Κοσμος

Διαιρεμένη η κυβέρνηση του Ισραήλ λόγω της στάσης του Νετανιάχου

Bασικός επικριτής του ο Υπουργός Άμυνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπενιαμίν Νετανιάχου
© EPA / MICHAEL REYNOLDS

Iσραήλ: Νετανιάχου και Γκαλάντ εγκλωβισμένοι σε μια διαιρεμένη κυβέρνηση

Η αναμέτρηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για τον πόλεμο στη Γάζα είναι η τελευταία από μια σειρά αντιπαραθέσεων που έχουν δοκιμάσει την έννοια της ενότητας του υπουργικού συμβουλίου σε οριακό σημείο τους τελευταίους 18 μήνες.

Ο Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δύο θα μπορούσαν να συνεργαστούν «εφόσον υπάρχει εμπιστοσύνη», αλλά ότι όλοι οι υπουργοί του Ισραήλ είναι υπόλογοι στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. «Και αυτό είναι το κύριο πράγμα που δοκιμάζεται τώρα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος απέρριψε τις εκκλήσεις του Γκαλάντ και άλλων στο κατεστημένο ασφαλείας να αποδεχτούν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη νότια συνοριακή περιοχή της Λωρίδας της Γάζας ως τίμημα μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την  Χαμάς.

Έχουν ξεσπάσει επανειλημμένα διαφωνίες μεταξύ του Νετανιάχου και του Γκαλάντ, ο οποίος έφτασε στον βαθμό του στρατηγού κατά τη διάρκεια μιας 35ετούς στρατιωτικής καριέρας που ξεκίνησε σε μια μονάδα ναυτικών καταδρομέων.

Αν και είναι «γεράκι» σε θέματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, έχει περιφρονήσει ανοιχτά τον συχνά επαναλαμβανόμενο στόχο του Νετανιάχου για «ολοκληρωτική νίκη» στη Γάζα, τον οποίο έχει απορρίψει ως «ανοησία».

Αλλά η διεστραμμένη γεωμετρία της ισραηλινής πολιτικής από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα έχει κρατήσει τους δύο κλειδωμένους μαζί, εμποδίζοντας τον Νετανιάχου να απολύσει τον Γκάλαντ και εμποδίζοντας τον Γκάλαντ να αποχωρήσει.

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για μια προσπάθεια του Νετανιάχου να περιορίσει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Γκαλάντ  μίλησε εναντίον ενός σχεδίου που, όπως είπε, προκαλούσε τόσο βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις που έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Ο Νετανιάχου τον απέλυσε, αλλά υπαναχώρησε όταν οι Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας. Ο Γκάλαντ, ο οποίος βρίσκεται στην πολιτική εδώ και μια δεκαετία, αρνείται να αποχωρήσει.

«Πιστεύει ότι ο ρόλος της ζωής του είναι αυτό που κάνει τώρα, ως υπουργός Άμυνας σε αυτό που θεωρεί ότι είναι ο πιο κρίσιμος πόλεμος μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Γκαγίλ Ταλσίρ, ειδικός στην ισραηλινή πολιτική στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, χρησιμοποιώντας έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά στο Ισραήλ για τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948.

Το αδιέξοδο οφείλεται εν μέρει στη δομή του δεξιού συνασπισμού, ο οποίος οικοδομήθηκε από τον Νετανιάχου μετά από εκλογές του 2022 και εξαρτάται από δύο εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα υπό την ηγεσία των σκληροπυρηνικών υπουργών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.