Κοσμος

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ

Ο Μακρόν ανέθεσε στον Μπαρνιέ τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά από εβδομάδες πολιτικού αδιεξόδου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ - Ο Μακρόν ανέθεσε στον Μπαρνιέ τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά από εβδομάδες πολιτικού αδιεξόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Πέμπτη πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit και του ανέθεσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Μπαρνιέ θα έχει την πρόκληση να προσπαθήσει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025 μέσα από ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο, τη στιγμή που η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ

Ο 73χρονος Μπαρνιέ, ένθερμος ευρωπαϊστής, είναι μέλος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων που εκπροσωπεί την παραδοσιακή δεξιά. Είναι περισσότερο γνωστός στη διεθνή σκηνή για τον ρόλο του στη διαμεσολάβηση για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως βετεράνος της γαλλικής και ευρωπαϊκής πολιτικής επί 40 χρόνια, ο Μπαρνιέ κατείχε διάφορες υπουργικές θέσεις στη Γαλλία, μεταξύ άλλων ως υπουργός Εξωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Διετέλεσε δύο φορές Ευρωπαίος επίτροπος, καθώς και σύμβουλος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το 2021, ο Μπαρνιέ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη στο κόμμα του.

Ο Μακρόν αποδέχθηκε την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ και της κυβέρνησής του τον Ιούλιο, αφού η κεντρώα συμμαχία του «Ensemble» ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας.

Οι προοπτικές του Μπαρνιέ για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης είναι ασαφείς. Επί του παρόντος, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές στις αρχές Ιουλίου. Έχει προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι ανοικτό να συνεργαστεί με τον Μπαρνιέ και δεν θα ασκούσε αμέσως βέτο.

Παρόλα αυτά, ο πολιτικός του RN Λοράν Ζακομπέλι μίλησε απαξιωτικά για τον Μπαρνιέ, λέγοντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1: «Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβέρνησαν τη Γαλλία επί 40 χρόνια».

Ο Μπαρνιέ διετέλεσε επικεφαλής διαπραγματευτής κατά τη διάρκεια της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μακροχρόνιες συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών διήρκεσαν από το 2016 έως το 2021 και είναι γνωστός στους Brexiteers στο Ηνωμένο Βασίλειο για την σκληρή διαπραγμάτευση.

Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1951 σε ένα προάστιο της αλπικής πόλης Γκρενόμπλ, ο Μπαρνιέ εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο σε ηλικία 27 ετών.

Με πληροφορίες από CNN