Κοσμος

Αμερικανικές εκλογές 2024: Αγωνία για τη γυναικεία ψήφο

Οι ισχυρισμοί του Βανς αναζωπύρωσαν τον φόβο των Δημοκρατικών ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι αποφασισμένοι να τερματίσουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Εύα Στάμου
Εύα Στάμου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανικές εκλογές 2024: Αγωνία για τη γυναικεία ψήφο
© Oliver Contreras/For The Washington Post via Getty Images

Για ακόμα μια φορά το γυναικείο σώμα γίνεται ένα μείζον πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς στις αμερικανικές εκλογές

Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για τις αμερικανικές εκλογές έχει μετατοπιστεί στο θέμα της γυναικείας ψήφου. Οι δημοσκόποι που εξετάζουν τα στοιχεία των ψηφοφόρων που εγγράφηκαν πρόσφατα στους εκλογικούς καταλόγους, διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται στις περισσότερες πολιτείες: «Η αύξηση των εγγραφών οφείλεται στις γυναίκες». Στη Βόρεια Καρολίνα, για παράδειγμα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ήταν σχεδόν 50% υψηλότερος την εβδομάδα της 21ης Ιουλίου από ό,τι την ίδια εβδομάδα το 2020, και η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ήταν +12 γυναίκες, έναντι +6 γυναικών το 2020. Οι νέοι εγγεγραμμένοι είναι +6 Δημοκρατικοί και το 43% εξ αυτών είναι κάτω των 30 ετών.

Η πρόσφατη δήλωση του Τζέι Ντι Βανς, υποψήφιου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών, ότι την Αμερική κυβερνά «μια άτεκνη ελίτ» προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών

Η πρόσφατη δήλωση του Τζέι Ντι Βανς, υποψήφιου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών, ότι την Αμερική κυβερνά «μια άτεκνη ελίτ» προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών που δεν προέρχονταν μόνο από τον χώρο των Δημοκρατικών, αλλά και από αρκετούς Ρεπουμπλικανούς πολιτευτές που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να τους ταυτίζουν με τέτοιου είδους απόψεις.

Ο Βανς δεν δίστασε να καυτηριάσει αυτήν την «άτεκνη ελίτ» υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που νιώθουν υπερήφανοι που δεν έχουν παιδιά και οι οποίοι έχουν κάνει αμβλώσεις αφού περιφρονούν την οικογενειακή ζωή καθώς και όσους «επενδύουν τον χρόνο και το μέλλον τους στα παιδιά τους».

Οι δηλώσεις του Βανς, που αντηχούν στις ιδεοληψίες της θρησκευτικής δεξιάς, αποτελούν μέρος της τακτικής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να εκφοβίσει τους πολίτες με τον ισχυρισμό ότι αν επικρατήσουν οι αντίπαλοί τους, απειλείται με κατάρρευση όχι μόνο ο θεσμός της οικογένειας, αλλά και του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Οι ισχυρισμοί του Βανς δικαιολογημένα αναζωπύρωσαν τον φόβο των Δημοκρατικών ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι αποφασισμένοι να τερματίσουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ας δούμε το παράδειγμα της Λουιζιάνα: Από την 1η Οκτωβρίου, στην Πολιτεία της Λουιζιάνα θα τεθεί σε ισχύ νόμος που επαναταξινομεί το φάρμακο μισοπροστόλη ως ελεγχόμενη επικίνδυνη ουσία.

Η μισοπροστόλη (misoprostol) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακοπή της κύησης, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για γενική αναπαραγωγική φροντίδα, καθώς και κατά τη διάρκεια επειγόντων περιστατικών για τη θεραπεία της αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Η ουσία εντάσσεται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που περιλαμβάνει φάρμακα αποτελεσματικά και ασφαλή για την κάλυψη σημαντικών ιατρικών αναγκών.

Ωστόσο, αφού οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων έβαλαν στο στόχαστρο το φάρμακο, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Τζεφ Λάντρι, υπέγραψε νόμο με τον οποίο επαναταξινομείται ως ελεγχόμενη επικίνδυνη ουσία, με αποτέλεσμα το φάρμακο να μην είναι πλέον εύκολα διαθέσιμο ούτε για περιπτώσεις αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Οι γιατροί διαμαρτύρονται ότι ο κυβερνήτης, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, παίζει με ζητήματα ζωής και θανάτου.

Την ίδια στιγμή που οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι αυτό που συνέβη στη Λουιζιάνα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες πολιτείες, ο Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη μόλις Παρασκευή ότι θα ψηφίσει κατά ενός εκλογικού μέτρου στη Φλόριντα το οποίο ουσιαστικά θα κατοχύρωνε στο σύνταγμα της πολιτείας τα δικαιώματα άμβλωσης που προηγουμένως προστατεύονταν από την απόφαση Roe v. Wade του 1973.

O Τραμπ, θορυβημένος από την πίεση των ακτιβιστών κατά των αμβλώσεων, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά της αποκατάστασης της πρόσβασης στην άμβλωση στη Φλόριντα

Αρχικά ο Τραμπ είχε υποκύψει στη λαϊκή υποστήριξη για τα δικαιώματα των αμβλώσεων και είχε εκφράσει τη δυσφορία του για την ισχύουσα απαγόρευση των έξι εβδομάδων στη Φλόριντα –ένα όριο που επιτυγχάνεται πριν οι περισσότερες γυναίκες αντιληφθούν ότι είναι έγκυες–, με αποτέλεσμα οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων να εξαπολύσουν σφοδρές επιθέσεις εναντίον του. Έτσι, την Παρασκευή, ο Τραμπ, θορυβημένος από την πίεση των ακτιβιστών κατά των αμβλώσεων, άλλαξε θέση και ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά της αποκατάστασης της πρόσβασης στην άμβλωση στη Φλόριντα.

Για ακόμα μια φορά το γυναικείο σώμα γίνεται ένα μείζον πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς. Ο Τραμπ, αντί να προτείνει κάτι ουσιαστικό για τις γυναίκες σε επίπεδο περίθαλψης, κοινωνικής ασφάλισης και εργασιακής ισότητας, δηλώνει απλώς ότι αγαπά πολύ τις γυναίκες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.