Κοσμος

Τουρκία: Τα αδέσποτα ζώα βρίσκουν «σπίτι» στην Ευρώπη μετά το νομοσχέδιο που επιτρέπει τη θανάτωσή τους

Πώς μεταφέρονται για να σωθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Τα αδέσποτα ζώα βρίσκουν σπίτι στην Ευρώπη
Τουρκία: Τα αδέσποτα ζώα βρίσκουν σπίτι στην Ευρώπη © Margarita Kosior/ Unsplash

Τουρκία: Τα αδέσποτα ζώα βρίσκουν σπίτι στην Ευρώπη - Πώς μεταφέρονται για να σωθούν 

Ο Νταλί και η Ντίζι, πρώην αδέσποτοι σκύλοι στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα ζουν στην Ολλανδία όπου απολαμβάνουν την θαλπωρή του νέου τους σπιτιού έπειτα από χρόνια σε καταφύγιο ζώων της τουρκικής πόλης και έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο, σε αντίθεση με άλλα αδέσποτα σκυλιά, να τα μαζέψουν από τους δρόμους με βάση έναν νέο νόμο της Τουρκίας.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο τον Ιούλιο που επιβάλλει τον εγκλεισμό των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων της χώρας παρά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από φιλόζωους και από την αντιπολίτευση που εκφράζουν φόβους ότι αυτό θα οδηγήσει στη θανάτωσή τους. Η νομοθεσία στην Τουρκία, η οποία πυροδοτήθηκε από τις ανησυχίες για επιθέσεις αδέσποτων σκύλων, τροχαία και κρούσματα λύσσας, στοχεύει να έχει μεταφέρει όλα τα αδέσποτα σε δημοτικά καταφύγια μέχρι το 2028.

Αναφέρει ωστόσο ότι όποιο από αυτά εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά ή πάσχει από ανίατη ασθένεια θα θανατώνεται.

Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων Νιλγκούλ Σαγιάρ, η οποία διευθύνει μια μη κυβερνητική οργάνωση-καταφύγιο σκύλων κοντά στην Κωνσταντινούπολη, έχει στείλει εκατοντάδες σκύλους στο εξωτερικό για υιοθεσία, αλλά υποστηρίζει ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος.

Πώς μεταφέρονται οι αδέσποτοι σκύλοι από την Τουρκία στο εξωτερικό για να σωθούν

«Εχουμε περίπου 20-25 σκύλους έτοιμους να μεταφερθούν αεροπορικώς. Ο κόσμος εξακολουθεί να απευθύνεται σε εμάς (για υιοθεσίες). Ελπίζω ότι θα στείλουμε σύντομα περισσότερους σκύλους. Θα βρουν όλοι καλά σπίτια», λέει.

Η προετοιμασία ενός σκύλου για να ταξιδέψει στην ΕΕ με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και εμβόλια μπορεί να χρειαστεί και 3-4 μήνες και κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ.

Υπογραμμίζοντας το μέγεθος της πρόκλησης, τα τουρκικά καταφύγια έχουν δυνατότητα φιλοξενίας έως και 100.000 σκύλων και διαθέτουν λιγοστό χώρο για περισσότερους. Οπως εξηγεί η Σαγιάρ, συχνά χρειάζονται πολλά χρόνια για να βρεθούν σπίτια για τους μεγαλόσωμους, ηλικιωμένους σκύλους ή για όσους έχουν αναπηρίες, κατηγορίες δηλαδή που συνθέτουν την πλειονότητα του πληθυσμού των καταφυγίων.

Οι τουρκικές πόλεις πρόκειται να κατασκευάσουν περισσότερους χώρους για να συμμορφωθούν με τον νόμο.

Ο Νταλί, που πήρε το όνομά του από τον διάσημο ζωγράφο Σαλβαντόρ Νταλί, κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο για σκύλους αφού έχασε το ένα πόδι του σε τροχαίο όταν ήταν δύο μηνών κουτάβι.

Μαζί με την 9χρονη Ντίζι ζούσαν στο καταφύγιο της Σαγιάρ για τέσσερα χρόνια.

«Θέλαμε να υποστηρίξουμε αυτούς τους σκύλους και να τους βρούμε οικογένειες στο εξωτερικό που να τους αγαπάνε», λέει ο Αλί Οκέι, ο οποίος ανέλαβε, εθελοντικά, να τους συνοδεύσει στο αεροπλάνο από την Τουρκία στο Βέλγιο.

Επειτα τα ζώα μεταφέρθηκαν στην Ολλανδία από μέλη της μκο Animal Care Projects.

Διαμαρτυρίες στην Τουρκία για τον νέο νόμο για τα αδέσποτα ζώα

Χιλιάδες Τούρκοι έχουν διαμαρτυρηθεί κατά του νόμου τις τελευταίες εβδομάδες. Αδέσποτοι σκύλοι και γάτες κυκλοφορούν στους δρόμους τουρκικών πόλεων και απολαμβάνουν την αγάπη πολιτών, πολλοί εκ των οποίων τους φροντίζουν, τους βγάζουν τροφή και νερό ή τους φτιάχνουν αυτοσχέδια σπιτάκια.

Thousands protest against controversial law to remove stray dogs in Turkey

Τα μεγαλόσωμα αδέσποτα κάποιες φορές κοιμούνται στις εισόδους καταστημάτων και οι πελάτες προσπαθούν να μην τα ενοχλούν μπαίνοντας.

Αντιδρώντας στον νέο νόμο κάποιες εταιρείες υιοθετούν αδέσποτα για τα γραφεία τους, ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο έχτισε καταφύγιο για σκύλους για να το «συστήσει» στους τουρίστες και κάποιοι κτηνίατροι προσφέρουν δωρεάν εμβολιασμούς σε όσους υιοθετήσουν έναν αδέσποτο σκύλο.

Οι τουρκικές αρχές συνήθιζαν να παγιδεύουν και να στειρώνουν τους σκύλους και έπειτα να τους επιστρέφουν στους δρόμους. Οι επικριτές του νέου νόμου υποστηρίζουν ότι, αν αυτή η πολιτική εφαρμοζόταν με τον σωστό τρόπο, ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων θα μπορούσε να ελεγχθεί.

Τώρα ο Νταλί βρίσκεται σε ανάδοχη οικογένεια στην Ολλανδία περιμένοντας να υιοθετηθεί. Η Ντίζι, από την άλλη, βολεύεται στο νέο σπίτι της στο Χάαρλεμ και είναι ήρεμη και χαρούμενη, λέει η νέα της ιδιοκτήτρια, η Κάρολαϊν Ντίλμαν.

Η Ντίλμαν θρηνούσε τον χαμό ενός από τους σκύλους της τον Ιούνιο, όταν πληροφορήθηκε για τον νέο νόμο στην Τουρκία και αποφάσισε να σώσει την Ντίζι.

«Ο νέος νόμος μου προκαλεί αηδία, αλλά με κάνει να αισθάνομαι και ανήμπορη ... είναι μόνο ένας σκύλος, από τους δεν ξέρω πόσους. Αλλά ένας είναι καλύτερο από κανέναν», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.