Κοσμος

Μαθητής, μόλις 14 ετών, ο δράστης των πυροβολισμών σε σχολείο στην Τζόρτζια - Τέσσερις νεκροί

Εισέβαλλε στο Λύκειο με τουφέκι - Οι μαρτυρίες για το μακελειό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεαρά άτομα θρηνούν για την απώλεια των 4 ατόμων έξω από το σχολείο αφήνοντας λουλούδια και αναμμένα κεράκια
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Τζόρτζια: Ένας 14χρονος μαθητής ο δράστης © EPA / ERIK S. LESSER

Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Τζόρτζια: Ένας 14χρονος μαθητής ο δράστης - Εισέβαλλε στο Λύκειο με τουφέκι - Οι μαρτυρίες για το μακελειό

Ένας 14χρονος κατονομάστηκε ως ο δράστης της επίθεσης με τουφέκι εφόδου σε Λύκειο των ΗΠΑ την Τετάρτη, που είχε ως συνέπεια δύο συμμαθητές του και δύο εκπαιδευτικοί να σκοτωθούν. Πρόκειται για το πρώτο μακελειό που καταγράφηκε τη νέα σχολική χρονιά στις ΗΠΑ. 

«Ο δράστης συνελήφθη», ανέφερε ο Κρις Χόσι, διευθυντής του γραφείου έρευνας στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ, όπου διαπράχθηκε το έγκλημα. «Πρόκειται για μαθητή 14 ετών, που φοιτούσε στο λύκειο αυτό», διευκρίνισε. Ο έφηβος θα αντιμετωπίσει «δίωξη για φόνο» και «θα δικαστεί ως ενήλικος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μπροστά στο λύκειο Απαλάτσι, στην πόλη Γουάιντερ, κάπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Ατλάντα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Χόσι, τα θύματα ήταν δυο μαθητές και δυο καθηγητές. Άλλοι εννιά άνθρωποι έχουν υποστεί τραύματα «διαφόρων» βαθμών σοβαρότητας, συμπλήρωσε.

Πώς έγινε το μακελειό σε Λύκειο των ΗΠΑ

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν στην εκπαιδευτική δομή αφού έλαβαν τηλεφωνικές κλήσεις περί τις 10:20 (τοπική ώρα) χθες. Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικό της ασφάλειας του λυκείου, ο νεαρός «συνειδητοποίησε αμέσως ότι εάν δεν παραδινόταν» θα έπεφτε νεκρός από τα πυρά του, είπε ο Τζαντ Σμιθ, ο τοπικός σερίφης. «Έπεσε στο έδαφος κι ο αστυνομικός τον συνέλαβε», πρόσθεσε. Έδωσε ήδη αρχική κατάθεση, ωστόσο «δεν γνωρίζουμε» αν ο έφηβος είχε κάποιον συγκεκριμένο στόχο «προς το παρόν», σημείωσε.

Η σφαγή προστίθεται στην ατελείωτη σειρά παρόμοιων τραγωδιών που καταγράφονται για δεκαετίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, φαινόμενο που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος του πλανήτη.

Ο έφηβος διέπραξε την επίθεση με τουφέκι εφόδου «τύπου AR», σύμφωνα με τις αρχές. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να γίνει αυτό ο κανόνας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που καλεί χρόνια τώρα — μάταια — να θεσπιστούν πιο αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση στα όπλα. «Πρέπει να τερματίσουμε αυτή την επιδημία της βίας με όπλα στη χώρα μας, μια για πάντα», πλειοδότησε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την υπομένουμε», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της στην Πενσιλβάνια, πολιτεία-κλειδί.

Ο αντίπαλός της, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε από την πλευρά του να σταθεί στην πράξη του δράστη, που χαρακτήρισε «άρρωστο και ανώμαλο τέρας». Η Τζόρτζια, όπου διαπράχθηκε η σφαγή, συγκαταλέγεται στις πολιτείες που ενδέχεται να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα τον Νοέμβριο.

Το SMS μαθητή στη μητέρα του και οι μαρτυρίες για το μακελειό 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution, μαθητής ενημέρωσε στις 10:23 τη μητέρα του με SMS: «πιστεύω πως έχουμε τουφεκίδι». Εκείνη απάντησε «σ’ αγαπάω» λίγα λεπτά αργότερα.

«Ο καθηγητής μου άνοιξε την πόρτα (της τάξης) για να δει τι συνέβαινε. Άλλος καθηγητής ήρθε τρέχοντας να του πει να κλείσει την πόρτα, επειδή κάποιος πυροβολούσε», είπε μαθητής 17 ετών, ο Σέρχιο Καλδέρα, σύμφωνα με το ABC News. Ο εκπαιδευτικός κλείδωσε την πόρτα και ο ίδιος μαζί με τους μαθητές του συγκεντρώθηκαν σε μια γωνιά της τάξης, από όπου άκουγαν κραυγές.

Το λύκειο, σε ήσυχο προάστιο της μητροπολιτικής περιοχής της Ατλάντας, με γρασίδι και βλάστηση γύρω του, πολύ γρήγορα αποκλείστηκε από μεγάλη δύναμη της αστυνομίας. Σε κάποιους τραυματίες προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες επιτόπου από πληρώματα ασθενοφόρων, σύμφωνα με το Fox 5 Atlanta. Οι μαθητές απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το σχολείο, συγκεντρώθηκαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως κατέγραψαν πλάνα από ελικόπτερα που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ.

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα του κόσμου που βυθίζεται ασταμάτητα στο πένθος από σκοτωμούς μέσα σε σχολεία, μάστιγα που ευνοεί η διάδοση των όπλων — κυκλοφορούν περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι. Τον Μάιο του 2022, 19 παιδιά και δυο δασκάλες έπεσαν θύματα φρικιαστικής σφαγής στο σχολείο τους στην Ουβάλντε (Τέξας), την οποία διέπραξε δεκαοκτάχρονος που είχε αγοράσει τουφέκι εφόδου νόμιμα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εύκολα Ανιχνεύσιμοι: Η καμπάνια κατά της παράνομης εμπορίας άγριων ζώων
Εύκολα Ανιχνεύσιμοι: Η καμπάνια κατά της παράνομης εμπορίας άγριων ζώων

Οι καταστροφικές επιπτώσεις της παράνομης εμπορίας άγριων ζώων και οι καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται για την καταπολέμηση αυτού του παράνομου εμπορίου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.