Κοσμος

To νοσοκομείο που παλεύει να σώσει τα μωρά του Αφγανιστάν από τον οξύ υποσιτισμό

Επτακόσια παιδιά πέθαναν τους τελευταίους έξι μήνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To νοσοκομείο που παλεύει να σώσει τα μωρά του Αφγανιστάν από τον οξύ υποσιτισμό
© screenshot/youtube

Αφγανιστάν: Το νοσοκομείο και οι γιατροί που παλεύουν να κρατήσουν τα μωρά ζωντανά 

Η Μπίμπι είναι ένα από τα 3,2 εκατομμύρια παιδιά με οξύ υποσιτισμό μια κατάσταση που μαστίζει το Αφγανιστάν για δεκαετίες και η οποία πυροδοτήθηκε μετά από 40 χρόνια πολέμου, ακραία φτώχεια και πολλούς παράγοντες στα τρία χρόνια από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC, υπάρχουν 18 νήπια σε μόλις επτά κρεβάτια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο του Αφγανιστάν. Τόσο αδύναμα για να κινηθούν ή να κάνουν κάποιο ήχο. Η μόλις ενός έτους Άσμα με δυσκολία μπορεί να αναπνεύσει. Ο γιατρός που στέκεται από πάνω της, κουνάει το κεφάλι του. «Δεν νομίζω ότι θα επιβιώσει». Το μικροσκοπικό σώμα της Άσμα έχει υποστεί σηπτικό σοκ.

Η μητέρα της Αμίνα έχασε έξι παιδιά. Κανένα από αυτά δεν ξεπέρασε την ηλικία των τριών ετών. «Τα παιδιά μου πεθαίνουν εξαιτίας της φτώχειας. Το μόνο που μπορώ να τους ταΐσω είναι ξερό ψωμί και νερό που το ζεσταίνω κρατώντας το κάτω από τον ήλιο», λέει η Αμίνα.

Η μητέρα της Άσμα, η Νασίμπα κλαίει. «Έχω την αίσθηση ότι η σάρκα λιώνει. Δεν αντέχω να τη βλέπω να υποφέρει έτσι», φωνάζει έχοντας χάσει ήδη τρία παιδιά. «Ο άντρας μου είναι εργάτης. Όταν πιάνει δουλειά, τρώμε».

Επτακόσια παιδιά πέθαναν τους τελευταίους έξι μήνες στο νοσοκομείο – περισσότερα από τρία την ημέρα, είπε στο BBC το τμήμα δημόσιας υγείας των Ταλιμπάν στο Νανγκαρχάρ. 

Μέχρι τον Αύγουστο του 2021, τα διεθνή κονδύλια που δόθηκαν απευθείας στην προηγούμενη κυβέρνηση χρηματοδοτούσαν σχεδόν όλη τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη στο Αφγανιστάν.

Όταν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, τα χρήματα σταμάτησαν λόγω των διεθνών κυρώσεων εναντίον τους. Αυτό προκάλεσε την κατάρρευση της υγειονομικής περίθαλψης. 

Ο υποσιτισμός δεν είναι η μόνη αιτία αύξησης της θνησιμότητας στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν κι άλλες σοβαρές ασθένειες από τις οποίες υποφέρουν τα παιδιά και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν λόγω της έλλειψης φαρμάκων.  

Το νοσοκομείο Τζαλαλαμπάντ εξυπηρετεί τον πληθυσμό πέντε επαρχιών, που υπολογίζεται από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν σε περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους. Η πίεση στο νοσοκομείο έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι περισσότεροι από τους 700.000 Αφγανούς πρόσφυγες που απελάθηκαν βίαια από το Πακιστάν από τα τέλη του περασμένου έτους συνεχίζουν να μένουν στο Νανγκαρχάρ.

Στις κοινότητες γύρω από το νοσοκομείο, το BBC ανακάλυψε ένα ακόμη ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο που κυκλοφόρησε φέτος από τον ΟΗΕ: ότι το 45% των παιδιών κάτω των πέντε ετών παρουσιάζουν καθυστέρηση ανάπτυξης στο Αφγανιστάν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.