Κοσμος

ΗΠΑ: Ασθενής πέθανε στο χειρουργείο όταν ο γιατρός τού αφαίρεσε λάθος όργανο

Τι καταγγέλλει η σύζυγος του 70χρονου Γουίλιαμ Μπράιαν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΗΠΑ: Νεκρός 70χρονος που του αφαίρεσαν λάθος όργανο σε χειρουργείο - Τι καταγγέλλει η σύζυγος του 70χρονου Γουίλιαμ Μπράιαν

Ένα αδιανόητο ιατρικό λάθος κατηγορείται ότι διέπραξε χειρουργός στη Φλόριντα, ο οποίος φέρεται να αφαίρεσε λάθος όργανο από ασθενή του κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, που στοίχισε τη ζωή του 70χρονου άνδρα. 

Ο 70χρονος από το Muscle Shoals της Αλαμπάμα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 21 Αυγούστου στο νοσοκομείο Ascension Sacred Heart Emerald Coast στο Miramar της Φλόριντα, λόγω ανωμαλιών στον σπλήνα. Ο Γουίλιαμ Μπράιαν και η σύζυγός του, Μπέβερλι Μπράιαν, βρίσκονταν στην πολιτεία Sunshine όταν ο 70χρονος άρχισε να νιώθει «πόνο στην αριστερή πλευρά», είπαν οι δικηγόροι της Μπέβερλι Μπράιαν.

Εισήχθη στο νοσοκομείο για περαιτέρω αξιολόγηση, και παρόλο που ο 70χρονος ήταν απρόθυμος να χειρουργηθεί στη Φλόριντα, πείστηκαν από τον Δρ Thomas Shaknovsky, γενικό χειρουργό, και τον Dr Christopher Bacani, επικεφαλής ιατρό του νοσοκομείου, ότι μπορούσε αντιμετωπίσει σοβαρές επιπλοκές εάν εγκαταλείψει το νοσοκομείο. Τόσο ο Shaknovsky όσο και ο Bacani φάνηκαν να εμπλέκονται σε συζητήσεις, σύμφωνα με αρχεία, για το πώς θα προχωρήσει η ιατρική περίθαλψη του Bryan, ανέφερε στη δήλωση ο δικηγόρος της Beverly Bryan, Joe Zarzaur.

Τι καταγγέλλει η σύζυγος του 70χρονου που πέθανε στο χειρουργικό κρεβάτι

Ο Shaknovsky έκανε μια χειροκίνητη λαπαροσκοπική σπληνεκτομή στον William Bryan, είπε ο Zarzaur, η οποία είχε θανατηφόρες συνέπειες. «Ο Δρ. Ο Shaknovsky αφαίρεσε το συκώτι του κ. Bryan και, με αυτόν τον τρόπο, διέκοψε το κύριο αγγείο που τροφοδοτούσε το ήπαρ, προκαλώντας άμεση και καταστροφική απώλεια αίματος με αποτέλεσμα το θάνατο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο χειρουργός προχώρησε στην επισήμανση του αφαιρεθέντος δείγματος ήπατος και μόλις μετά το θάνατο διαπιστώθηκε ότι το όργανο που αφαιρέθηκε ήταν στην πραγματικότητα το συκώτι του κυρίου Μπράιαν, σε αντίθεση με τον σπλήνα».

Ο Shaknovsky είπε στην Beverly Bryan ότι η σπλήνα του συζύγου της ήταν τόσο άρρωστη που ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το κανονικό και είχε μετακινηθεί στην άλλη πλευρά του σώματός του. Αλλά σε ένα τυπικό ανθρώπινο σώμα το συκώτι υπάρχει στην αντίθετη πλευρά της κοιλιάς και είναι πολύ μεγαλύτερο από τη σπλήνα, είπε. Το νοσοκομείο Ascension Sacred Heart Emerald Coast ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι «διενεργεί διεξοδική έρευνα» για τον θάνατο του Μπράιαν και λαμβάνει «πολύ σοβαρά» ισχυρισμούς όπως αυτός που έκανε η οικογένειά του.

«Το Ascension Sacred Heart Emerald Coast έχει μια μακρά ιστορία παροχής ασφαλούς, ποιοτικής φροντίδας από τότε που το νοσοκομείο άνοιξε τις πόρτες του το 2003», ανέφερε η δήλωση. «Η ασφάλεια των ασθενών είναι και παραμένει η νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας παραμένουν με την οικογένεια. Θεωρούμε το απόρρητο των ασθενών μας με ύψιστη εκτίμηση. Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών ή ενεργές δικαστικές διαφορές». 

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, η τυπική ανθρώπινη σπλήνα έχει περίπου το μέγεθος ενός αβοκάντο. «Η οικογένεια ενημερώθηκε ότι ο σπλήνας του κ. Μπράιαν, η ρίζα του αρχικού προφίλ των συμπτωμάτων του κατά την παρουσίαση στο νοσοκομείο, ήταν ακόμα στο σώμα του και εμφανιζόταν με μια μικρή κύστη στην επιφάνειά της», ανέφερε η δήλωση.

Ο Shaknovsky είχε κάνει ένα παρόμοιο λάθος το 2023, αφαιρώντας τμήματα ενός παγκρέατος αντί ενός επινεφριδίου, σε μια περίπτωση που διευθετήθηκε ιδιωτικά, είπε ο Zarzaur.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Γουόλτον ανέφερε σε δήλωση ότι οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες γύρω από τον θάνατο του Μπράιαν.

Σύμφωνα με τον Zarzaur, η Beverly Bryan δεν θέλει ο Shaknovsky να κάνει άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. «Ο σύζυγός μου πέθανε αβοήθητος στο τραπέζι του χειρουργείου από τον Δρ Σακνόφσκι. Δεν θέλω να πεθάνει κανένας άλλος λόγω της ανικανότητάς του σε ένα νοσοκομείο που θα έπρεπε να γνωρίζει ότι είχε προηγουμένως κάνει χειρουργικά λάθη που άλλαξαν τη ζωή ανθρώπων ή τη στέρησαν σε άλλους».

Με πληροφορίες από NBC News