Τραμπ δεν θα την κοιτούσε στα μάτια

Δύσκολα θα μπορούσε να βρει κανείς στιγμές όπου ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτούσε την Κάμαλα Χάρις απευθείας στα μάτια. Όταν εκείνη μίλησε, εκείνος κοίταξε κατευθείαν μπροστά. Η άρνηση του Τραμπ να την κοιτάξει στα μάτια θα μπορούσε να διαβαστεί με πολλούς τρόπους: ως μια μορφή αδιαφορίας, ασέβειας ή ακόμα και φόβου.

Το πιγούνι της Χάρις έδειξε τη δυσπιστία της

Όταν ο Τραμπ κατηγόρησε τη Χάρις ότι είναι «μαρξίστρια» λόγω της ακαδημαϊκής καριέρας του πατέρα της (έχει περιγραφεί ως «μαρξιστής λόγιος»), εκείνη τον κοίταξε με το χέρι της στο πηγούνι - ένα βλέμμα απόλυτης δυσπιστίας. Ήταν ένας σκόπιμα εντυπωσιακός τρόπος να πεις σιωπηλά: «Δεν μπορώ καν να πιστέψω αυτό που λες».

Το άβολο μήνυμα του Τραμπ: Συσφιγμένα χείλη

Ο Τραμπ συχνά - όταν ακούει κάτι που δεν του αρέσει - σφίγγει τα χείλη του προς τα εμπρός. Αυτή η συμπεριφορά συνδέεται συνήθως με αντιπάθεια ή διαφωνία. 

Η Χάρις γέλασε μαζί του

Όταν ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι μετανάστες τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων, η Χάρις γέλασε ανοιχτά μαζί του, σε μια έντονη αντίθεση με τον σοβαρό τόνο που είχε πάρει. Αυτή η χρήση συναισθηματικής αντίθεσης υπονόμευσε το επιχείρημα του Τραμπ. 

Το «Joker Face» του Ντόναλντ Τραμπ

Όταν η Χάρις επέκρινε τον Τραμπ για τις πράξεις του στις 6 Ιανουαρίου - τράβηξε τα χείλη του σε ένα σφιχτό, υπερβολικά δραματοποιημένο χαμόγελο και σήκωσε τα φρύδια του ψηλά, λίγο σαν τον Joker. Εννοήθηκε ως μια απορριπτική χειρονομία, που έσταζε σαρκασμό ή περιφρόνηση. 

Η γλώσσα του σώματος «μίλησε» για το ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ - Τα εννέα σημεία

Τα βλεφαρίσματα

Ένα από τα λίγα κοινά που έχουν ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις είναι ότι όταν βρίσκουν κάτι παράλογο ανοιγοκλείνουν γρήγορα τα μάτια τους. Συχνά χρησιμοποιούμε επαναλαμβανόμενα βλεφαρίσματα για να δείξουμε διαφωνία ή δυσπιστία. Είναι μια αποτελεσματική επικοινωνιακή συμπεριφορά επειδή είναι εξαιρετικά οπτική: οι παρατηρητές το αντιλαμβάνονται αμέσως και δεν διαταράσσει τη ροή της επικοινωνίας. 

Ξεκινήσαμε με μια χειραψία, αλλά δεν τελειώσαμε με μια δεύτερη

Η Κάμαλα Χάρις ανάγκασε μια χειραψία στην αρχή της συζήτησης, αλλά δεν τελείωσε έτσι. Ο Τραμπ αποχώρησε αμέσως από τη σκηνή πριν καν η Χάρις μαζέψει τις σημειώσεις της. Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια χειραψίας. Ο Τραμπ έδειξε ότι δεν είχε διάθεση.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης → Αμερικανικές εκλογές 2024: Τηλεμαχία, η εποχή των τεράτων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.