Κοσμος

Tέσσερα συμπεράσματα από το ντιμπέιτ της Κάμαλα Χάρις με τον «θυμωμένο» Τραμπ

Σε αρκετές περιπτώσεις ο πρώην πρόεδρος έχασε την ψυχραιμία του

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Nτιμπέιτ: Η Κάμαλα Χάρις «στρίμωξε» τον Τραμπ 

Η Κάμαλα Χάρις κατάφερε μια σειρά από πλήγματα στον Ντόναλντ Τραμπ για θέματα από τις αμβλώσεις μέχρι την καταλληλότητά του για το αξίωμα, σε μια σφοδρή σύγκρουση στο ντιμπέιτ που θα μπορούσε να καθορίσει τις αμερικανικές εκλογές.

Η αντιπρόεδρος δυσκολεύτηκε από νωρίς στο πρώτο -και πιθανώς μοναδικό- ντιμπέιτ με τον Τραμπ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς οι υποψήφιοι διαπληκτίστηκαν για τον υψηλό πληθωρισμό και το διεθνές εμπόριο. Όμως κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης 90λεπτης αναμέτρησης, η Χάρις χαρακτήρισε τον Τραμπ «εξτρεμιστή ανάξιο της αμερικανικής προεδρίας» και έριξε το «δόλωμα» στον πρώην Ρεπουμπλικανό πρόεδρο. Περιστασιακά αγωνίστηκε να συγκρατήσει τον θυμό του και να παραμείνει στο μήνυμα.

1. Ο Τραμπ τσιμπάει το δόλωμα

Προσερχόμενος στο ντιμπέιτ, η Χάρις αναμενόταν να ωθήσει τον Τραμπ να χάσει την ψυχραιμία του. Η στρατηγική αυτή φάνηκε να λειτουργεί.

Η Χάρις έκανε αμέσως εντύπωση περνώντας στη σκηνή για να σφίξει το χέρι του Τραμπ, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί στα πρόσφατα προεδρικά ντιμπέιτ με τη συμμετοχή του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος εμφανίστηκε εμφανώς εκνευρισμένος καθ' όλη τη διάρκεια το, αρνούμενος σε πολλά σημεία να κοιτάξει την αντίπαλό του.

Η Χάρις χρησιμοποίησε αρκετές αιχμές κατά του Τραμπ, λέγοντας ότι «απορρίφθηκε από 81 εκατομμύρια ανθρώπους» και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «καθάρισε τα χάλια του Ντόναλντ Τραμπ».

Η επίθεση αυτή ξεκάθαρα ταρακούνησε τον Τραμπ. «Είπε ότι ο κόσμος αρχίζει να φεύγει. Ο κόσμος δεν πηγαίνει στις συγκεντρώσεις της», είπε ο Τραμπ. «Οπότε δεν μπορεί να μιλήσει γι' αυτό. Ο κόσμος δεν φεύγει από τις συγκεντρώσεις μου».

Καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς, ο Τραμπ ήταν εμφανώς θυμωμένος.

2. Η Χάρις έδωσε μια εξαιρετική παράσταση

Ενώ ο Τραμπ ήταν εμφανώς εκνευρισμένος σε μεγάλο μέρος του ντιμπέιτ, η Χάρις παρέδωσε μια σταθερά σίγουρη και συγκροτημένη εμφάνιση. Έκανε έντονη αντίθεση με τον Τραμπ, όχι μόνο διατηρώντας την ψυχραιμία της, αλλά και τοποθετώντας τον εαυτό της ως ηγέτιδα της νέας γενιάς.

«Σαφώς, δεν είμαι ο Τζο Μπάιντεν και σίγουρα δεν είμαι ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό που προσφέρω είναι μια νέα γενιά ηγεσίας για τη χώρα μας», δήλωσε η Χάρις.

Η Χάρις ρωτήθηκε για διάφορα θέματα που θεωρούνται αδύνατα σημεία της, όπως η μετανάστευση και η εξωτερική πολιτική, αλλά γενικά έδωσε σταθερές απαντήσεις.

Η αντιπρόεδρος κατηγόρησε τον Τραμπ ότι κατέστρεψε μια διακομματική συμφωνία για τα σύνορα πέρυσι, λέγοντας ότι «προτιμά να τρέχει με ένα πρόβλημα αντί να διορθώνει ένα πρόβλημα».

3. Ο Τραμπ αρνείται να δεσμευτεί ότι θα ασκήσει βέτο στην εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων

Ο Τραμπ έχει πει ότι δεν θα υπέγραφε απαγόρευση των αμβλώσεων, αλλά αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα ασκήσει βέτο σε μια τέτοια πρόταση αν εκλεγεί τον Νοέμβριο.

«Όσον αφορά την απαγόρευση των αμβλώσεων, όχι, δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων, αλλά δεν έχει σημασία, διότι το θέμα αυτό έχει πλέον αναληφθεί από τις πολιτείες», δήλωσε ο Τραμπ. 

Πιεζόμενος για το αν θα ασκούσε βέτο σε μια τέτοια απαγόρευση, ο Τραμπ υποστήριξε ότι «δεν θα χρειαστεί να το κάνει», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «απλά λόγια» και μετατοπίζοντας την απάντησή του σε μια αιχμή κατά της Χάρις για τα φοιτητικά δάνεια.

Η Χάρις, από την άλλη πλευρά, χτύπησε τον Τραμπ για τις αμβλώσεις, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά του τρωτά σημεία. «Η κυβέρνηση, και ο Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα, δεν θα έπρεπε να λέει σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», δήλωσε η Χάρις.

4. Ο Τραμπ σκοντάφτει στις «έννοιες ενός σχεδίου

Ο Τραμπ παρέδωσε μια από τις πιο viral στιγμές της βραδιάς όταν είπε ότι έχει «έννοιες ενός σχεδίου» για να δώσει συνέχεια στις αποτυχημένες προσπάθειές του να καταργήσει το ObamaCare.

«Δουλεύουμε πάνω σε πράγματα. Θα το κάνουμε και θα το αντικαταστήσουμε», είπε ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε αν έχει σχέδιο για να κάνει πράξη τις προσπάθειες σε μια πιθανή δεύτερη θητεία.

Ο πρώην πρόεδρος επικρίνει εδώ και καιρό τον νόμο για την υγειονομική περίθαλψη, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα το 2010, αλλά οι προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να τον καταργήσουν κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο έπεσαν στο κενό. Έκτοτε δήλωσε ότι θα διατηρήσει τον νόμο «εκτός αν μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ καλύτερο».

«Έχω ιδέες για ένα σχέδιο. Δεν είμαι πρόεδρος αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τραμπ στη σκηνή του ντιμπέιτ, όταν πιέστηκε να απαντήσει με ναι ή όχι στο αν έχει σχέδιο.

«Θα το άλλαζα μόνο αν καταλήγαμε σε κάτι καλύτερο και λιγότερο δαπανηρό. Και υπάρχουν έννοιες και επιλογές που έχουμε για να το κάνουμε αυτό, και θα τις ακούσετε στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Mε πληροφορίες The Hill, Financial Times