Κοσμος

Πέθανε ο ηθοποιός Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, η φωνή του Νταρθ Βέιντερ

Πώς τον αποχαιρετούν συνάδελφοί του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζέιμς Ερλ Τζόουνς
Τζέιμς Ερλ Τζόουνς: Πέθανε ο ηθοποιός, ήταν η φωνή του Νταρθ Βέιντερ © Mike Pont/WireImage

Τζέιμς Ερλ Τζόουνς: Πέθανε ο ηθοποιός - Ήταν η φωνή του Νταρθ Βέιντερ - Η πλούσια καριέρα και το αντίο συναδέλφων του

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, ο ηθοποιός που «χάρισε» τη φωνή του στον Νταρθ Βέιντερ, των θρυλικών Star Wars.

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς πέθανε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (9.9) έχοντας δίπλα του την οικογένειά του. Ο Τζόουνς πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες συμπεριλαμβανομένων των Field of Dreams, Coming To America, Conan the Barbarian και The Lion King. Ήταν περισσότερο γνωστός για το ότι έδωσε στον Darth Vader, τη χαρακτηριστική φωνή του. Ο Μαρκ Χάμιλ, ο οποίος υποδύθηκε τον γιο του Βέιντερ, Λουκ Σκαϊγουόκερ στο Star Wars, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «RIP Dad» με ένα emoji με ραγισμένη καρδιά. 

Τζέιμς Ερλ Τζόουνς: Η καριέρα και το «αντίο» συναδέλφων του

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Τζόουνς κέρδισε τρία βραβεία Tony, συμπεριλαμβανομένων δύο Emmy και ένα Grammy, καθώς και ένα τιμητικό Όσκαρ το 2011. Το 1971, έγινε ο δεύτερος μαύρος που προτάθηκε για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, μετά τον Σίντνεϊ Πουατιέ. Ο Τζόουνς ήταν επίσης η φωνή του τηλεοπτικού σήματος του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού CNN "This is CNN". «Ήταν η φωνή του CNN και της επωνυμίας μας για πολλές δεκαετίες, μεταφέροντας μοναδικά μέσα από την ομιλία τη χάρη και την ευπρέπεια», είπε ο τηλεοπτικός σταθμός στο Hollywood Reporter.

Γεννημένος στο Μισισιπή τον Ιανουάριο του 1931, ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει για το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας λόγω τραυλισμού.
Εξήγησε ότι είχε αναπτύξει τη διάσημη φωνή του ενώ εργαζόταν στο πώς να αντιμετωπίσει τον τραυλισμό. Ο Τζόουνς ήταν περισσότερο γνωστός για τν φωνή του Darth Vader στην πρώτη ταινία Star Wars, η οποία κυκλοφόρησε το 1977, και τα σίκουελ του The Empire Strikes Back και του Return of the Jedi. Επανέλαβε τον ρόλο σε μεταγενέστερες κυκλοφορίες ταινιών, όπως η πρώτη ταινία της σειράς Star Wars, Rogue One, και η τρίτη ταινία της τριλογίας Star Wars: The Rise of Skywalker - και οι δύο κυκλοφόρησαν στα τέλη της δεκαετίας του 2010. «Μου αρέσει να είμαι μέρος αυτού του μύθου, ολόκληρης αυτής της λατρείας», είπε ο Τζόουνς σε συνέντευξή του στο BBC HardTalk το 2012.

Ο Τζόουνς είπε ότι δεν έβγαλε ποτέ πολλά χρήματα από το να χαρίσει τη φωνή του στον Darth Vader - μόνο 9.000 $ για την πρώτη ταινία - και το θεώρησε απλώς μια δουλειά με ειδικά εφέ. Κάτι που στην πορεία άλλαξε... Ο Τζόουνς υποδύθηκε πολλούς εμβληματικούς χαρακτήρες του Σαίξπηρ και στη θεατρική σκηνή. Ανάμεσά τους ο Οθέλλος και ο Βασιλιάς Λήρ. 

Ο ηθοποιός του Star Trek, LeVar Burton, ήταν μεταξύ των πρώτων που απέτισαν φόρο τιμής στον Τζόουνς, ενώ ο Αμερικανός ηθοποιός Κόλμαν Ντομίνγκο έγραψε: «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Τζέιμς Ερλ Τζόουνς για όλα. Ξεκουράσου τώρα. Μας έδωσες τον καλύτερό σου εαυτό». 

Ο Κέβιν Κόστνερ, ο οποίος συμπρωταγωνίστησε με τον Τζόουνς στο Field of Dreams, είπε: «Αυτή η ήρεμη δύναμη, η καλοσύνη που εξέπεμπε. Τόσα πολλά μπορούν να ειπωθούν για την κληρονομιά του, οπότε θα πω πόσο ευγνώμων είμαι που μέρος της περιλαμβάνει το Field of Dreams».

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Οκτάβια Σπένσερ, έγραψε «η φωνή και το ταλέντο του Τζόουνς θα είναι πάντα. Το επίθετο θρυλικός δεν αρχίζει καν να περιγράφει τους εμβληματικούς του ρόλους και τον αντίκτυπό του στον κινηματογράφο για πάντα».

Η Κρίσταλ Μίνκοφ, σύζυγος του συν-σκηνοθέτη του Βασιλιά των Λιονταριών, Ρομπ Μίνκοφ, δημοσίευσε μια φωτογραφία του Τζόουνς κρατώντας ένα άγαλμα του Μουφάσα μαζί με τις λέξεις: «Αναπαύσου, κύριε Τζόουνς. Σε ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για τον Ρομπ. Η μνήμη σου θα παραμείνει ζωντανή». 

Με πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο μεγάλη απειλή είναι για την Αμερική η Κίνα; Η νέα σειρά podcasts από την Athens Voice
Πόσο μεγάλη απειλή είναι για την Αμερική η Κίνα; Η νέα σειρά podcasts από την Athens Voice

Οι συζητήσεις αποτελούν μέρος της σειράς podcast του Κινεζικού Προγράμματος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σε συνεργασία με το «Ti Kosmos podcast» και παρουσιάστρια τη Μαριλίζα Αναστασοπούλου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.