Κοσμος

Όλοι οι άνθρωποι του Τραμπ

Η συμβολή τους αναμένεται καθοριστική πριν το κρίσιμο debate με την Κάμαλα Χάρις

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανικές Εκλογές 2024 - Ντόναλντ Τραμπ: Ποιοι είναι οι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, για τι φημίζονται και για τι θεωρούνται περιβόητοι.
Εικονογράφηση: Χάρης Μαρκάκης © Getty Images, EPA

Αμερικανικές Εκλογές 2024 - Ντόναλντ Τραμπ: Ποιοι είναι οι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, για τι φημίζονται και για τι θεωρούνται περιβόητοι

Καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για μια ακόμα σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, το επερχόμενο debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις αποτελεί μία σημαντική δοκιμασία που θα καθορίσει πολλά για τη νίκη ή την ήττα των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατικών στις Αμερικανικές Εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο για την ηγεσία του Λευκού Οίκου.

Η διαδικασία μίας προεκλογικής εκστρατείας, ειδικά στις ανώτατες βαθμίδες της αμερικανικής πολιτικής, είναι συχνά αμείλικτη. Δεν αφήνει χώρο για λάθη ή αδυναμίες, και οι υποψήφιοι δεν κρίνονται μόνο από το πολιτικό τους όραμα, αλλά και από την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στις επικοινωνιακές προκλήσεις – πολύ διαφορετικές πια από εκείνες του 20ού αιώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα των στενών συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ παίζει καταλυτικό ρόλο στην προετοιμασία του τόσο για αυτό το debate όσο και για τη συνολική στρατηγική της εκστρατείας του.

Με το debate να αναμένεται να επικεντρωθεί σε ζωτικής σημασίας θέματα, όπως η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και η κοινωνική δικαιοσύνη, ο Τραμπ θα βασιστεί στην ομάδα του, η οποία περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Susie Wiles και Chris LaCivita, που είναι βετεράνοι της εκλογικής σκακιέρας. Σε έναν τόσο σκληρό και κυνικό πολιτικό κόσμο, αυτοί οι σύμβουλοι δεν είναι απλώς στρατηγιστές, αλλά «πολεμιστές» σε μια συνεχή πολιτική μάχη, όπου η επιτυχία δεν μετριέται μόνο από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, αλλά και από την ικανότητα να επιβιώνεις σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο.

Η εκλογική αναμέτρηση δεν είναι μια ρομαντική διαδικασία, αλλά μια αδυσώπητη σύγκρουση δυνάμεων, όπου η νίκη κρίνεται πολλές φορές από τη λεπτομέρεια και τη δυνατότητα να αποδομήσεις τον αντίπαλο. Οι συνεργάτες του Τραμπ είναι εξοικειωμένοι με αυτό και, ως τέτοιοι, θα διασφαλίσουν ότι ο πρώην Πρόεδρος είναι έτοιμος να απαντήσει δυναμικά στις προκλήσεις της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Να διατηρήσει την εικόνα του ηγέτη, να συσπειρώσει τη βάση των Ρεπουμπλικανών και να προσελκύσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Αμερικανικές Εκλογές 2024: Ποιοι είναι οι άνθρωποι που συμβουλεύουν τον Ντόναλντ Τραμπ και ηγούνται της προεκλογικής του καμπάνιας

Η συμβολή της ομάδας του θα είναι αποφασιστική στην προσπάθειά του να επανέλθει στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα των ΗΠΑ και στο πολιτικό προσκήνιο, σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές εκλογικές αναμετρήσεις της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.

Susie Wiles (Co-Campaign Manager)

Η Susie Wiles είναι από τις πιο επιτυχημένες και επιδραστικές πολιτικές συμβούλους στις ΗΠΑ και η πρώτη της ανάμειξη στην πολιτική ήταν το 1979 όταν εργάστηκε για τον Τζακ Κεμπ. Αργότερα εργάστηκε ως αναπληρώτρια διευθύντρια προγραμματισμού για τον Ρόναλντ Ρίγκαν κατά την προεδρική του εκστρατεία το 1980 και στη συνέχεια ως ειδική βοηθός του πρόεδρου των ΗΠΑ έως το 1982. Το 2009, βρέθηκε στα ιδρυτικά μέλη της Right Coast Strategies, στο Ponte Vedra Beach της Φλόριντα. Η εταιρεία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες επικοινωνιών, άμεσου μάρκετινγκ, κυβερνητικών υποθέσεων και συνασπισμών. Ως συνδιευθύντρια της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, αφού απολύθηκε λόγω διαρροής εσωτερικής αλληλογραφίας το 2020 και διορίστηκε εκ νέου στην ίδια θέση πανηγυρικά, παίζει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση στρατηγικών που στοχεύουν στην επανεκλογή του. Με πολύχρονη εμπειρία σε πολιτικές καμπάνιες, η Wiles έχει συμβάλει καθοριστικά σε πολλές νίκες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Μεταξύ των μεγαλύτερων επιτευγμάτων της ήταν η επιτυχία της να οδηγήσει τον Ρον ντε Σάντις στη θέση του κυβερνήτη της Φλόριντα το 2018, μια εκστρατεία που θεωρήθηκε από πολλές πλευρές ως εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολιτικών ισορροπιών της πολιτείας.

Susie Wiles
Susie Wiles © Jabin Botsford / The Washington Post via Getty Images

Η Wiles έχει γίνει γνωστή για την ικανότητά της να διαχειρίζεται με επιτυχία πολύπλοκες και πολωμένες πολιτικές εκστρατείες, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνεται στη διατήρηση μιας συνεκτικής επικοινωνιακής στρατηγικής που ενδυναμώνει τους υποστηρικτές της καμπάνιας. Αυτή η οργανωτική της ικανότητα την έκανε πολύτιμο μέλος της καμπάνιας του Τραμπ τόσο το 2016 όσο και το 2020, παρόλο που η παρουσία της έχει συνοδευτεί και από ορισμένες αντιπαραθέσεις.

Από την πλευρά της θετικής δημοσιότητας, η Wiles αναγνωρίζεται ως μια από τις λίγες γυναίκες σε ανώτερες θέσεις σε πολιτικές εκστρατείες, κάτι που της έχει προσδώσει υποστήριξη από μερίδα του Τύπου για τον ρόλο της στην ενδυνάμωση των γυναικών στην πολιτική σφαίρα. Φημίζεται για τη στρατηγική της σταθερότητα και την ικανότητά της να κινητοποιεί τόσο τις βάσεις όσο και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Ωστόσο, η Wiles έχει αντιμετωπίσει και αρνητική δημοσιότητα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην καριέρα της ήταν η απόλυσή της από την καμπάνια του ντε Σάντις το 2019, κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη εσωτερικών πολιτικών διαφορών. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η στρατηγική της επικοινωνίας είναι υπερβολικά διχαστική, εστιάζοντας σε τακτικές που οξύνουν την πολιτική πόλωση. Η σχέση της με τον Τραμπ επίσης έχει προκαλέσει αντιπαράθεση, καθώς θεωρείται ως μία από τις πρωταγωνίστριες της επιθετικής του πολιτικής προσέγγισης.

Chris LaCivita (Co-Campaign Manager)

Ο Chris LaCivita είναι μια κορυφαία προσωπικότητα στον χώρο των Ρεπουμπλικανών στρατηγιστών και έχει αποκτήσει το όνομα του πλέον αποτελεσματικού και αδίστακτου πολιτικού σχεδιαστή των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ. Ως συνδιευθυντής της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, ο LaCivita εστιάζει στην ενίσχυση της πολιτικής βάσης του Τραμπ και στην κινητοποίηση των υποστηρικτών του μέσω μιας σειράς επιθετικών τακτικών.

Chris LaCivita
Chris LaCivita © Jabin Botsford / The Washington Post via Getty Images

Πεζοναύτης στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Advancing Strategies, LLC., ο LaCivita έγινε γνωστός ως αρχιτέκτονας της εκστρατείας των Swift Boat Veterans for Truth το 2004, η οποία στόχευσε και κατάφερε να υπονομευθεί η υποψηφιότητα του Τζον Κέρι για την προεδρία. Αυτή η καμπάνια, που επικρίθηκε για τις τακτικές της αποδόμησης του πολεμικού ρεκόρ του Κέρι, θεωρήθηκε από πολλούς ως καθοριστική για την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους. Η αντιπαράθεση που ακολούθησε επισκίασε για χρόνια την καριέρα του, αν και ο ίδιος υπερασπίζεται τις τακτικές του, επιμένοντας ότι ήταν απαραίτητες για την εξασφάλιση της νίκης.

Η στρατηγική του LaCivita έχει επανειλημμένα επικεντρωθεί στην αρνητική διαφήμιση και την πολιτική επίθεση. Αυτή η προσέγγιση του έχει αποφέρει επαίνους για την αποτελεσματικότητά της, καθώς θεωρείται από τους πολιτικούς του συμμάχους ως κάποιος που δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να κερδίσει. Ωστόσο, οι επικριτές του τον έχουν κατηγορήσει για τη διαιώνιση της πολιτικής πόλωσης και την προώθηση μιας πιο σκληρής και διχαστικής πολιτικής σκηνής.

Η προσέγγισή του, που βασίζεται σε λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων και σε τακτικές κινητοποίησης, έχει κερδίσει την εκτίμηση των Ρεπουμπλικανικών κύκλων. Ταυτόχρονα, η φήμη του ως σκληροπυρηνικού στρατηγιστή που είναι διατεθειμένος να πάρει ρίσκα, τον έχει κάνει δημοφιλή στους υποστηρικτές μιας πιο δυναμικής και αποφασιστικής πολιτικής προσέγγισης.

Steven Cheung (Communications Director)

Ο Steven Cheung κατέχει τον ρόλο του διευθυντή επικοινωνίας της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, θέση που του δίνει την ευθύνη της διαμόρφωσης και προώθησης του μηνύματος της καμπάνιας. Με καταγωγή από την Κίνα, ο Cheung έχει διακριθεί σε πολιτικές επικοινωνίες και στρατηγικές δημόσιες σχέσεις, προσφέροντας μια σύγχρονη προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο η καμπάνια αλληλοεπιδρά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα social media.

Steven Cheung
Steven Cheung © Michael M. Santiago / Getty Images / Ideal Image

Προτού ενταχθεί στην καμπάνια του Τραμπ, ο Cheung υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της UFC και ήταν μέρος της ομάδας επικοινωνιών του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Τραμπ. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην προεδρική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, διαμορφώνοντας το μήνυμα που προσέγγιζε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Ο Cheung είναι γνωστός για τη στρατηγική του χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την προσαρμογή των επικοινωνιακών τακτικών σε διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων. Αναγνωρίζεται για την ικανότητά του να διαχειρίζεται τις κρίσεις, όπως και την ταχύτητά του στην απάντηση σε αρνητικά γεγονότα. Έχει κερδίσει δημοσιότητα για τη διαχείριση κρίσεων και την ικανότητά του να καθοδηγεί την καμπάνια σε περιόδους έντονης κριτικής, κάτι που του αποδίδεται ως σημαντικό προσόν. Ωστόσο, η συνεργασία του με τον Τραμπ έχει προσελκύσει κριτική από αντιπάλους του Προέδρου, οι οποίοι θεωρούν ότι συμμετέχει στη διασπορά διχαστικών και μερικές φορές παραπλανητικών μηνυμάτων.

Brian Jack (Senior Advisor)

Ο Brian Jack είναι ένας από τους πιο αξιόλογους στρατηγικούς συμβούλους στην πολιτική σκηνή των Ρεπουμπλικανών, και η πορεία του τον καθιστά κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ. Ως Senior Advisor, ο Jack επικεντρώνεται στη συνολική στρατηγική διαχείριση της εκστρατείας, έχοντας ήδη αποδείξει τις ικανότητές του ως διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ. Η εμπειρία του στον συντονισμό μεταξύ του πολιτικού κόσμου και της εκτελεστικής εξουσίας τον καθιστά πολύτιμο για τη σύνδεση της καμπάνιας με τοπικούς και εθνικούς πολιτικούς παίκτες.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Jack ήταν η ικανότητά του να κινητοποιεί μεγάλες εκλογικές βάσεις στις κρίσιμες πολιτείες, ειδικά το 2020, όπου διαχειρίστηκε το πολιτικό δίκτυο που στόχευε στη μεγιστοποίηση της συμμετοχής των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Αυτό τον καθιστά αναντικατάστατο στοιχείο για την εκστρατεία, καθώς η στρατηγική του είναι πάντα προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυναμικές της κάθε πολιτείας.

Brian Jack
Brian Jack © EPA / Edward M. Pio Roda

Από πλευράς θετικής δημοσιότητας, ο Jack έχει αποκομίσει επαίνους για την αποτελεσματικότητά του στο χτίσιμο πολιτικών δικτύων. Πολλοί τον θεωρούν έναν από τους πιο έξυπνους οργανωτές της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, ικανό να μεταφέρει τη στρατηγική από το εθνικό επίπεδο σε κάθε σπίτι, διασφαλίζοντας ότι η καμπάνια δεν χάνει την επαφή με τις τοπικές ανάγκες και προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Ωστόσο, η καριέρα του Jack δεν ήταν χωρίς αμφισβήτηση. Ένα από τα κύρια σημεία κριτικής ήταν η εμπλοκή του στην προσπάθεια του Τραμπ να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020. Αν και δεν κατηγορήθηκε απευθείας, το γεγονός ότι ήταν ένας από τους βασικούς στρατηγιστές της εκστρατείας που συνέχισε να στηρίζει τους ισχυρισμούς περί νοθείας των εκλογών, τον έθεσε στο στόχαστρο τόσο των Δημοκρατικών όσο και ορισμένων μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων. Αυτή η σύνδεση με τις διαφιλονικούμενες ενέργειες της εκστρατείας του Τραμπ τον έχει καταστήσει αμφιλεγόμενη φιγούρα για μερίδα του πολιτικού κόσμου.

Eric Branstad (Strategist)

Ο Eric Branstad είναι ένας από τους πιο έμπειρους πολιτικούς στρατηγιστές της ομάδας του Τραμπ, με βαθιά γνώση των αγροτικών και μεσοδυτικών πολιτειών των Ηνωμένων Πολιτειών. Προέρχεται από μια οικογένεια με ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς, καθώς ο πατέρας του, Terry Branstad, υπήρξε κυβερνήτης της Αϊόβα και αργότερα πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα υπό τον Τραμπ. Ο Branstad χρησιμοποιεί τις στενές του σχέσεις με την αγροτική κοινότητα και τα πολιτικά δίκτυα στη Μινεσότα και την Αϊόβα για να κινητοποιήσει υποστηρικτές σε κρίσιμες εκλογικές περιοχές.

Η καριέρα του Branstad επικεντρώνεται στη στρατηγική σκέψη και την τοπική κινητοποίηση ψηφοφόρων, ειδικά στις πολιτείες-κλειδιά του εκλογικού χάρτη. Ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της καμπάνιας του Τραμπ το 2016 στην Αϊόβα, που ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες νίκες της τότε καμπάνιας, και αυτή η επιτυχία ενίσχυσε τη φήμη του ως στρατηγικού μυαλού ικανό να φέρει δύσκολες νίκες.

Eric Branstad
Eric Branstad

Θεωρείται ότι γνωρίζει καλύτερα από πολλούς στρατηγιστές την πολιτική δυναμική των μεσοδυτικών πολιτειών και την επίδραση των πολιτικών του Τραμπ σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως η γεωργία και το εμπόριο.

Ωστόσο, όπως και πολλοί συνεργάτες του Τραμπ, ο Branstad έχει δεχθεί κριτική, κυρίως λόγω της έντονης υποστήριξής του προς την αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020. Οι πολιτικοί αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι έδωσε ώθηση σε θεωρίες συνωμοσίας που αποδυνάμωσαν την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημοκρατική διαδικασία. Παράλληλα, η στενή του σχέση με τον Τραμπ τον έχει κάνει αντικείμενο επικρίσεων από τους Δημοκρατικούς και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που θεωρούν τη στρατηγική του διχαστική.

Jason Miller (Senior Advisor)

Ο Jason Miller, ένας από τους πιο έμπιστους και σταθερούς συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην τρέχουσα προεκλογική καμπάνια του πρώην Προέδρου ως ανώτερος σύμβουλος. Η πορεία του στην πολιτική επικοινωνία και στρατηγική τον καθιστά έναν από τους κεντρικούς αρχιτέκτονες του μηνύματος της καμπάνιας του Τραμπ. Έχοντας διατελέσει σύμβουλος και στην εκστρατεία του 2016, ο Miller γνωρίζει βαθιά τη βάση των υποστηρικτών του Τραμπ και τη σημασία της κοινωνικής δικτύωσης και των νέων μέσων ενημέρωσης για την επιτυχία της καμπάνιας.

Ο Miller έχει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική επικοινωνία, κάτι που του επέτρεψε να παίξει κεντρικό ρόλο στην προώθηση του μηνύματος του Τραμπ και στη διαχείριση των αντιδράσεων από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Θεωρείται ειδικός στη χρήση των κοινωνικών δικτύων, και η στρατηγική του περιλαμβάνει τη διασπορά μηνυμάτων που συχνά βρίσκουν απήχηση στη βάση του Τραμπ. Η ικανότητά του να εκφράζει τα αιτήματα και τα παράπονα των συντηρητικών ψηφοφόρων, ειδικά μέσω του Twitter και του Facebook, είναι ένας από τους λόγους που ο Τραμπ διατήρησε μια τόσο ισχυρή παρουσία στα social media.

Από την πλευρά της θετικής δημοσιότητας, ο Miller έχει επαινεθεί για την επιδέξια επικοινωνιακή του στρατηγική και τη δυνατότητα του να διαχειρίζεται τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ της κινητοποίησης των υποστηρικτών του Τραμπ και της διείσδυσης σε πιο μετριοπαθείς ομάδες ψηφοφόρων. Η δέσμευσή του στην ιδέα της «Άμεσης Δημοκρατίας» μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπου οι πολιτικοί μπορούν να παρακάμπτουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, του έχει αποδώσει ευρεία αναγνώριση στους συντηρητικούς κύκλους.

Jason Miller
Jason Miller © EPA / Doug Mills

Ωστόσο, ο Miller έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών αμφιλεγόμενων καταστάσεων που έφεραν αρνητική δημοσιότητα. Το πιο σημαντικό περιστατικό αφορά την προσωπική του ζωή, με κατηγορίες που σχετίζονται με μια εξωσυζυγική σχέση και θέματα γύρω από την προσωπική του ηθική. Αυτές οι κατηγορίες, αν και δεν επηρέασαν την επαγγελματική του πορεία σε μεγάλο βαθμό, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από μερίδα του Τύπου και των πολιτικών του αντιπάλων. Επιπλέον, όπως πολλοί συνεργάτες του Τραμπ, ο Miller επικρίθηκε για τη συμμετοχή του στην αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020 και για την προώθηση θεωριών συνωμοσίας που σχετίζονται με τις εκλογές.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν σε αυτές τις αμερικανικές εκλογές δεν είναι απλή. Ο Τραμπ πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ενίσχυση της πολιτικής του βάσης και στην προσπάθεια να πείσει τους μετριοπαθείς και αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Καθώς προετοιμάζεται για το επερχόμενο debate με την Κάμαλα Χάρις, οι στενοί του συνεργάτες παίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στη στρατηγική του, αλλά και στη διαμόρφωση των βασικών συνθημάτων της καμπάνιας του, τα οποία εκφράζουν την επικίνδυνη για τους επικριτές του πολιτική του ατζέντα. Τα συνθήματα όπως “Save America”, “Win Back The White House”, και το κλασικό “Make America Great Again” δεν είναι απλά επικοινωνιακά εργαλεία, αλλά στρατηγικές που αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες της εκστρατείας του Τραμπ. Η επιτυχία τους βασίζεται στη στενή συνεργασία της ομάδας του, η οποία επιλέγει με ακρίβεια τα μηνύματα που αντηχούν στις διάφορες ομάδες των ψηφοφόρων.

Όλοι οι άνθρωποι του Τραμπ
Chris LaCivita και Susie Wiles, οι δύο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump © Tom Brenner for The Washington Post via Getty Images

Ντόναλντ Τραμπ: Τα προεκλογικά συνθήματα που χρησιμοποιεί για την προεδρία των ΗΠΑ - Τα μηνύματα στους αμερικανούς ψηφοφόρους

Το “Save America” εκφράζει την ανάγκη για πολιτική σωτηρία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ είναι ο μόνος που μπορεί να προστατεύσει την Αμερική από την «καταστροφή» που υποτίθεται ότι έφερε η σημερινή διακυβέρνηση. Το σύνθημα “Win Back The White House” έχει στόχο να κινητοποιήσει τη βάση του, προβάλλοντας τη νίκη ως επανάκτηση μιας θέσης εξουσίας που «ανήκει» στους υποστηρικτές του. Το “Make America Great Again” συνεχίζει να αποτελεί ένα ισχυρό κάλεσμα επιστροφής στις αρχές που ο Τραμπ προωθεί ως θεμέλια της αμερικανικής επιτυχίας. Παράλληλα, το σύνθημα “I was indicted for you!” προσπαθεί να μετατρέψει τις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε ένα προσωπικό κάλεσμα αγώνα για τους υποστηρικτές του, δείχνοντας ότι οι διώξεις του είναι μέρος μιας «σταυροφορίας» υπέρ των πολιτικών τους ιδεών. Τέλος, το “America First” αποτελεί τη θεμέλια λίθο της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής του Τραμπ, δίνοντας έμφαση στην προτεραιότητα των αμερικανικών συμφερόντων. Η στρατηγική χρήση αυτών των συνθημάτων από την ομάδα του έχει ως στόχο να εδραιώσει την εικόνα του Τραμπ ως του μοναδικού υποψήφιου που μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας.

Susie Wiles
Susie Wiles © Jabin Botsford / The Washington Post via Getty Images

Η επιτυχία αυτής της στρατηγικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της ομάδας του να συνδέσει αυτά τα μηνύματα με τα βαθύτερα συναισθήματα των ψηφοφόρων, ειδικά σε μια εποχή όπου η πολιτική επικοινωνία γίνεται όλο και πιο κυνική και ανταγωνιστική. Σε μια τέτοια πολιτική αρένα, η δύναμη των συνθημάτων και η σωστή τους χρήση μπορεί να κρίνει την έκβαση της εκλογικής μάχης. Σε λίγες ώρες και σε λίγες εβδομάδες θα κριθούν από τα αποτελέσματα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.