Κοσμος

ΗΠΑ: Influencers οπαδοί του Τραμπ εξαπατήθηκαν για να εργαστούν σε μυστική επιχείρηση υπέρ του Κρεμλίνου

Εργάστηκαν εν αγνοία τους για μια εταιρεία - βιτρίνα ρωσικών συμφερόντων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική του ομιλία
Ο υποψήφιος πρόεδρος των αμερικανικών εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ © ΕΡΑ/JIM LO SCALZO

ΗΠΑ: Συντηρητικοί influencers εξαπατήθηκαν για να εργαστούν σε μυστική επιχείρηση υπέρ του Κρεμλίνου

Μια αμερικάνικη εταιρεία μέσων ενημέρωσης που συνδέεται με έξι συντηρητικούς influencers – συμπεριλαμβανομένων γνωστών προσωπικοτήτων – χρηματοδοτήθηκε κρυφά από υπαλλήλους ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Right-wing influencers in US paid by Russia says Justice Department

Η επιρροή των influencers υπέρ του Κρεμλίνου

Αποστολή των influencers, σύμφωνα με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ,  ήταν να αναπαράγουν βίντεο στην αγγλική γλώσσα προκαλώντας τη διαίρεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Αυτό θα είχε ως σκοπό να μειωθεί η επιθετικότητα της Ουάσινγκτον στα ρωσικά συμφέροντα, όπως ο πόλεμος του στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

«Έχουν εκατομμύρια οπαδούς στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικοί παράγοντες του δεξιού πολιτικού χώρου από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος. Και εργάστηκαν εν αγνοία τους για μια εταιρεία που ήταν βιτρίνα σε μια ρωσική επιχείρηση επιρροής», λένε οι εισαγγελείς. Το κατηγορητήριο δείχνει πώς η Μόσχα  προσπαθεί να επωφεληθεί από την αλματώδη αύξηση της δημοτικότητας των δεξιών podcasters, των livestreamers και άλλων δημιουργών περιεχομένου που έχουν γιγαντωθεί μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ισχυρίζεται ότι οι influencers, σε ορισμένους από τους οποίους, όπως λέει, δόθηκαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης της εταιρείας, έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Αντιθέτως, κατηγορεί δύο υπαλλήλους της RT, μιας ρωσικής κρατικής εταιρείας στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, ότι έδωσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία δημιουργίας περιεχομένου με έδρα το Τενεσί για περιεχόμενο φιλικό προς τη Ρωσία.

Οι δύο υπάλληλοι, Kostiantyn Kalashnikov και η Elena Afanasyeva  κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παραβίαση του νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων.

Η επιρροή των influencers και οι προειδοποιήσεις

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει και στο παρελθόν για την εκμετάλλευση από τη Ρωσία ανυποψίαστων Αμερικανών για την προώθηση προπαγάνδας στις εκλογές του 2024, αλλά το κατηγορητήριο της Τετάρτης είναι η πιο λεπτομερής περιγραφή αυτών των προσπαθειών μέχρι σήμερα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε επιχειρήσεις επιρροής για να βοηθήσει τον Τραμπ στις εκλογές του 2020, ενώ η εκστρατεία του το 2016 επωφελήθηκε από το hacking Ρώσων αξιωματικών και από την προσπάθεια προβολής περιεχομένου ρωσικής επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Right-wing influencers unknowingly spread Russia propaganda, US says

Ποιοι είναι οι έξι influencers

Αν και το κατηγορητήριο δεν κατονομάζει την εταιρεία με έδρα το Τενεσί, οι λεπτομέρειες ταιριάζουν ακριβώς με την Tenet Media, μια εταιρεία διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι φιλοξενεί «ένα δίκτυο ετερόδοξων σχολιαστών που εστιάζουν σε δυτικά πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα».

Ο ιστότοπος της Tenet απαριθμεί έξι influencers που παρέχουν περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των Pool, Johnson, Rubin, Lauren Southern, Tayler Hansen και Matt Christiansen. Συνολικά, έχουν εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube και στο «X». Τα κανάλια τους έχουν επίσης δημιουργήσει κοινότητες για τους συντηρητικούς Αμερικανούς που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις πηγές των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης μετά την ήττα του Τραμπ το 2020 και την πανδημία του κορονοϊού.

Χιλιάδες δολάρια η αμοιβή των influencers

Το κατηγορητήριο δείχνει ότι ορισμένοι από τους influencers πληρώνονταν αδρά για το έργο τους. Το συμβόλαιο ενός άγνωστου influencer περιελάμβανε μηνιαία αμοιβή 400.000 δολαρίων, μπόνους 100.000 δολαρίων και πρόσθετο μπόνους απόδοσης.

Οι εκπομπές της Tenet Media τους τελευταίους μήνες παρουσίαζαν συντηρητικούς καλεσμένους υψηλού προφίλ, όπως η συμπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών Λάρα Τραμπ, ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Βίβεκ Ραμασουάμι και η υποψήφια για τη Γερουσία των ΗΠΑ Κάρι Λέικ.

Τα σχεδόν 2.000 βίντεο που αναρτήθηκαν από την εταιρεία είχαν περισσότερες από 16 εκατομμύρια προβολές μόνο στο YouTube, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Ο πρόεδρος της Tenet Media, Liam Donovan είναι ο σύζυγος της Lauren Chen, μιας Καναδέζας influencer που έχει εμφανιστεί ως καλεσμένη σε πολλά βίντεο της Tenet Media. Η Chen συνδέεται με τη συντηρητική οργάνωση νεολαίας Turning Point USA και έχει φιλοξενήσει εκπομπές για το δεξιό δίκτυο Blaze Media.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.