Κοσμος

Ο Μαδούρο μεταφέρει τα Χριστούγεννα τον Οκτώβριο

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει μια τέτοια κίνηση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαδούρο: Φέρνει τα Χριστούγεννα τον Οκτώβριο εν μέσω της μετεκλογικής διαμάχης στη Βενεζουέλα

Ο Νικολάς Μαδούρο, έκανε την περίεργη ανακοίνωση ότι οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν τον Οκτώβριο, τη Δευτέρα, εν μέσω ενός πολιτικά ζοφερού μεσοχειμώνα για την πληγείσα από την κρίση χώρα του.

«Είναι Σεπτέμβριος και ήδη μοιάζει με Χριστούγεννα. Έτσι φέτος -ως τρόπο να σας αποτίσω φόρο τιμής και να σας ευχαριστήσω- θα διατάξω να επισπεύσουμε τα Χριστούγεννα για την 1η Οκτωβρίου», διακήρυξε ο Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια μιας από τις συχνές τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Ο αυταρχικός ηγέτης της Βενεζουέλας, ο οποίος αντιμετωπίζει αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της ταραχώδους 11χρονης διακυβέρνησής του, υποσχέθηκε σε όλους τους Βενεζουελάνους Χριστούγεννα «ειρήνης, ευτυχίας και ασφάλειας».

Αν και ασυνήθιστη, η απόφαση του Μαδούρο να προχωρήσει τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν είναι πρωτοφανής. Ο πολιτικός έχει κάνει το ίδιο αρκετές φορές από τότε που ανέλαβε την εξουσία μετά τον πρόωρο θάνατο του μέντορά του, Ούγκο Τσάβες, το 2013. Ο χριστουγεννιάτικος ελιγμός φαίνεται να έχει τουλάχιστον εν μέρει σχεδιαστεί για να στρέψει την προσοχή από τα δεινά μιας κυβέρνησης που έχει επιβλέψει μια από τις χειρότερες οικονομικές καταρρεύσεις σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία.

Τη Δευτέρα το Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να ανακοινώσουν ατομικές κυρώσεις κατά 15 ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη παρεμπόδιση της «διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών». Σε αυτούς που αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιβάν Γκιλ, η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, Καρίσλια Μπεατρίς Ροντρίγκεζ Ροντρίγκεζ, και ένα κορυφαίο μέλος του εκλογικού συμβουλίου, η Ροζάλμπα Γκιλ Πατσέκο.

Πηγή: Guardian