Κοσμος

Υπόθεση Πελικό: Βίαιες επιθέσεις εναντίον των παιδιών των βιαστών

Περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση των βιασμών της Μαζάν μετά και τη δημοσιότητα που έχει πάρει η ακροαματική διαδικασία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η υπόθεση Πελικό φαίνεται ότι έχει ξεσηκώσει τη γαλλική κοινή γνώμη ακόμα και εναντίον συγγενών των βιαστών

Πολλαπλές καταγγελίες για απειλές εναντίον των παιδιών των πελατών τους αναμένονται να καταθέσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 51 βιαστών στην υπόθεση Πελικό που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τα όσα έρχονται τώρα στο φως –και μετά την πρώτη συγκλονιστική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό την προηγούμενη εβδομάδα- «τα παιδιά των κατηγορουμένων δέχθηκαν επιθέσεις στα σχολεία τους και οι σύζυγοι και οι συγγενείς των κατηγορουμένων βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές και λεκτική βία», δήλωσε η δικηγόρος Isabelle Crépin-Dehaene τη Δευτέρα κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στην Αβινιόν.

Εξαιτίας της διάδοσης προσωπικών πληροφοριών που συνοδεύτηκε από απειλές κατά των πελατών τους, θα καταθέσουν καταγγελίες αυτή την εβδομάδα αρκετοί δικηγόροι κατηγορουμένων που διώκονται στη διαβόητη δίκη των βιασμών της Μαζάν, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο.

«Προσωπικές πληροφορίες για τους κατηγορούμενους, η ταυτότητά τους, το επώνυμο, το όνομα, το επάγγελμα, η διεύθυνση και μερικές φορές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην ίδια την αίθουσα του δικαστηρίου έχουν κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα, κατά παράβαση των πιο βασικών κανόνων του δικαίου μας, του θεμέλιου λίθου της δημοκρατίας μας», δήλωσε η δικηγόρος Isabelle Crépin-Dehaene στον Τύπο εκ μέρους όλων των συναδέλφων της, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί πίσω της.

«Ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, περίπου δεκαπέντε καταγγελίες θα κατατεθούν από τους δικηγόρους μας στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και θα ακολουθήσουν και άλλες τις επόμενες εβδομάδες», προειδοποίησε. Σύμφωνα με την ίδια, «όσοι διαδίδουν προσωπικές πληροφορίες ή κάνουν σχόλια με ρατσιστική χροιά για κατηγορούμενους με ξενόγλωσσα επώνυμα θα διώκονται συστηματικά».

«Τα παιδιά των κατηγορουμένων δέχθηκαν επιθέσεις στα σχολεία τους, οι σύζυγοι και οι συγγενείς των κατηγορουμένων προσβλήθηκαν, οι κατηγορούμενοι δέχθηκαν κακόβουλα τηλεφωνήματα και προσπάθησαν να εισβάλουν στα σπίτια τους», απαρίθμησε τα περιστατικά η κ. Crépin-Dehaene. Και πρόσθεσε: «Η σοβαρότητα αυτών των γεγονότων σημαίνει ότι εμείς, οι συνήγοροι υπεράσπισης, πρέπει να παραπέμψουμε το θέμα στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε περαιτέρω βία ή, όπως πρέπει να φοβόμαστε, σωματική βλάβη των κατηγορουμένων και των οικογενειών τους. «Η δικαιοσύνη ασκείται από τους νόμους μας, στην ηρεμία του χρόνου και όχι στη φρενίτιδα της στιγμής», κατέληξε.

Δίκη εμβληματική για το ζήτημα της υποταγής θυμάτων με χημικές ουσίες η υπόθεση Πελικό

Αυτά τα λόγια είχαν ειπωθεί επίσης λίγα λεπτά νωρίτερα στο ποινικό δικαστήριο της Vaucluse, όπου δικάζεται μέχρι τον Δεκέμβριο ο Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος βαρύνεται με τις κατηγορίες της συστηματικής νάρκωσης της συζύγου του, Ζιζέλ Πελικό και της διοργάνωσης των βιασμών της από αγνώστους επί μία δεκαετία. Από αυτούς τους δεκάδες άγνωστους άνδρες που στρατολογήθηκαν από τον Πελικό μέσω του Διαδικτύου μεταξύ Ιουλίου 2011 και Οκτωβρίου 2020, έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 50 και δικάζονται μαζί του. Η υπόθεση, η οποία έτυχε εκτεταμένης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, θεωρείται πλέον εμβληματική καθώς αποκαλύπτει το μείζον πρόβλημα της χημικής υποταγής θυμάτων βιασμού.

«Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί η ηρεμία της διαδικασίας», απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ροζέρ Αρατά στους συνηγόρους υπεράσπισης, τονίζοντας ότι η ηρεμία αυτή είναι απαραίτητη «για να ολοκληρωθεί η διαδικασία». Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Αρατά είχε ήδη επαναλάβει ότι δεν επιτρέπεται η κινηματογράφηση στην αίθουσα του δικαστηρίου ή στην αίθουσα μετάδοσης, όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλο ακροατήριο.

Η δίκη για «τους βιασμούς της Μαζάν» όπως είναι γνωστή πλέον, η οποία ξεκίνησε με την ακρόαση των θυμάτων, στρέφει τώρα την προσοχή της στους 51 κατηγορούμενους. Ο Ντομινίκ Πελικό, ο «ενορχηστρωτής» της σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκε κατά της συζύγου του επί δέκα χρόνια, πρόκειται να καθίσει στο εδώλιο τη Δευτέρα. Άλλα μέλη της οικογένειας Pelicot θα καταθέσουν επίσης τη Δευτέρα, περιγράφοντας τον εβδομηντάχρονο, τη συμπεριφορά και τη διαδρομή του μέχρι που αποκαλύφθηκε η θηριωδία εναντίον της συζύγου, της κόρης και ενδεχομένως και άλλων μελών της οικογένειάς του.

Με πληροφορίες από τη LeMonde