Κοσμος

Τα απολιθώματα ενός νέου είδους δεινοσαύρου ανακάλυψαν ερευνητές στην Ισπανία

Ο Qunkasaura έζησε πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια και είχε ύψος σχεδόν 6 μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
απολιθώματα δεινοσαύρου
Τα απολιθώματα του Qunkasaura pintiquiniestra ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία © GBE-UNED

Τα απολιθώματα ενός νέου είδους δεινοσαύρου ανακάλυψαν ερευνητές στην Ισπανία

Ένα νέο είδος σαυροπόδου δεινοσαύρου που έζησε πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψε ομάδα παλαιοντολόγων στην Ισπανία.

Qunkasaura se une al Lohuecotitan para formar nuevo grupo de dinosaurios afincados en Cuenca

Ο δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε 140 χιλ. ανατολικά της Μαδρίτης

Ο δεινόσαυρος Qunkasaura pintiquiniestra, όπως τον ονόμασε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Πορτογάλο παλαιοντολόγο Πέδρο Μότσο από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας (CIÊNCIAS), ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία απολιθωμάτων Lo Hueco στην κεντρική πόλη Cuenca, περίπου 140 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδρίτης, σύμφωνα με το Eurekalert. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Communications Biology».

Περισσότερα από 12.000 θραύσματα απολιθωμάτων έχουν αποκαλυφθεί εκεί από το 2007 κατά τη διάρκεια εργασιών για την εγκατάσταση μιας γραμμής τρένου υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Λεβάντε. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει μια από τις πιο σημαντικές συλλογές απολιθωμάτων σπονδυλωτών της Ύστερης Κρητιδικής Περιόδου της Ευρώπης.

«Η μελέτη αυτού του δείγματος μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε για πρώτη φορά την παρουσία δύο διακριτών γενεαλογιών σαλτασαυροειδών στην ίδια τοποθεσία απολιθωμάτων. Μία από αυτές τις ομάδες, που ονομάζεται Lirainosaurinae, είναι σχετικά γνωστή στην περιοχή της Ιβηρικής και χαρακτηρίζεται από μικρού και μεσαίου μεγέθους είδη, τα οποία εξελίχθηκαν σε νησιωτικό οικοσύστημα. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη ήταν ένα τεράστιο αρχιπέλαγος αποτελούμενο από πολλά νησιά κατά την Ύστερη Κρητιδική. Ωστόσο, ο Qunkasaura ανήκει σε μια άλλη ομάδα σαυροπόδων, που αντιπροσωπεύεται στην Ιβηρική Χερσόνησο από μεσαίου μεγέθους είδη πριν από 73 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό μας υποδηλώνει ότι αυτή η γενεαλογία έφτασε στην Ιβηρική Χερσόνησο πολύ αργότερα από άλλα είδη δεινοσαύρων», εξηγεί ο Μότσο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Qunkasaura είχε ύψος σχεδόν 6 μέτρα. Συγκριτικά, η ψηλότερη εν ζωή καμηλοπάρδαλη που ζει στον ζωολογικό κήπο της Αυστραλίας, έχει ύψος 5,7 μέτρα. Ο σκελετός του Qunkasaura είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους σκελετούς σαυροπόδων που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη.

Τα απολιθώματα ενός νέου είδους δεινοσαύρου ανακάλυψαν ερευνητές στην Ισπανία
Τα απολιθώματα ενός νέου είδους δεινοσαύρου ανακάλυψαν ερευνητές στην Ισπανία
© Instagram/ciencias_ulisboa_oficial

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.