Κοσμος

25χρόνια κάθειρξη στον Ελληνοαμερικανό εκτελεστή Φώτιος Γκέας για τον φόνο του Τζέιμς «Γουάιτι» Μπούλτζερ

Πάροτι στενός συνεργάτης της Μαφίας δεν μπορούσε να γίνει μέλος της επίσημα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φώτιος Γκέας: 25χρόνια κάθειρξη στον Ελληνοαμερικανό εκτελεστή για τον φόνο του Τζέιμς «Γουάιτι» Μπούλτζερ.

Ο Φώτιος «Φρέντι» Γκέας, ένας πρώην εκτελεστής της μαφίας καταδικάστηκε την Παρασκευή σε 25 χρόνια κάθειρξη για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του διαβόητου γκάνγκστερ της Βοστώνης Τζέιμς «Γουάιτι» Μπούλγκερ στη φυλακή το 2018.

Ο Φώτιος «Φρέντι» Γκέας καταδικάστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη βόρεια Δυτική Βιρτζίνια, αφού δήλωσε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και επίθεση με αποτέλεσμα σοβαρές σωματικές βλάβες.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Γκέας χρησιμοποίησε μια κλειδαριά που ήταν προσαρτημένη σε μια ζώνη για να χτυπήσει επανειλημμένα τον Μπούλγκερ στο κεφάλι λίγες ώρες αφότου έφτασε στο σωφρονιστικό ίδρυμα των ΗΠΑ, στο Χέιζελτον, από ένα άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα στη Φλόριντα τον Οκτώβριο του 2018.

Ο Μπούλγκερ, ο οποίος διοικούσε τη συμμορία, κυρίως ιρλανδική, στη Βοστώνη τη δεκαετία του 1970 και του '80, ήταν επίσης πληροφοριοδότης του FBI που κάρφωνε τον κύριο αντίπαλο της συμμορίας του, σύμφωνα με το γραφείο. Ο Μπούλγκερ αρνήθηκε σθεναρά ότι υπήρξε ποτέ κυβερνητικός πληροφοριοδότης.

Ο Μπούλγκερ έγινε ένας από τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες της χώρας αφού διέφυγε από τη Βοστώνη το 1994 χάρη σε μια πληροφορία από τον σύνδεσμό του στο FBI ότι επρόκειτο να του απαγγελθούν κατηγορίες. Συνελήφθη σε ηλικία 81 ετών μετά από περισσότερα από 16 χρόνια φυγής και καταδικάστηκε το 2013 για 11 δολοφονίες και δεκάδες άλλα εγκλήματα συμμοριών.

Ο Γκέας ήταν στενός συνεργάτης της Μαφίας και δρούσε ως εκτελεστής, αλλά δεν ήταν επίσημα μέλος, επειδή είναι Έλληνας και όχι Ιταλός. Ο ίδιος και ο αδελφός του καταδικάστηκαν σε ισόβια το 2011 για το ρόλο τους σε διάφορα βίαια εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Adolfo «Big Al» Bruno το 2003, αρχηγού της εγκληματικής οικογένειας Genovese στο Springfield της Μασαχουσέτης. 

Μετά τη δολοφονία, οι ειδικοί επέκριναν τη μεταφορά του Μπούλγκερ στο Χέιζελτον, όπου οι εργαζόμενοι είχαν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για βία και υποστελέχωση, και την τοποθέτησή του στο γενικό πληθυσμό.

Μια έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαπίστωσε το 2022 ότι η δολοφονία ήταν αποτέλεσμα πολλαπλών επιπέδων διοικητικών αποτυχιών, εκτεταμένης ανικανότητας και λανθασμένων πολιτικών στο ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών. Ο γενικός επιθεωρητής δεν βρήκε στοιχεία για «κακόβουλη πρόθεση» οποιουδήποτε υπαλλήλου του Γραφείου, αλλά δήλωσε ότι μια σειρά γραφειοκρατικών λαθών άφησε τον Μπούλγκερ στο έλεος αντίπαλων γκάνγκστερ.

Πηγή: AP