Κοσμος

Ο Ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε βίντεο από το τούνελ όπου βρέθηκαν νεκροί οι 6 όμηροι

Δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς πριν ο IDF φτάσει στη σήραγγα, υποστηρίζει το Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: O IDF έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την υπόγεια σήραγγα όπου εκτελέστηκαν οι 6 όμηροι της Χαμάς.
Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ μετά την ανακοίνωση του IDF ότι έξι Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν από τη σε τούνελ στη Γάζα © EPA/Abir Sultan

Ισραήλ: O IDF έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την υπόγεια σήραγγα όπου εκτελέστηκαν οι 6 όμηροι της Χαμάς.

Οι έξι όμηροι που βρέθηκαν πρόσφατα νεκροί στη Γάζα εκτελέστηκαν από τη Χαμάς τη νύχτα πριν οι ισραηλινές δυνάμεις φτάσουν στη σήραγγα όπου κρατούνταν, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης.

Οι όμηροι της Χαμάς σκοτώθηκαν το βράδυ της 29ης Αυγούστου στη συνοικία Ταλ Αλ Σουλτάν της Ράφα, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, επικαλούμενες τις νεκροψίες των σορών.

Israel releases video of Gaza tunnel where it says Hamas killed 6 hostages

IDF: Στη δημοσιότητα βίντεο από το τούνελ που σκοτώθηκαν οι έξι όμηροι

Ο IDF δήλωσε ότι μέλη του έφτασαν στη σήραγγα και έκαναν τη φρικιαστική ανακάλυψη στις 30 Αυγούστου. Πιστεύεται ότι δύο ένοπλοι που χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικά όπλα σκότωσαν τους ομήρους.

Γεμιστήρες AK-47 και κάλυκες βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

«Ήταν μια δύσκολη στιγμή να βλέπουμε τις κηλίδες αίματος στο πάτωμα», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του IDF.

Στις οικογένειες των θυμάτων παρουσιάστηκε βίντεο από τη σήραγγα, περίπου 20 μέτρα κάτω από τη γη και 120 μέτρα μήκος, όπου κρατούνταν οι αγαπημένοι τους και αργότερα βρέθηκαν νεκροί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ήταν στενάχωρο για οποιονδήποτε βρισκόταν μέσα στο τούνελ, το οποίο είχε ύψος περίπου 1,5 μέτρο, οπότε κανείς δεν μπορούσε να σηκωθεί πλήρως, σύμφωνα με τον IDF.

Ισραήλ: O IDF έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την υπόγεια σήραγγα όπου εκτελέστηκαν οι 6 όμηροι της Χαμάς.
Τα πτώματα των έξι ομήρων βρέθηκαν σε τούνελ κάτω από τη Ράφα

Η σήραγγα σκάφτηκε κάτω από παιδικό υπνοδωμάτιο

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δημοσιοποίησαν μέρος του βίντεο την Τρίτη το βράδυ, δείχνοντας πώς η σήραγγα σκάφτηκε κάτω από ένα παιδικό υπνοδωμάτιο που είχε στους τοίχους πίνακες με τον Μίκυ Μάους και τη Χιονάτη.

«Αυτό είναι το αίμα τους», είπε ο Χαγκάρι, δείχνοντας τις κηλίδες αίματος στο τούνελ.

Ο Χαγκάρι μίλησε σε μια κάμερα και έδειξε τι έμεινε πίσω, συμπεριλαμβανομένων μπουκαλιών με ποτά, μιας βούρτσας μαλλιών, φορτιστών ρεύματος και πυρομαχικών.

«Ήταν ήρωες και βρίσκονταν εδώ σε αυτό το τούνελ για εβδομάδες ή ημέρες- θα το μάθουμε», δήλωσε ο Χαγκάρι για τους δολοφονημένους ομήρους. «Αλλά ήταν εδώ σε αυτό το τούνελ σε φρικτές συνθήκες όπου δεν υπάρχει αέρας για να αναπνεύσεις, όπου δεν μπορείς να σταθείς. Και επέζησαν, αλλά δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες».

Πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου για επιστροφή των ομήρων

Οι νεκροί αναγνωρίστηκαν ως Καρμέλ Γκατ, Έντεν Γερουσάλμι, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο.

Οι θάνατοί τους άσκησαν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να τερματίσει τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και την ανθρωπιστική κρίση.

Περισσότεροι από 40.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας στον θύλακα, από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του ως απάντηση στην εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και 250 πιάστηκαν όμηροι.

«Υπάρχουν ακόμη όμηροι, 101, κάποιοι από αυτούς είναι ζωντανοί στις ίδιες συνθήκες σε σήραγγες όπως αυτή στη Γάζα και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε... για να τους φέρουμε πίσω ζωντανούς», δήλωσε ο Χαγκάρι.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν την Τρίτη, όταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε έναν πολυσύχναστο καταυλισμό σκηνών σε μια ανθρωπιστική ζώνη της Γάζας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο απολογισμός των νεκρών είναι προκαταρκτικός και μπορεί να αυξηθεί καθώς οι διασώστες σκάβουν μέσα στα ερείπια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός αμφισβήτησε τον αριθμό των νεκρών και χαρακτήρισε την ενέργεια ως στοχευμένη εναντίον «ανώτερων» μαχητών της Χαμάς.

(Με πληροφορίες του NBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.