Κοσμος

Σαν σήμερα: Ο Κάρολος στον βρετανικό θρόνο μετά από την πιο μακρά αναμονή διαδοχής

Η «κακοδαιμονία» στο Παλάτι και τα σενάρια επιστροφής των Sussexes

A.V. Team
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βασιλιάς Κάρολος: Σαν σήμερα στον βρετανικό θρόνο - Η «κακοδαιμονία» στο Παλάτι και τα σενάρια επιστροφής των Sussexes 

To Παλάτι στο Ηνωμένο Βασίλειο ταλανίζεται από προβλήματα υγείας και σενάρια για το αν υπάρξει «γέφυρα» επανασύνδεσης μεταξύ του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι. Σαν σήμερα όμως στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ Β', η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών στο κάστρο Balmoral της Σκωτίας και το στέμμα περνάει στον Βασιλιά Κάρολο.

Η διακυβέρνηση της βασίλισσας Ελισάβετ

Η 27χρονη Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη Ουίνδσορ στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953, μετά το θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ'. Στη στέψη της ήταν παρών ο τετράχρονος γιος της και μελλοντικός βασιλιάς Κάρολος.

Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953 © Wikipedia

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορούμαστε και θα στηριζόμαστε από τη γνώση του σεβασμού και της βαθιάς αγάπης με την οποία η Βασίλισσα ήταν τόσο ευρέως αποδεκτή», ανέφερε ο βασιλιάς Κάρολος σε δήλωσή του μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο μετά την ανακοίνωση για να θρηνήσει τη Βασίλισσα παρά την καταρρακτώδη βροχή. Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στα Ανάκτορα και τις επόμενες ημέρες για να αφήσουν λουλούδια. Πολλοί άλλοι, τόσο απλοί άνθρωποι όσο και σημαντικές προσωπικότητες, έκαναν αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέλνοντας τα συλλυπητήρια τους στη Bρετανική Bασιλική Oικογένεια και γράφοντας αφιερώματα για τη Βασίλισσα.

Η Κρατική Κηδεία της Βασίλισσας έγινε στο Λονδίνο στις 19 Σεπτεμβρίου. Συμπεριελάμβανε τρεις μεγαλοπρεπείς νεκρικές πομπές και πολλά παραδοσιακά τελετουργικά. Όπως ήταν φυσικό στην κηδεία ήταν προσκεκλημένοι πολλοί αρχηγοί κρατών και μέλη από Βασιλικές Οικογένειες της Ευρώπης και του κόσμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησαν την κηδεία 28 εκατομμύρια άνθρωποι και στις Ηνωμένες Πολιτείες 11.4 εκατομμύρια. Κατά την Washington Post, η κηδεία ίσως να ήταν το γεγονός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη τηλεοπτική κάλυψη στα παγκόσμια χρονικά.

Κατά τη διάρκεια των επτά δεκαετιών διακυβέρνησής της, η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε μια αγαπημένη διεθνής προσωπικότητα και ταξίδευε συχνά σε όλο τον κόσμο. Έβλεπε τη δημόσια και φιλανθρωπική υπηρεσία ως σημαντικό μέρος του ρόλου της ως μονάρχης. Η Ελισάβετ συνδέθηκε με περισσότερα από 600 φιλανθρωπικά ιδρύματα, στρατιωτικές, επαγγελματικές και δημόσιες οργανώσεις.

Ο Κάρολος και η διαδοχή

Ο Κάρολος Γ’ γεννήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948. Ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, και έτσι σε ηλικία 4 ετών έγινε ο πρώτος διάδοχος του θρόνου, όταν η μητέρα του, Ελισάβετ Β’, στέφθηκε Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 29 Ιουλίου 1981, ο Κάρολος παντρεύτηκε τη λαίδη Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ, κόρη του 8ου κόμη Σπένσερ. Ο βασιλικός γάμος έγινε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και αποτέλεσε παγκόσμιο γεγονός για τα μέσα ενημέρωσης. Μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και τον παρακολούθησαν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι· μετά την τελετή, η Νταϊάνα πήρε τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

24 Φεβρουαρίου 1981, Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο πρίγκιπας Κάρολος © EPA/STRINGER

Στις 21 Ιουνίου 1982 γεννήθηκε το πρώτο παιδί του ζευγαριού, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ της Ουαλίας και ο τότε δεύτερος στη σειρά διάδοχος του θρόνου. Το δεύτερο παιδί τους, ο πρίγκιπας Ερρίκος Κάρολος Αλβέρτος Ντέιβιντ (γνωστός ως Χάρι), γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1984.

8 χρόνια μετά ανακοινώθηκε ότι ο Κάρολος και η Νταϊάνα αποφάσισαν να χωρίσουν, με το διαζύγιο να βγαίνει στις 28 Αυγούστου 1996. Παρόλα αυτά, η Νταϊάνα συνέχισε να ζει στο παλάτι του Κένσινγκτον, ώστε να ασκεί το δημόσιο έργο της και να μοιράζονται με τον Κάρολο την ευθύνη της ανατροφής των γιων τους.

Μόλις έναν χρόνο αργότερα, στις 30 Αυγούστου του 1997, η λαίδη Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι.

Στις 9 Απριλίου 2005 παντρεύτηκε την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, την γυναίκα με την οποία είχε εξωσυζυγική σχέση ενώ ήταν ακόμα παντρεμένος με την Νταϊάνα. Ο γάμος τους έγινε με πολιτική τελετή, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην βασιλική οικογένεια.

O βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ' και η βασιλική σύζυγος, Καμίλα © EPA / NEIL HALL

Την επόμενη δεκαετία το δημόσιο ενδιαφέρον στράφηκε προς τους γιους του πρίγκιπα, οι οποίοι «κέρδισαν» τα φώτα της δημοσιότητας με τους βασιλικούς γάμους τους και τις μεταξύ τους φιλονικίες, με κορωνίδα όταν ο Χάρι με την σύζυγό του Μέγκαν αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και έπαψαν να θεωρούνται μέλη της βασιλικής οικογένειας.

H κακοδαιμονία στο Παλάτι

Το Παλάτι ταλανίζεται από προβλήματα υγείας καθώς τόσο ο Βασιλιάς Κάρολος και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, κάτι που σόκαρε τη Βρετανία.

Σύμφωνα με την έκθεση «Sovereign Grant Report» συνολικά το παλάτι έλαβε 138.303 είδη αλληλογραφίας κατά τη διάρκεια του έτους, με 27.620 να περιλαμβάνουν ευχές για τον βασιλιά Κάρολο και την Κέιτ Μίντλετον μετά τις αντίστοιχες αναφορές για την υγεία τους.

H είδηση στις 5 Φεβρουαρίου πως ο Βασιλιάς Κάρολος πάσχει από καρκίνο σόκαρε τους Βρετανούς. «Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο Βασιλιάς για καλοήθη υπερτροφία του προστάτη παρατηρήθηκε ένα ξεχωριστό θέμα, που προκάλεσε ανησυχία. Στις διαγνωστικές εξετάσεις που ακολούθησαν, εντοπίστηκε μία μορφή καρκίνου», ανέφερε στην αρχή της ανακοίνωσης του το Παλάτι, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται για καρκίνο στον προστάτη. 

© Instagram / theroyalfamily

Στα νεότερα της υγείας του Βασιλιά Καρόλου απάντησε η Καμίλα που επέστρεψε στα βασιλικά της καθήκοντα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η Βασίλισσα επισκέφθηκε σήμερα ένα νέο κέντρο για τον καρκίνο στο Royal United Hospital στο Bath. «Είναι καλά;» ρώτησε μια γυναίκα την Καμίλα. «Πάει πολύ καλά», απάντησε εκείνη χωρίς να δώσει ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την υγεία των ανώτερων βασιλικών προσώπων είναι συνήθως ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό και ανακοινώνονται στο κοινό μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.

Λίγους μήνες μετά επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντά του αλλά η κατάσταση υγείας του Βασιλιά παραμένει νούμερο ένα θέμα στη Βρετανία. Ένα μήνα μετά με ένα βίντεο στα μέσα δικτύωσης η Κέιτ Μίντλετον, έπειτα από την πάροδο αρκετών ημερών με διακίνηση θεωριών συνωμοσίας για την ίδια, το πού βρίσκεται και τι συμβαίνει στο Παλάτι, ανακοίνωσε η ίδια μέσω βίντεο ότι πάσχει από καρκίνο, που διαγνώστηκε σε πρώιμο στάδιο, και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία χημειοθεραπείας.

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση τον Ιούνιο στο «Trooping the Colour» που πραγματοποιείται στο Whitehall για τα επίσημα γενέθλια του βασιλιά.  Η ίδια ένα μήνα μετά όπως ορίζει η παράδοση βρέθηκε και στο τελικού του Wimbleton στο τένις και παρέδωσε το τρόπαιο στον νικητή Κάρλος Αλκαράθ.

© Getty / Karwai Tang

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως λόγω τους θέματος υγείας τόσο η ίδια όσο και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είχαν αποφασίσει ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές: τόσο στον κλειστό πυρήνα της δικής τους πενταμελούς οικογένειας όσο και στην ευρύτερη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

Άλλωστε, πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον, ή τώρα πια πριγκίπισσα Κάθριν της Ουαλίας επί το ορθότερο, είναι οι άνθρωποι που στη γραμμή διαδοχής καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη φάση του θεσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά από τη στιγμή που θα αναλάβουν τα ηνία στην ηγεσία της βασιλικής εταιρείας.

© EPA

Οι Sussexes

Πέραν των όλων προβλημάτων στο Μπάκιγχαμ, η «κόντρα» Ουίλιαμ και Χάρι δε λέει να κοπάσει. Ή μήπως όχι;

Τον Αύγουστο οργίασαν οι φήμες ότι οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι συναντήθηκαν στο πλαίσιο κοινωνικής υποχρέωσης και συγκεκριμένα στην κηδεία του θείου του Ρόμπερτ Φέλοους. Το νέο αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ώρες και ενώ η ρήξη στη σχέση των δύο αδελφών καλά κρατεί. Οι ντόπιοι στο Snettisham, Nortfolk, λένε ότι ήταν και οι δύο παρόντες στη νεκρώσιμη ακολουθία του Λόρδου, ο οποίος πέθανε νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο.

© Dominic Lipinski - WPA Pool/Getty Images

Πρακτικά, αυτή είναι και η πρώτη φορά που Ουίλιαμ και Χάρι εμφανίζονται μαζί μετά από δύο χρόνια, όταν βρέθηκαν για τελευταία φορά και μαζί με τις συζύγους τους, Κέιτ και Μέγκαν, κατά τη διάρκεια της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οριστική ρήξη στη σχέση των δύο αδελφών επήλθε, όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο Δούκας του Σάσεξ προχώρησε στην έκδοση των απομνημονευμάτων του. Το Spare (Ρεζέρβα, όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου στα ελληνικά) και όσα αναφέρονταν στις σελίδες του πρακτικά έθεσε τέλος τόσο στις αδελφικές όσο και στις «διπλωματικές» σχέσεις ανάμεσα στον Ουίλιαμ και τον Χάρι.

Πρίγκιπας Χάρι: Σκέψεις για επιστροφή στο Παλάτι;

Ο πρίγκιπας Χάρι φέρεται να ζήτησε συμβουλές από τους πρώην βοηθούς του σχετικά με το ενδεχόμενο μιας επιστροφής από τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια μερική επαναφορά στο βασιλικό σχήμα, όπως αποκάλυψαν πηγές.

Βασικός στόχος της κίνησης θα ήταν ο Χάρι να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον πατέρα του - αν και οι πηγές τόνισαν ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ δεν επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

© CBS

Η διάγνωση του βασιλιά Καρόλου με καρκίνο, καθώς και η απομάκρυνση της Κέιτ Μίντλετον έχουν δημιουργήσει ένα «κενό» στα βασιλικά καθήκοντα.

Ο ίδιος αναλογίζεται το πρόβλημα και δείχνει διατεθειμένος να βοηθήσει τον αδερφό του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη μητριά του, βασίλισσα Καμίλα, σε όλες τις παραπανίσιες υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, πηγές από τον περίγυρό του δήλωσαν ότι ο πρίγκιπας Χάρι νιώθει μία νοσταλγία μακριά από τους δικούς του, ιδίως σε τόσο δύσκολες στιγμές.

Υπενθυμίζεται ότι το λαμπερό ζευγάρι ζει αυτή τη στιγμή στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνιας με τα παιδιά του πρίγκιπα Άρτσι και πριγκίπισσα Λίλιμπετ.

Η σειρά διαδοχής στο βρετανικό θρόνο

  • Πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο μεγαλύτερος γιος του Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα.
  • Πρίγκιπας Τζορτζ του Κέμπριτζ (γιος του Ουίλιαμ και της Κέιτ), γεννημένος τον Ιούλιο του 2013.
  • Πριγκίπισσα Σάρλοτ του Κέμπριτζ (κόρη του Ουίλιαμ και της Κέιτ), γεννημένη τον Μάιο του 2015.
  • Πρίγκιπας Λούις του Κέιμπριτζ (γιος του Ουίλιαμ και της Κέιτ), γεννημένος τον Απρίλιο του 2018.
  • Πρίγκιπας Χάρι, ο μικρότερος γιος του Καρόλου και της Νταϊάνας, ο οποίος έχει παραιτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα, αλλά διατηρεί τη θέση του στη διαδοχή.
  • Άρτσι Μάουντμπάτεν-Ουίνσδορ, (γιος του Χάρι και της Μέγκαν), γεννημένος τον Μάιο του 2019.
  • Λίλιμπετ Μάουντμπάτεν-Ουίνσδορ, (κόρη του Χάρι και της Μέγκαν), γεννημένη τον Ιούνιο του 2021.
  • Ο πρίγκιπας Άντριου, ο δεύτερος μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και του πρίγκιπα Φίλιππου.