Κοσμος

YouTube: Νέοι περιορισμοί στους έφηβους για βίντεο σχετικά με το βάρος και τη φυσική κατάσταση

Οι επαναλαμβανόμενες προβολές μπορούν να επηρεάσει την ευημερία του νεαρού κοινού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

YouTube: Νέοι περιορισμοί στους έφηβους για βίντεο σχετικά με το βάρος και τη φυσική κατάσταση

Το YouTube σκοπεύει να σταματήσει τις προτάσεις βίντεο σε εφήβους που εξιδανικεύουν σωματικά βάρη, συγκεκριμένα επίπεδα φυσικής κατάστασης ή σωματικά χαρακτηριστικά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιο περιεχόμενο θα μπορούσε να είναι επιβλαβές στο νεανικό κοινό εάν προβάλλεται επανειλημμένα.

YouTube: Κίνδυνος για διαμόρφωση αρνητικών πεποιθήσεων

Η πλατφόρμα θα εξακολουθεί να επιτρέπει σε παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών να βλέπουν τα βίντεο, αλλά οι αλγόριθμοί της δεν θα τους κατακλύζουν με προτάσεις παρόμοιου περιεχόμενου.

Το YouTube δήλωσε ότι τέτοιο περιεχόμενο δεν παραβιάζει τις οδηγίες του, αλλά ότι η επανειλημμένη προβολή του θα μπορούσε να επηρεάσει την ευημερία ορισμένων χρηστών.

Ο παγκόσμιος επικεφαλής υγείας του YouTube, Δρ Γκαρθ Γκράχαμ, δήλωσε: «Καθώς ένας έφηβος αναπτύσσει σκέψεις για το ποιος είναι και τα δικά του πρότυπα για τον εαυτό του, η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση περιεχομένου με εξιδανικευμένα πρότυπα που αρχίζει να διαμορφώνει ένα μη ρεαλιστικό εσωτερικό πρότυπο θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους στη διαμόρφωση αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους».

Το YouTube ανακοίνωσε ότι οι ειδικοί της συμβουλευτικής επιτροπής νέων και οικογενειών του είχαν συμβουλεύσει ότι ορισμένες κατηγορίες που μπορεί να είναι «ακίνδυνες» γενικά, ωστόσο η συνεχόμενη προβολή ενός μεμονωμένου βίντεο θα μπορούσε να είναι «προβληματική».

Το πλαίσιο ασφαλείας έχει ήδη εισαχθεί στις ΗΠΑ

Οι νέες οδηγίες, που εισήχθησαν τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, ισχύουν για περιεχόμενο που: εξιδανικεύει ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά έναντι άλλων, όπως ρουτίνες ομορφιάς για να κάνει τη μύτη σας να φαίνεται πιο λεπτή, εξιδανίκευση της φυσικής κατάστασης ή του σωματικού βάρους, όπως οι ρουτίνες άσκησης που ενθαρρύνουν την επιδίωξη μιας συγκεκριμένης εμφάνισης ή  ενθάρρυνση της κοινωνικής επιθετικότητας, όπως ο σωματικός εκφοβισμός.

Το YouTube δεν θα κάνει πλέον επαναλαμβανόμενες προτάσεις για αυτά τα θέματα σε εφήβους που έχουν καταχωρίσει την ηλικία τους στην πλατφόρμα ως συνδεδεμένοι χρήστες. Το πλαίσιο ασφαλείας έχει ήδη εισαχθεί στις ΗΠΑ.

«Μια υψηλότερη συχνότητα περιεχομένου που εξιδανικεύει ανθυγιεινά πρότυπα ή συμπεριφορές μπορεί να δώσει έμφαση σε δυνητικά προβληματικά μηνύματα – και αυτά τα μηνύματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους ορισμένοι έφηβοι», δήλωσε η Allison Briscoe-Smith, κλινική και σύμβουλος YouTube.

«Τα «προστατευτικά κιγκλιδώματα» μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να διατηρήσουν υγιή πρότυπα, καθώς συγκρίνονται φυσικά με τους άλλους και να υπολογίζουν πώς θέλουν να εμφανίζονται στον κόσμο».