Κοσμος

Σαν σήμερα: Ο Μπαζ Όλντριν δεν σηκώνει τις προσβολές συνωμοσιολόγων

Η απρόσμενη απάντηση στην επίθεση για τα hoaxes της σελήνης

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα: Ο Μπαζ Όλντριν δεν σηκώνει τις προσβολές συνωμοσιολόγων - Η απρόσμενη απάντηση στην επίθεση για τα hoaxes της σελήνης

Σαν σήμερα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2002, ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν - ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι - περπατά έξω από ένα ξενοδοχείο στο Μπέβερλι Χιλς όταν ένας συνωμοσιολόγος αρχίζει να τον παρενοχλεί και να τον κατηγορεί ότι λέει ψέματα για την προσεδάφιση του Apollo 11 στη Σελήνη.

Εξοργισμένος, ο Όλντριν τον χτυπάει στο πρόσωπο. «Εσύ είσαι αυτός που είπε ότι περπάτησες στο φεγγάρι ενώ δεν το έκανες», είπε ο Μπαρτ Σίμπρελ στον Όλντριν καθώς περνούσε δίπλα από το κινηματογραφικό του συνεργείο έξω από το Luxe Hotel.

«Θα φύγεις μακριά μου;», προειδοποίησε ο εξοργισμένος Άλντριν τον άνδρα στο περιστατικό που κατέγραψε το βίντεο.

Ο Σίμπρελ απάντησε: «Είσαι δειλός και ψεύτης και ... ». Ο 72χρονος τότε Όλντριν, χτύπησε τον Σίμπρελ στο σαγόνι, πριν τελειώσει την πρότασή του.

Ο Σίμπρελ είχε ταλαιπωρήσει τους αστροναύτες του Apollo περισσότερες από μία φορές ενώ έβαλε ακόμη και μια Βίβλο στο πρόσωπο του Όλντριν και του ζήτησε να ορκιστεί σε αυτήν ότι η προσελήνωση ήταν πραγματική και ότι όντως περπάτησε στο σεληνιακό τοπίο.

Ο Σίμπρελ προσπάθησε να υποβάλει μήνυση για επίθεση εναντίον του Όλντριν, αλλά το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση και χαρακτήρισε τον Σίμπρελ ηθικό αυτουργό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσεδάφιση στην Σελήνη αποτέλεσε για πολλά χρόνια πεδίο ανάπτυξης συνωμοσιών με πολλούς ανθρώπους να μην πιστεύουν ακόμα και σήμερα πως έγινε στην πραγματικότητα.

Μάλιστα, το πρώτο hoax σχετικά με την Σελήνη κυκλοφόρησε σχεδόν 200 χρόνια πριν, στις 25 Αυγούστου 1835.

Το «Μεγάλο Hoax της Σελήνης» ήταν μια σειρά έξι άρθρων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα The Sun της Νέας Υόρκης, αρχής γενομένης στις 25 Αυγούστου 1835, σχετικά με την υποτιθέμενη ανακάλυψη ζωής στη Σελήνη. Οι ανακαλύψεις αποδόθηκαν ψευδώς στον Σερ Τζον Χέρσελ, έναν από τους πιο γνωστούς αστρονόμους της εποχής και στον φανταστικό σύντροφό του Άντριου Γκραντ.