Κοσμος

Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Λευκός καπνός στο Παρίσι μετά από τρεις μήνες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μισέλ Μπαρνιέ: Είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας που επέλεξε ο Μακρόν - Λευκός καπνός στο Παρίσι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Πέμπτη πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit και του ανέθεσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. 

Ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός.

Θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Το στοίχημα του Μακρόν να προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο απέτυχε, με τον κεντρώο συνασπισμό του να χάνει δεκάδες έδρες και κανένα κόμμα να μην κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία.Ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός.

«Ο Μακρόν αρνείται τη Δημοκρατία»: Σφοδρές οι αντιδράσεις για την επιλογή Μπαρνιέ

«Για το Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτό είναι ένα πραξικόπημα, μια άρνηση της δημοκρατίας. Ο γαλλικός λαός θέλει αλλαγή», κατήγγειλε ο εθνικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ σε δελτίο τύπου. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε μια πολιτική που γυρίζει την πλάτη στα συμφέροντα της Γαλλίας, ξεκινώντας από τη μομφή κατά της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου, ο συνασπισμός που αναδεικνύεται πρώτος καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση. Ποτέ το κόμμα που έχασε τις εκλογές. Η δημιουργία αυτού του προηγούμενου θα ήταν δραματική και επικίνδυνη για τους ίδιους τους θεσμούς», ανέφερε ο Ολιβιέ Φορ, Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), με ανάρτησή του στο X.

«Θα κρίνουμε τη γενική πολιτική του ομιλία, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του επί της ουσίας. Θα υποστηρίξουμε ότι τα μεγάλα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι – αγοραστική δύναμη, ασφάλεια και μετανάστευση – πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης, αν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», εξήγησε ο πρόεδρος του Rassemblement national, Τζόρνταν Μπαρντέλα, στο X.

Με πληροφορίες από Le Figaro