Κοσμος

Κατέθεσε η Πελικό: Η στιγμή που έμαθε την αλήθεια για τη ζωή της, τον σύζυγο και τους βιαστές της

Μίλησε για πρώτη φορά για όσα βίωσε από το 2011 έως το 2020

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πελικό: Η κατάθεσή της στο δικαστήριο για τον σύζυγο και τους βιαστές της - Η απαντήσεις τις στις ερωτήσεις των δικαστών και οι στιγμές που τη σημάδεψαν

«Ο κόσμος μου κατέρρευσε» είπε σήμερα η Ζιζέλ Πελικό που καταθέτει για πρώτη φορά στο δικαστήριο για την αποτρόπαια υπόθεση κατά την οποία ο σύζυγός της τη νάρκωνε με χάπια και έπειτα προσήλκυε αγνώστους για να τη βιάσουν. Μετά από τρεις μέρες ανατριχιαστικών αποκαλύψεων μέσα στη δικαστική αίθουσα στην Αβινιόν, σε μία δίκη που αναμένεται να κρατήσει μέχρι τον Δεκέμβριο στη Γαλλία, η γυναίκα υποχρεώθηκε να δει τα βίντεο από τις αποτρόπαιες πράξεις που υπέστη αυτά τα 10 χρόνια εξαιτίας του συζύγου της, ο οποίος συμμετείχε στους βιασμούς ενεργά και βιντεοσκοπώντας τους.

Η γυναίκα σύμβολο Ζιζέλ Πελικό, επέλεξε η δίκη να μη διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, γιατί όπως είπε «τα εγκλήματα πρέπει να βγαίνουν στο φως». Επί πάνω από 40 λεπτά, δεν έχασε την ψυχραμία της. Εξέφρασε την οργή της χωρίς εξάρσεις και κάλεσε τους κατηγορούμενους να αναλάβουν την «ευθύνη για τις πράξεις τους».

Η αστυνομία «μου έσωσε τη ζωή» είπε εξιστορώντας τη στιγμή που τον Νοέμβριο του 2020 οι ερευνητές τής έδειξαν για πρώτη φορά τις εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα την ίδια. Εκείνη ήταν ναρκωμένη από τον επί 50 χρόνια σύζυγό της ο οποίος  κινηματογραφούσε τους βιαστές που ο ίδιος είχε προσκαλέσει διαδικτυακά.

Η στιγμή που η Πελικό έμαθε την αλήθεια για τη ζωή της

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2020 η Ζιζέλ Πελικό μαθαίνει ότι ο 70χρονος σύζυγός της συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση επειδή βιντεοσκοπούσε κάτω από φούστες γυναικών σε ένα σούπερ μάρκετ. Ο σύζυγός της της είπε ότι είχε κάνει κάτι «ανόητο».

Στις 2 Νοεμβρίου 2020, κλήθηκε μαζί με τον σύζυγό της στο αστυνομικό τμήμα του Carpentras. Νόμιζε ότι επρόκειτο για μια «τυπική διαδικασία». Δεν είχε καμία αμφιβολία για τον σύζυγό της: «Οι ζωές μας δεν ήταν διαφανείς εδώ και 50 χρόνια, αλλά ήμασταν πάντα μαζί. Οικονομικά προβλήματα, προβλήματα σχέσεων, προβλήματα υγείας, πάντα στήριζα τον σύζυγό μου».

Η Ζιζέλ κλήθηκε χωριστά από τον σύζυγό της στο αστυνομικό τμήμα. Η συνέντευξη διήρκεσε μία ώρα και 15 λεπτά και οι ερωτήσεις έρχονταν η μία μετά την άλλη: «Ο τρόπος με τον οποίο πήγαινε η συνέντευξη, δεν καταλάβαινα…» είπε. Ο αστυνομικός της ζήτησε να περιγράψει τον σύζυγό της. Εκείνη περιγράφει έναν άνδρα «στοργικό, ωραίο τύπο».

Ο αστυνομικός σταμάτησε την ανάκριση. Ήταν έτοιμος να της κάνει μια μεγάλη αποκάλυψη. Λέει: «Θα σας δείξω πράγματα που δεν θα σας ευχαριστήσουν». Εκείνη κουνάει το κεφάλι της: «Με τρομάζετε!» Στο δικαστήριο, προσθέτει: «Δεν είχα την παραμικρή ιδέα του τι πρόκειται να μου δείξει».

Η Ζιζέλ Πελικό συνεχίζει: «Μου δείχνει μια φωτογραφία. Δεν έχω τα γυαλιά μου. Δεν αναγνωρίζω τη γυναίκα στο κρεβάτι. Μου λέει “κυρία Πελικό, κοιτάξτε προσεκτικά”. Δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω τον εαυτό μου, είμαι ντυμένη με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Στην τρίτη φωτογραφία του λέω “σταμάτα, αυτές είναι σκηνές βιασμού”. Κοιμάμαι και με βιάζουν. Ο βιασμός είναι κακός, είναι βάρβαρος. Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να τρέξω στο σπίτι μου».

Το θύμα παίρνει ανάσα και συνεχίζει: «Ο κόσμος μου καταρρέει. […] Όλα όσα έχτισα με τον κ. Πελικό καταρρέουν. 3 παιδιά, 7 εγγόνια, ένα δεμένο ζευγάρι. Ακόμα και οι φίλοι μας έλεγαν ότι ήμασταν το ιδανικό ζευγάρι.

»Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα ανακαλύψω στη συνέχεια» λέει μέσα στην δικαστική αίθουσα.

Αφού ο σύζυγός της τέθηκε υπό κράτηση, η αστυνομία οργάνωσε έρευνα στο σπίτι τους για να εξετάσει τον υπολογιστή του. Στη συνέχεια η αστυνομία ανακάλυψε μια σειρά από βίντεο που είχε τραβήξει ο κατηγορούμενος, τα οποία έδειχναν τη σύζυγό του να βιντεοσκοπείται, αναίσθητη, να κακοποιείται σεξουαλικά από άνδρες.

Η Ζιζέλ Πελικό λέει ότι έχει παρακολουθήσει όλα τα βίντεο που τράβηξε ο σύζυγός της. «Δεν είναι σκηνές σεξ, είναι σκηνές βιασμού, υπάρχουν δύο ή τρεις από αυτούς πάνω μου. Είμαι αναίσθητη. Ποτέ δεν έχω κάνει τρίο ούτε swinging».

Το θύμα πρόσθεσε: «Θυσιάστηκα στον βωμό της ακολασίας (…) Όταν βλέπεις αυτή τη γυναίκα, ναρκωμένη, κακοποιημένη, νεκρή σε ένα κρεβάτι, φυσικά το σώμα δεν είναι κρύο, είναι ζεστό, αλλά είμαι σαν νεκρή. Αυτοί οι άνδρες με κακοποιούν, με εκμεταλλεύονται».

Γιατί η Πελικό αρνήθηκε την ανωνυμία

Η Πελικό ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι θέλησε να δημοσιοποιηθεί η μαρτυρία της, ώστε «καμία γυναίκα να μην υποβληθεί στη χημική υποταγή». Ο όρος «χημική υποταγή» είναι διεθνής και χρησιμοποείται για τα θύματα που ναρκώθηκαν και στη συνέχεια βιάστηκαν.

«Θα αντέξω αυτή τη δίκη. Για μένα το κακό έχει γίνει. Αυτός είναι ο λόγος που ήθελα να μην έχουμε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Το κάνω στο όνομα όλων αυτών των γυναικών που ίσως ποτέ δεν θα αναγνωριστούν ως θύματα. Το κάνω για λογαριασμό όλων εκείνων των γυναικών που μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ ως θύματα».

Οι ερωτήσεις της δικαστικής έδρας στην Πελικό

Το δικαστήριο ήθελε όμως να διερευνήσει την πιθανή «συνενοχή» της Ζιζέλ. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου την προειδοποιεί ότι η ερώτησή του μπορεί να σοκάρει. Στη συνέχεια τη ρωτά αν θα μπορούσε να θεωρηθεί «συνεργός» του πρώην συζύγου της.

«Δεν είμαι σε καμία απολύτως περίπτωση συνένοχη ή συνεργός. Ποτέ δεν προσποιήθηκα την κοιμισμένη, ποτέ. Και μπορώ να σας το ορκιστώ, αν χρειαστεί» είναι η απάντησή της. Η γυναίκα έδωσε με αυτόν τον τρόπο απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν ορισμένοι συνήγοροι των κατηγορουμένων που στη χθεσινή συνεδρίαση όταν αμφισβήτησαν την κατάσταση της λιποθυμίας στην οποία βρισκόταν κατά τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι 51 άνδρες.

Ο δικαστής Ροζέ Αρατά τη ρώτησε αν αντιμετώπιζε ιατρικά προβλήματα μετά από τόση κακομεταχείριση επί δέκα χρόνια, στην οποία απάντησε ότι έκανε τεστ για HIV και πρόσθεσε: «Διαγνώστηκα με τέσσερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στην ιατροδικαστική μονάδα των Βερσαλλιών».

Ο δικαστής ρώτησε επίσης τη Ζιζέλ Πελικό εάν ο σύζυγός της είχε εκφράσει «σεξουαλικές επιθυμίες» στις οποίες εκείνη δεν ήθελε να συμμετάσχει.

«Μια φορά πήγαμε σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με ένα άλλο ζευγάρι, όπου υπήρχε ένα δωμάτιο για swingers. Αλλά δεν ήθελα να εμπλακώ σε αυτό, οπότε δεν μπήκαμε σε αυτό το δωμάτιο και απλώς μείναμε στην κυρίως αίθουσα του νυχτερινού κέντρου» απάντησε η μητέρα τριών παιδιών.

Ένας άλλος δικαστής τη ρώτησε αν εκείνη και ο σύζυγός της συζήτησαν ποτέ να κινηματογραφήσουν τη σεξουαλική τους επαφή. Η απάντησή της δεν χωρά παρερμηνεία: «Ποτέ δεν συμφώνησα να μας κινηματογραφήσει ο κ.Πελικό ενώ κάναμε σεξ. Όχι, η μόνη φορά που μιλήσαμε για κάτι τέτοιο ήταν στο νυχτερινό κέντρο με το δωμάτιο των swingers. Κατάλαβα ότι θα ήθελε να το κάνει. Αλλά για μένα ήταν αδύνατο».

Σήμερα στο δικαστήριο, ένας ειδικός σε θέματα φαρμακολογίας ρώτησε τη Ζιζέλ σχετικά με τα φάρμακά της και συγκεκριμένα το Temesta που χρησιμοποιούσε ο Ντομινίκ Πελικό για να τη ναρκώνει. Η 70χρονη είπε ότι το έπαιρνε για έναν μήνα «με τη θέλησή της», αλλά το σταμάτησε γρήγορα.

«Υπάρχει ήδη ένα αίσθημα αηδίας»

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τη Ζιζέλ Πελικό τι σκέφτεται για τις δηλώσεις των 51 κατηγορουμένων, 35 από τους οποίους αρνήθηκαν οποιαδήποτε πρόθεση βιασμού.

«Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούν τα γεγονότα – οτιδήποτε άλλο είναι αφόρητο. Υπάρχει ήδη ένα αίσθημα αηδίας. Αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας» είπε.

Καταλήγοντας είπε με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο: «Νομίζω ότι τα είπα όλα».

Με πληροφορίες από Ladepeche