Κοσμος

Ο γκουρού των προβλέψεων αποκάλυψε τον νικητή των Αμερικανικών εκλογών

Moναδική φορά που δεν επιβεβαιώθηκε ήταν το 2000

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αμερικανικές εκλογές: Ποιος θα κερδίσει - Τι προβλέπει ο γκουρού 

Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα και η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις Αμερικανικές εκλογές Κάμαλα Χάρις θα νικήσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου - τουλάχιστον σύμφωνα με τον ιστορικό που ονομάστηκε «Νοστράδαμος» των προγνωστικών για τις προεδρικές εκλογές.

Πρόκειται για την τελευταία προεκλογική προφητεία του Άλαν Λίχτμαν, διακεκριμένου καθηγητή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει προβλέψει με επιτυχία τα αποτελέσματα των Aμερικανικών εκλογών από το 1984. Moναδική φορά που δεν επιβεβαιώθηκε ήταν το 2000. 

«Οι Δημοκρατικοί θα κρατήσουν τον Λευκό Οίκο και η Κάμαλα Χάρις θα είναι η επόμενη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Λίχτμαν στο βίντεο.

Οι προβλέψεις του βασίζονται σε ένα μοντέλο ιστορικού δείκτη που ονομάζει «Τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο». Το μοναδικό αυτό σύστημα, το οποίο ανέπτυξε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μαζί με τον Ρώσο γεωφυσικό Βλαντιμίρ Κεϊλίς-Μπόροκ, αναλύει το πολιτικό τοπίο μέσα από τον φακό 13 δηλώσεων τύπου «σωστό-λάθος» που επικεντρώνονται στο κόμμα του εκάστοτε προέδρου.

Η ανάλυση του Λίχτμαν αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τις στρατηγικές της εκστρατείας,, τα σχέδια πολιτικής και άλλους παράγοντες στους οποίους τείνουν να στηρίζονται οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές και αναλυτές.

Ο Λίχτμαν ήταν ένας από τους λίγους πολιτικούς αναλυτές που προέβλεψε με ακρίβεια πριν από τις εκλογές του 2016 ότι ο Τραμπ θα νικούσε την τότε υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο, το μοντέλο του έδειχνε ότι ο Tραμπ θα κέρδιζε τη λαϊκή ψήφο, την οποία έχασε παρά την εξασφάλιση του Κολλεγίου Εκλεκτόρων.