Κοσμος

Ενώπιον της δικαιοσύνης οι δημιουργοί του «Terrorgram» - Πώς υποκινούσαν φόνους μέσω social media

Μοίραζαν φυλετικούς «στόχους» και οδηγίες για το πώς θα γίνουν οι επιθέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Telegram
Telegram © Unsplash

ΗΠΑ: Στη δικαιοσύνη οι δημιουργοί του Terrorgram - Πώς δρούσαν - Μοίραζαν φυλετικούς «στόχους» και οδηγίες για το πώς θα γίνουν οι επιθέσεις

Δυο άνδρες, οπαδοί της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής αντιμετωπίζουν δίωξη για υποκίνηση φόνων με κίνητρο το ρατσιστικό μίσος, τη δολοφονία αξιωματούχων και πράξεις δολιοφθοράς υποδομών, όπως ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.

Ο Ντάλας Χάμπλερ, 34 ετών, που συνελήφθη την Παρασκευή στην Καλιφόρνια (δυτικά) και ο Μάθιου Άλισον, 37 ετών, που συνελήφθησαν την ίδια ημέρα στο Άινταχο (βορειοδυτικά των ΗΠΑ), αναμενόταν να προσαχθούν ενώπιον δικαστών χθες για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε την 5η Σεπτεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε χθες, διώκονται διότι θεωρούνται οι εγκέφαλοι από το 2022 group chat της άκρας δεξιάς, που αυτοαποκαλείται «Terrorgram», μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Οι Ντάλας Χάμπερ και Μάθιου Άλισον διώκονται διότι «υποκίνησαν εγκλήματα με κίνητρο το μίσος και τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον μαύρων, μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ και εβραίων, επιθέσεις εναντίον δημόσιων υποδομών και πολιτικών προσώπων», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδια για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα Κρίστεν Κλαρκ.

Μοίραζαν «στόχους» και οδηγίες για το πώς θα γίνουν οι επιθέσεις

Ανάμεσα στους στόχους ήταν Αμερικανός γερουσιαστής, δικαστής και ομοσπονδιακός εισαγγελέας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Κατάλογος που διένειμαν οι κατηγορούμενοι περιείχε «στόχους, τα ονόματά τους, τις διευθύνσεις τους και τις φωτογραφίες τους», ανέφερε ο βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την Εθνική Ασφάλειας Μάθιου Όλσεν.

Φέρονται επίσης να διένειμαν λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο που θα μπορούσαν να διαπραχθούν οι επιθέσεις, ιδίως για την κατασκευή εκρηκτικών.

Αντιμετωπίζουν δεκαπέντε κατηγορίες που επισύρουν ποινές ως ακόμη και 220 ετών κάθειρξης για τον καθένα, διευκρίνισαν οι αρχές.

Το Telegram, βασικό «όπλο» επικοινωνίας επιθέσεων παγκοσμίως

Τουλάχιστον δυο επιθέσεις στο εξωτερικό έχουν συνδεθεί από ερευνητές με το «Terrorgram»: η μια διαπράχθηκε τον Αύγουστο στην Τουρκία από νεαρό μασκοφόρο εφοδιασμένο με αλεξίσφαιρο, ο οποίος τραυμάτισε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, τον έναν σοβαρά, με μαχαίρι στον κήπο τζαμιού μαγνητοσκοπώντας και μεταδίδοντας απευθείας μέσω X την ενέργεια. Ο δράστης συνελήφθη.

Η άλλη, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι κατηγορούμενοι, διαπράχθηκε τον Οκτώβριο από δεκαεννιάχρονο Σλοβάκο, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε δυο πελάτες σε γκέι μπαρ στην Μπρατισλάβα, προτού αυτοκτονήσει.

Τρίτη σχεδιαζόμενη ενέργεια, με στόχο ηλεκτρικές υποδομές στην πολιτεία Νιου Τζέρζι, απετράπη τον Ιούλιο με τη σύλληψη δεκαοκτάχρονου υπόπτου, που ανακοίνωσαν πριν από δυο μήνες οι αμερικανικές δικαστικές αρχές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο μεγάλη απειλή είναι για την Αμερική η Κίνα; Η νέα σειρά podcasts από την Athens Voice
Πόσο μεγάλη απειλή είναι για την Αμερική η Κίνα; Η νέα σειρά podcasts από την Athens Voice

Οι συζητήσεις αποτελούν μέρος της σειράς podcast του Κινεζικού Προγράμματος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σε συνεργασία με το «Ti Kosmos podcast» και παρουσιάστρια τη Μαριλίζα Αναστασοπούλου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.