Κοσμος

Βρετανία: Ευθύνη του κράτους η πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ - Συγγνώμη ζητάει ο Στάρμερ

Υπεύθυνες οι Αρχές, οι εταιρίες και η κατασκευαστική βιομηχανία, σύμφωνα με έρευνα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βρετανία: Ευθύνη του κράτους η πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ - Συγγνώμη ζητάει ο Στάρμερ

Δημόσια έρευνα για την καταστροφική πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου το 2017 επιρρίπτει την ευθύνη σε παραλείψεις της κυβέρνησης, της κατασκευαστικής βιομηχανίας και, κυρίως, των εταιριών που είχαν εμπλακεί στην επένδυση του εξωτερικού του κτηρίου με εύφλεκτο υλικό.

Εβδομήντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν η πυρκαγιά κατέκαψε τους 23 ορόφους του συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών σε μία από τις πιο πλούσιες περιοχές του δυτικού Λονδίνου τις πρώτες ώρες της 14ης Ιουνίου 2017. Ήταν η πιο φονική πυρκαγιά σε κτήριο κατοικιών στη Βρετανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του βρετανικού κράτους.

«Η απλή αλήθεια είναι πως όλοι οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Μάρτιν Μουρ-Μπικ.

Η έρευνα επιρρίπτει το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για την καταστροφή στις εταιρίες που είχαν εμπλακεί στη συντήρηση και την εξωτερική επένδυση του πύργου διαμερισμάτων, στις παραλείψεις τοπικών και εθνικών αρχών καθώς και σε εταιρίες που δολίως παρουσίασαν εύφλεκτα υλικά επένδυσης ως ασφαλή. Ασκείται επίσης εκτεταμένη κριτική για χρόνια αδράνειας σχετικά με την πυρασφάλεια κτηριακών συγκροτημάτων μεγάλου ύψους και επιρρίπτονται ευθύνες γι' αυτό στην τότε κυβέρνηση, την τοπική αρχή του Κένσινγκτον και του Τσέλσι, στη βιομηχανία, σε ρυθμιστικές αρχές, σε συγκεκριμένα άτομα και σε μια απροετοίμαστη πυροσβεστική υπηρεσία.

«Όλοι συνέβαλαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο»

«Δεν φέρουν όλοι τον ίδιο βαθμό ευθύνης για την καταστροφή, αλλά όπως δείχνουν οι εκθέσεις μας, όλοι συνέβαλαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσω ανικανότητας αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω ανεντιμότητας και απληστίας», δήλωσε ο Μουρ Μπικ.

Η έκθεση, η οποία αριθμεί σχεδόν 1.700 σελίδες, αναφέρει πως η πυρκαγιά ήταν η κορύφωση «παραλείψεων επί δεκαετίες». Επί χρόνια μετά την πύρινη κόλαση, επιζώντες και συγγενείς των θανόντων ζητούσαν εκείνοι που ευθύνονταν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη με ποινικές κατηγορίες.

«Το καθήκον της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να διαφυλάσσει τη ζωή, προστατεύοντάς μας από την επιχειρηματική απληστία», δήλωσε η Grenfell United, μια οργάνωση που εκπροσωπεί ορισμένους επιζώντες και οικογένειες των νεκρών.

«Όμως για υπερβολικά μεγάλο χρόνο, βοήθησαν επιχειρήσεις, διευκολύνοντάς τες να αποκομίζουν κέρδος και να υπαγορεύουν ρυθμίσεις». Ενώ η βρετανική αστυνομία έχει πει πως 58 άτομα και 19 εταιρίες και οργανισμοί τελούν υπό έρευνα, διώξεις --μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία και απάτη-- δεν έχουν ακόμη ασκηθεί λόγω της περιπλοκότητας και της ανάγκης να ληφθεί υπόψη η έκθεση της επιτροπής έρευνας.

Στάρμερ: «Θέλω να ξεκινήσω με μια συγγνώμη εκ μέρους του βρετανικού κράτους»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του κράτους για τα θύματα της πυρκαγιάς στον Πύργο Γκρένφελ το 2017 που κόστισε τη ζωή σε 72 ανθρώπους.

«Θέλω να ξεκινήσω με μια συγγνώμη εκ μέρους του βρετανικού κράτους στον καθένα και στην καθεμία από εσάς και πραγματικά, σε όλες τις οικογένειες που επηρεάστηκαν από αυτήν την τραγωδία», δήλωσε στο κοινοβούλιο, αποκρινόμενος στη δημοσιοποίηση της έκθεσης δημόσιας έρευνας για την πυρκαγιά.

«Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί. Η χώρα απέτυχε να εκπληρώσει τη βασική υποχρέωσή της: να προστατεύσει εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τους ανθρώπους που είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε, και λυπάμαι πολύ», είπε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως η Βρετανία θα επιδιώξει να απαγορεύσει τις εταιρίες οι οποίες σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ενεπλάκησαν στη φονική πυρκαγιά, από την απονομή κυβερνητικών συμβολαίων.

«Αυτή η κυβέρνηση θα απευθύνει επιστολές σε όλες τις εταιρίες που βρέθηκε από την έρευνα ότι υπήρξαν μέρος αυτών των φρικτών παραλείψεων ως πρώτο βήμα, σταματώντας την απόδoση κυβερνητικών συμβολαίων».

Νωρίτερα, ο Στάρμερ είχε πει πως η κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά τα ευρήματα της έρευνας προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη της καταστροφής.